реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

"Кернел" атакує борзнянського фермера

У пам’яті наших читачів ще зовсім свіжа історія про бої за врожай на Срібнянщині. І ось, панове, вам другий акт захоплюючої вистави під назвою «Як кернелівці по врожай ходили». Декорації незмінні - поле, блокована техніка, постраждалі фермери та незаконно зібраний врожай. Проте географія дещо змінилася, цього разу постраждав Борзнянський район.

Фермер з Хорошого Озера Ілля Січка посіяв на своєму полі соняшник, але зібрати вирощене вже не судилося. 13 жовтня це було зроблено сільськогосподарською технікою компанії «Кернел» без згоди власника, якого попід руки винесли з поля. Щоб ніхто не заважав творити свавілля було заблоковано навколишні шляхи.

Правоохоронці припинили протиправні дії, але ситуацію, що склалася коментувати відмовилися. Присутній в гарячій точці Едуард Гребенюк, начальник міліції громадської безпеки УМВС України в Чернігівській області, зазначив, що спочатку треба розібратися у ситуації, а вже потім робити висновки.

Такої ж думки був Юрій Коваль, начальник Борзнянського РВУМВС. Він сказав, що поки не буде проведено розслідування, ніяких коментарів. Та зазначив, що вони тут, щоб запобігти тілесним і майновим ушкодженням.

Механізатори та водії, що збирали і вивозили урожай, також уникають коментарів, мовляв, вони люди наймані і їхнє діло не велике – що їм сказали, те і роблять.

«Я зараз це насіння готовий просто тут висипати на землю і поїхати. Якби я знав, що тут таке буде, ніколи б не приїхав» - скаржиться водій КАМАЗу.

На запитання, яка ж компанія є їхнім роботодавцем тільки розводять руками.

Та і сам Ілля Іванович не багатослівний – два напружених дні врожайної битви та постійний стрес здоров’я не додають. Чоловік, не спавши більш як дві доби, розповідає нам що доручив розбиратися у всьому юристам, оскільки сам «дуже втомився і фізично і морально боротися з цим монстром».

Тому до роз’яснень береться його представник В. Беребенець.

«Сьогодні склалася така ситуація, що компанія «Кернел» намагається довести до банкрутства фермерське господарство «Борзнянське».

Жодних правових підстав для збирання врожаю на цьому полі у компанії немає. У Борзнянському райвідділі нам була надана ксерокопія договору укладеного нібито фермерським господарством «Борзнянське» з СТОВ «Дружба-Нова» (власник компанія «Кернел») на збирання соняшника. Проте підписаний він не фермером і цей факт був повідомлений у райвідділ». – наголосив В. Беребенець.

Ілля Січка цього ж дня розпочав збирання соняшника на іншому своєму полі, але кернелівці блокували техніку. В сусідньому селі Омбиш на поля фермера виїхали автомобілі і почали перешкоджати збору урожаю законному господарю.

Проте, правозахисники ФГ «Борзнянського» заявляють, що і надалі спостерігатимуть за розвитком ситуації та за вирощене будуть боротися до останнього. Зрештою, урожай їхній.

Після приходу компанії «Кернел» у Чернігівську область такий сценарій жнивування став своєрідною традицією. Срібнянський район, потім конфлікт

на полях фермерського господарства Ніни Тимошенко. І що найцікавіше агрокомпанія-гігант взялася тягатися за кілька сот гектарів землі з жінкою-фермером. І ось фермерське господарство «Борзнянське». Сумна традиція.
Людмила СВІТОШ, "Українська доля"










Теги:Борзнянський район, Кернел, Хороше Озеро, Дружба- нова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar