реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Покращення життя по-українськи

Уряд запропонував парламенту збільшити доходи та видатки держбюджету на 33,35 млрд грн. Урядовці покладають надії, окрім іншого, ... на економічне зростання та "детінізацію". Змушений зауважити, що ці "рожеві" мрії не мають нічого спільного з українською економічною реальністю...

Зазвичай збільшення доходів держбюджету в українських умовах зводиться до одного – суттєвого підвищення податкових поборів на національного виробника. Відтак в реальності тимчасове "покращення життя вже сьогодні" обертається завтрашнім згасанням економічної активності, масовою "тінізацією" та втечею інвестицій. Цей процес має традиційно циклічний характер, коли "добрий" уряд перед черговими виборами намагається "ощасливити" пенсіонерів, безробітних та малозабезпечених "пайкою" соціальних благ.

Уряд запевняє, що податкове навантаження на малий бізнес не збільшиться, оскільки 86% бюджетних доходів формує великий капітал. Насправді – це ілюзії, бо великий бізнес зазвичай легко тікає від оподаткування та мінімізує витрати на робочу силу, спираючись на потужне лобі у владних структурах. Економічна новація уряду з перенесенням уваги лише на великий капітал приречена на провал, бо великий капітал не вирішує жодних соціально-економічних проблем. Підтвердженням є ситуація у США. Днями Wall Street Journal, проаналізувавши діяльність 486 американських компаній з найбільшою капіталізацією, констатував, що нині подолано найглибшу рецесію з часів Другої світової війни. Американські "важковаговики" збільшили продуктивність, прибутки і скоротили борги. Однак це не позначилося на рівні безробіття в США, бо в умовах вільної економіки великі американські компанії перенесли виробництво в країни з дешевою робочою силою. Переважна частина з 1,1 млн робочих місць, які було створено з 2007 року, доводиться на треті країни, а не на США.

В чергове хочу наголосити: основне джерело робочих місць в будь-якій розвинутій країні – це не великі, а малі та середні підприємства. Перш ніж реалізувати чергову новацію з покращення життя, уряд має дати відповідь на питання, які хвилюють 90% пересічних українців. По-перше, як за рахунок збільшення податкового тиску, до якого змушений буде вдатися уряд, в Україні вдасться збільшиться кількість робочих місць, якщо масово закриватимуться малі та середні підприємства? Як ці заходи допоможуть наповнити Пенсійний фонд, в який сплачується внесок завдяки легальному робочому місцю (нині дефіцит ПФ лише за показниками I кварталу складає 3,6 млрд грн)? По-друге, яким чином ці заходи допоможуть наповнити українським товаром національний ринок, замість продовження безглуздої політики дотування світових виробників коштом пересічного українця? Врешті-решт, де ж брати гроші для соціальних програм, коли в Україні зупиняться залишки підприємств, які нині ще працюють?

Запропоновані урядом зміни до бюджету не дають відповіді на ці, елементарні з точки зору економічної політики, питання. Тому УНП вкотре нагадує: покращити соціально-економічну ситуацію в Україні можна лише, завдяки політиці сприяння виробничій діяльності та зняття всіх перешкод для громадян України, які самі здатні створити собі робоче місце та вести підприємницьку діяльність. Лише політика надання економічних свобод та підтримки вільного підприємництва без зайвого адміністративного та податкового тиску дозволить наповнити власним товаром – національний ринок, коштами – Пенсійний фонд, високими зарплатами – гаманці українців. Лише політика свободи підприємницької діяльності надасть можливість в Україні всім, а не тільки купці олігархів, – жити заможно.

Юрій Костенко,
Народний депутат України, голова Української народної партії








Коментарі (1)
avatar
1
В 1990-ті роки ми вже бачили до чого приводять економічні свободи та вільне підприємництво.
avatar