реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Небезпечно: дим

Настав останній місяць осені — листопад, вдарили заморозки і підтверджується його така назва, вже повністю поопадало з дерев листя. Це стало справжньою проблемою для декого з нас, а конкретно для тих хто проживає в приватному секторі. Якщо в містах це питання вирішується організовано працівниками житлово-комунального господарства, які збирають його в купи та вивозять, то в сільській місцевості спалювання осіннього листя вже стало «доброю» звичкою майже для кожного «гарного господаря».
Ми не замислюємось, яку шкоду завдаэмо собі та природі, спалюючи листя та сміття, змушуючи тим самим себе та оточуючих дихати продуктами горіння.
Прибираючи подвір’я від опалого листя у загальну купу, як правило, скидають різні побутові відходи. Іноді ми навіть не здогадуємося, який димовий коктейль піднімається в атмосферне повітря.
Коли горить деревина, сміття, пластик, то з димом у навколишнє середовище виділяються токсичні речовини. Дим містить пари та тверді часточки, які залишаються у повітрі на довгий час у завислому стані. Ці часточки та токсичні гази можуть сильно впливати на здоров’я населення. В результаті можуть виникнути подразнення очей або носової порожнини, труднощі з диханням, кашель та головний біль. Люди з серцевими хворобами, астмою та іншими респіраторними захворюваннями особливо чутливі до забруднення повітря вищезазначеними речовинами. Вплив на здоров’я в основному відбувається при концентрації забруднювачів повітря у зоні дихання. Спалення листя (особливо разом із сміттям) може спричинити й довгострокові проблеми зі здоров’ям.
Від цієї небезпеки українців, захищає Конституція, яка гарантує право на безпечне для здоров’я середовище. Забороняється спалювати листя кількома природоохоронними нормативними актами. Згідно з Кодексом України «Про Адміністративні правопорушення» за спалювання листя загрожують чималі штрафи. На громадян можуть накласти штраф розміром від 170 до 340 грн., а на посадових осіб - від 850 до 1190 грн. За ті ж дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладуть штраф у розмірі від 340 до 680 грн., на посадових осіб - від 1190 до 1700 грн.
Пам’ятайте, що заборонено спалювати такі предмети як картон, всі види пластмас, включаючи пластмасові пляшки та пластикові пакети, гуму та продукти з неї.
Для того щоб зменшити забруднення повітря та погіршення здоров’я людей: не спалюйте опале листя, використовуйте компостування та його продукти у вигляді мульчі або інші варіанти безпечної переробки сміття.
Нажаль не кожен з нас і не завжди дослуховується до порад фахівців і скоріш за все будуть по нашому місту та області блукати червоні півники по сухому листю. Тож якщо ви помітили горіння листя - спробуйте самотужки його ліквідувати. У випадку обширних пожеж негайно повідомте рятувальників за номером «101».

Олексій Моргун

Навчально-методичний центр цивільного захисту та
безпеки життєдіяльності Чернігівської області.






Коментарі (2)
avatar
1
"На громадян можуть накласти штраф..."

Кто? Кто должен оштрафовать?
Никогда не слышал, чтобы кого-нибудь оштрафовали. Поэтому штрафовать, в первую очередь, надо ответственных за это чиновников-дармоедов! Плохая статья, пустая.

avatar
2
Виявлятиь факти спалювання, здійснювати постійний нагляд за станом благоустрою міста, реагувати на звернення мешканців, які повідомляють про спалювання і накладати штраф повинні: інженери комунального підприємства, представники інспекції по контролю за благоустроєм та санітарним станом, працівники підрозділів МНС. Якщо Ви уважно читали статтю, тто там чітко визначені штрафи на посадових осіб, а це і є ті люди яких Ви назвали "чиновники-дармоеды".
avatar