реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Кого б його ще подоїти?

Нещодавно мені на очі потрапив кольоровий буклет провладної партії із промовистою назвою «Від стабільності — до добробуту». Один із пунктів передвиборчої програми звучав так: «Створення 3000 кооперативів, державна підтримка фермерських господарств і дрібнотоварних виробників».

Гарний пункт, але не конкретний. Хіба що згадати відому для селян постанову Кабміну «Про затвердження мінімально допустимого рівня цін на молоко на 2012 рік». Нею було декларовано мінімальну закупівельну ціну — 2,2 грн за літр. Однак провладні мужі «забули» пояснити, що постанова має лише рекомендаційний характер. Отож улітку селяни області отримували від переробників за літр молока, як правило, лише по 1,6 гривні. Власники підприємств, змовившись між собою, відкинули селян за межу виживання.

А представники заводів посилаються на те, що закупівельні ціни залежать від якості продукції. Вона ж, мовляв, у приватників залишається низькою. Але як на практиці селянин може брати участь у наданні молоку високих якісних кондицій? Ніяк. Бо ніхто не зацікавлений у тому, щоб навчити селянина поліпшувати якість продукції. Ні переробник, ні держава.

Зате в іншому власників корів не забувають. І не лише тих, хто здає молоко, переробникам, а й тих, хто ним торгує на базарі.

Ветеринарні побори

Ще наприкінці минулого року почув від виробників молока, які торгують своєю продукцією на Менському базарі, обурені розповіді про відчутне зростання поборів за аналізи ветмедицини.

«Поліпшення свого життя ми відчули з 14 грудня 2012 року, — розповідає власник двох корів, пенсіонер, голова райорганізації Селянської партії Микола Панченко.

— Судіть самі. Раз на три місяці з молоковиробника, який продає молокопродукти, береться 42 гривні за довідку! А ще ж щомісяця робиться повний аналіз молокопродукції. Крім того, коли, приміром, торгуєш молоком, сметаною і сиром, щодня треба викласти за аналіз по 30 гривень. Хоч переробнику здавати ще більш невигідно. Невже такі самі порядки і в сусідніх районах, як на Менському базарі?»

Уточнивши ситуацію (всі нові розцінки на послуги ветмедицини можна знайти на сайті Мінагрополітики), хочу повідомити селянам, що держава «ощасливила» всіх без винятку виробників молокопродукції. Виявляється, Мінагрополітики ще 31 жовтня 2012 року (відразу після виборів!) видало наказ «Про затвердження розмірів плати за послуги з питань ветеринарної медицини, захисту рослин, охорони прав на сорти рослин, які надаються органами та установами, що входять до сфери управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби». Наказ набув чинності 14 грудня 2012 року.

Як торгувати, і як жити?

Власники корів оцінюють таку «турботу» держави про себе «незлим тихим словом». Хоч і розуміють, що іншого від чинної влади не варто було очікувати. Та чи сприятиме такий підхід до сільгоспвиробника поліпшенню якості продукції, розширенню асортименту та стабільним цінам? Навряд.

Микола Панченко та його колеги по молочному цеху обурюються: «Торгувати стає все більш невигідно. Приміром, захотів продати трилітрову молока, вторгував за нього 36 гривень, а 6,6 гривні віддай за аналіз та ще 2 грн — містового. А якщо сметану виніс, то незалежно від ємності треба викласти 9,24 грн. За курячі яйця (до 50 шт.) — 4,28 грн, за овочі, фрукти (до 10 кг) — 14,10 грн, сухофрукти (до 10 кг) — 6,55 грн.

Валерій МАГУЛА

Скорочено, а повністю -- у свіжому номері газети "Сіверщина" за 31 січня. Пер
едплата триває уже з доставкою з березня!



Теги:Магула, мена, Молоко, ветеринарні побори


Читайте також



Коментарі (0)
avatar