реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Крапля тонну береже

До Всесвітнього дня водних ресурсів
На сьогоднішній день вода стала ресурсом, що забезпечує нормальний розвиток суспільства. Проте вже сьогодні більшість областей України гостро відчувають дефіцит якісної питної води. Чернігівська область по запасах підземної і поверхневої води займає одне з перших місць в Україні і є найбільш забезпеченою прісними водами. Найбільшим водокористувачем на території області є м. Чернігів, господарчо-питне водопостачання якого базується на підземних водах.

У побуті та виробництві економне використання води має велике значення. У 2010 році загальний забір води по Чернігівській області склав 156,8 млн. куб. м. З них 55,76 млн. куб. м – з підземних джерел та 101,1 млн. куб. м – з водойм області. Це на 3,5 млн. куб. м (або на 2,3%) більше, ніж у 2009 році. З кожним роком ці показники ростуть. При цьому одна п’ята добутої питної води не доходить до користувача. Причинами цього є: неякісні водопровідні мережі, конструктивні і технологічні недоліки систем холодного і гарячого водопостачання, використання застарілого технологічного обладнання на виробництві. Вода втрачається при протіканні водопроводів, кранів, змішувачів, змивних бачків.

Щорічно тільки в обласному центрі реєструється значна кількість поривів водопровідних мереж, які зношені і потребують негайної заміни. З одного не відремонтованого крана за добу витікає від 0,5 до 1,5 м3, а з бачка – від 5 до 8 м3 води.

Зараз дуже часто питна вода використовується для миття автомашин, охолодження продуктів, поливу городів тощо, що є вельми не раціональним використанням такого цінного природного ресурсу. Для таких потреб необхідно максимально залучати технічну воду, задіяти її в оборотну та повторну систему використання.

Для економії води у домашніх умовах необхідно підтримувати всю водозапірну і регулюючу арматуру в робочому стані, вчасно міняти клапани, сальники, прокладки, трубопроводи. А встановивши лічильники води на підприємствах і у власних оселях ми зможемо регулювати витрати води і заощаджувати кошти.

Давайте охороняти та берегти воду – великий дар природи і наше багатство!

Аліна Швидка

головний спеціаліст відділу дозволів та лімітів
Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області




Теги:вода, водні ресурси


Читайте також



Коментарі (0)
avatar