реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Холод і голод в центрі Росії

У 18 районах і 4 містах Підмосков'я введено надзвичайний стан розпорядженням губернатора Московської області Бориса Громова.

Енергетики вже протягом тижня не можуть відновити електропостачання в цих районах, нема води і тепла в багатьох населених пунктах під Москвою. Через вітер і сніг знов сталися нові відключення в шести районах з населенням майже 3,3 тис. жителів.Роботи по відновленню подачі електроенергії проводять в Раменському, Подольському, що Павлово-Посадському, Оріхово-Зуєвському районах Підмосков'я.
У ряді районів Тверськой області в результаті різкого погіршення погодних умов відбулося порушення електропостачання ряду населених пунктів. Сильний вітер і снігопад призвели до падіння дерев на дроти ліній електропередач.
Як мовиться в повідомленні адміністрації Тверської області, в цілому в регіоні, за станом на 12.00 2 січня без електрики залишилося 6,8 тис. осіб. Відключено 295 трансформаторних підстанцій, 238 населених пунктів.

У багатьох московських магазинах ціна картоплі перевищила психологічно важливу відмітку у 50 рублів. Так, оглядач «Вільної Преси» бачив російську картоплю в Москві за ціною 54 рублі за 1 кг в «Яскраво-червоних вітрилах» на вулиці Новокузнецька — і це при тому, що ще два тижні тому вона там коштувала 36 рублів.

Торговці на Даниловському ринку (в Москві) також підняли вартість картоплі з 35 рублів в листопаді до 45–50 рублів. І це не межа — до кінця зими експерти чекають її ціни у 100 рублів. Через нестачу кормів почався і масовий забій худоби: так, виробництво м'яса в листопаді-2010 до листопада-2009 зросло на 112%.

Марина Кузьмічова, провідний науковий співробітник Інституту дослідження руху товару і кон'юнктури гуртового ринку, в інтерв'ю «Вільній пресі» прогнозує значне зростання цін на їжу в 2011 році.

«Ціни будуть зростати просто тому, що в нас падають запаси. Кінчаються резерви, нам доводиться купувати продовольство за кордоном, а там дорожчає логістика, доставка, митне оформлення. І це все входить в собівартість продукції, яка до нас прийде, — тобто ми отримаємо товар за високими цінами», — говорить вона. За оцінкою Кузьмічової, сильно постраждають від зростання цін мінімум 30% росіян — ті, кого можна віднести до бідних, і в кого частка витрат на продовольство складає мінімум 60% від сімейного бюджету.
Крупи — ще одна їжа російських бідняків — зростають в ціні такими ж, як картопля і навіть значнішими темпами. Так, в грудні гуртовики купують гречку по 70–80 рублів за 1 кг, а по дорозі до прилавків магазинів її вартість до початку наступного року може зрости до 100 рублів. Вже зараз крупа в роздрібі стоїть стільки ж, як найдешевше і ходове м'ясо — курячі тушки.

Серед інших круп'яних виробів прискореними темпами зростали ціни на пшоно, яке за листопад стало дорожче на 15,5% (у жовтні — ще на 13,9%). Ціни на крупи вівсяну і перлову, а також на вівсяні пластівці «Геркулес» зросли на 5,3% і 3,8% відповідно.Кавказ-центр




Теги:голод в Росії, картопля, москва, ціни на крупи, Росія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar