реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Книга, що спровокує скандал

Віктор Моренець -- унікальний чоловік: він так глибоко і по-українськи пристрасно копає, що лишається тільки захоплюватися. Його попередня книга "Земляки Миколи Міхновського в боротьбі за українську державу" є міні- енциклопедією. Зі світлинами, фаховими довідками. Тепер же побачила світ нова книга "Земля, полита кров'ю" (видавництво "Український пріоритет").

Представлення її пройшло минулої суботи в залі прилуцької школи № 6 -- підхід до цієї школи також незвичний: поруч- колонія для неповнолітніх в'язнів. Кажуть, що з неї вийшов і президент України -- хороші кадри готують у Прилуках...

З приміщенням влада ніяк не могла визначитися, адже допомогу у виданні книги надала "Свобода" і для представлення книги приїхав народний депутат Руслан Марцінків. Він і виступав пристрасно на представленні книги, говорив про потребу відновлення пам'яті. А чого владі страшно, якщо вона українська? Чи таки ні?

Київський журналіст Віталій Жежера, автор передмови, розказував як кожен краєзнавець свою Контрапупівку робить центром всесвіту -- по-доброму не уникнув цього і автор книги. Так , скажімо, він умудрився в цілком наукову книгу вставити навіть ...зображення китайських грошей: "Жоден історик цього би не зробив, а Моренець робить і Китай виходить десь теж на периферії Прилук. Справа в тому, що китайці були у складі червоних загонів -- таким чином, і їхні гроші потрапили у прилуцьку книгу".

Сам Моренець, коментуючи деякі фото з книги, не стримувався від зауважень про національність всяких зусмановичів, що керували утвердженням комуністичної влади на Прилуччині. А потім цілу чергу відбував за автографами.

Чисте звучання прилуцької культової групи "Мамай", що виконує пісні тільки нашою мовою, викликало зачудування численних слухачів.

Документ
Статистичні відомості про кількість, національність, освіту і спеціальність співробітників Народного Комісаріату Продовольства УССР станом на 1 січня 1921 року:
Національність: росіян -- 757, євреїв - 491, українців -- 88, німців -- 16.
...Станом на 1 січня 1922 року: росіян -- 634, євреїв -- 419, українців -- 53, поляків -- 16, німців -- 10, латишів -- 7, білорусів -- 5, караїмів -- 3. За освітою: вища -- 119, середня -- 640, нижча -- 288, домашня -- 79, неписьменних -- 28.
Партійність: комуністів -- 52, кандидатів у Комуністичну партію -- 4, КСМУ -- 14, РСДРП -- 4, Бунд -- 3, Паоло - Ціон (сіоністська партія -авт.) -- 3, безпартійних -- 1058".



Теги:Прилуки, Україна - Росія, Моренець, віталій Жежера, свобода


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Нічого подібного увесь ніженський історичний факультет не випускає...
avatar