реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Як СБУ ліквідувала "Бесарабську республіку" Путіна

На сайті ЛІГА нет опубліковано велике інтерв'ю з головою Служби безпеки України Василем Грицаком. Наша редакція взяла з нього один фрагмент про ліквідацію путінських планів по захопленню півдня України.

- Яка проблема найбільш актуальна для глави СБУ прямо зараз?
- Основна на поверхні - посилення російських спецслужб, викликане ефективною діяльністю СБУ. Ми протидіємо - вони нарощують тиск. Росія має потужний потенціал, включаючи інформаційні кампанії проти України.

У цьому сенсі є один дуже цікавий аспект - родзинка, я б сказав. Після обміну Афанасьєва і Солошенко мого радника Юрія Тандіта запитали: чому російське політичне керівництво зацікавилося українськими громадянами, а не громадянами РФ, затриманими в Україні? Я проаналізував його відповідь в інтернеті і сказав Юрі: я б на твоєму місці сказав інакше. Чому вони їх забрали? Я зараз скажу - можливо, це просто мій аналіз ...

- Я вас перерву. Наші журналісти як раз вчора це питання Тандіту і задавали: чому росіяни захотіли, щоб ми віддали їм одеських сепаратистів в обмін на наших громадян, затриманих в РФ. У нашій статті ми прийшли до висновку, що Росія тим самим де-факто визнала шефство над тими, хто реалізовував сценарій ДНР / ЛНР в Одесі.

- Ви опинилися надзвичайно близькі до мети. Проблема проста - невдала спроба створення «Народної ради Бессарабії», яку Москва програла.

Грицак бере листок паперу і малює карту Одеської області, виділяючи район Бессарабії і дев'ять районів Одещини, відокремлених від решти частини країни Дністровським лиманом. Потім ми підходимо до великої карти на стіні кабінету. Грицак коротко розповідає про плани Москви.
Ключове в сказаному - вибух мостів і захоплення тонкого перешийка біля кордону з Придністров'ям, де базуються російські війська. Під виглядом «ополченців» в дев'ять відрізаних районів Одеської області заходять російські війська з Придністров'я - це початок проголошення так званої Бессарабської народної республіки на чолі з російськими офіцерами. Після захоплення частини Одеської області - дестабілізація Молдови і Румунії, спроби захоплення Одеси, другий фронт для української армії. Для російських військ у Придністров'ї відкривається шлях перекидання постачання з Криму. Це відкрило б для РФ найширші можливості дестабілізації південного заходу України і суміжних країн Європи - з Градами, Ураганами, танками і піхотними корпусами.

- У вузькому колі я доповів про ситуацію в Одесі та підготовці планів по другому фронту - президенту і начальнику Генштабу.

- Яка реакція була?

- Вони були, м'яко кажучи, здивовані.

Куратор проекту «Бессарабія» - Инал Ардзінба, перший заступник радника президента РФ Владислава Суркова. Ардзінби оголошено підозру, він знаходиться в розшуку. Гліщінская, яку ми віддали, була на прямому контакті з Ардзінба. Другий - Діденко, який стрибав від Альфи з вікна і поламав собі ноги. Чому він тікав? За ним теж стояв Ардзінба.

Тепер далі. За нашою інформацією, в зв'язку з провалом проекту Бессарабія, так звана група ФСБ в московській верхівці звинуватила в цьому групу Суркова- Ардзінби. План не вдався. Гібридна війна на південному заході України з виходом на Європу не почалася. Подивіться аналітику за минулий рік - весна і літо. Що відбувалося в Молдові? Її колотило. У мене була розмова про це з керівництвом спецслужб Молдови. Росіяни провалилися. І це стало предметом серйозних розглядів в Москві.

Але навіщо Москві потрібні два контактних особи, які разом з Сурковим і Ардзінба курирували цю операцію? Моє скромне припущення: ці люди потрібні для того, щоб вони приїхали і розповіли, яку інформацію вони передали слідству, як була організована наша робота з ними, на чому вони прокололися, де провалилися. Все це треба, щоб проаналізувати недоліки на майбутнє. Ну і, зрозуміло, щоб одне угрупування впливу в московській верхівці завдала удару по інший. Зараз між ними розбирання - це наша оперативна інформація. І ці люди, яких ми віддали Москві в обмін на наших патріотів, допоможуть цим групам воювати між собою.

- Наскільки ви впевнені в людях, які займаються аналітикою і отриманням інформації, що вони не зливають дані російській стороні - це повністю нові кадри, які прийшли з вами?
- У цьому сенсі переживати не варто. Втім, щоб ви розуміли, коли ми готували зачистку Одеської області від агентів і сепаратистів, ніхто не знав про підготовку цієї операції. Це була перша в історії СБУ подібна операція такого масштабу. (Мова про події весни 2015 року - ред.)

Ми знали, що ввечері наступного дня розпочнуться процеси, які важко буде зупинити. Нам довелося діяти швидко. Ми зібрали 150 альфачей з різних областей. Відправили їх малими групами до точок призначення цивільними намистом і різними дорогами. В Одесі в цьому час працювала невелика група наших довірених осіб. Альфачі отримали GPS-координати точок призначення. Наші місцеві перевірені оперативники допомагали ховати машини до ранку.

Перед цим в місто зайшли знайшли фахівці з питань зв'язку та взяли місто в ковпак. Ми повністю накрили місто.

Я виїхав з Києва десь о п'ятій вечора. Ніхто не знав про цю операцію, крім вузького кола людей. Навіть глава СБУ. Альфа була піді мною. Зі мною в машині був Устименко (нині - керівник Альфи).

Ми їдемо в Одесу. Мені дзвонить начальник одеського управління Батраков. Він прийшов до мене в приймальню, не застав мене - йому сказали, що я себе погано почуваю - і подзвонив. Дзвонить і говорить: «Василь Сергійович, вас сьогодні не буде?». Я кажу: «Ні, знаєш, поїхав трохи раніше». «А завтра ви будете на колегії?». Кажу: «Сергію, на колегії побачимося, так». А у нього, до речі, на наступний день - день народження. Ми йому такий подарунок долі в області організували (сміється).

До речі, операцію ми назвали «чистий четвер», оскільки це було напередодні Великодня.

Коли ми прибули на місце, кожна з груп Альфи отримала конверти із завданням. Кожна група - це чотири людини Альфи, а також один-два оперативники СБУ.

Коли кожна група отримала конверт і ознайомилася із завданням, коли ми зібрали всі сигнали про готовність груп, я дав команду почати операцію. Умовно - порядок цифр. Ну, нехай буде 555. І пішло: десь - з ноги, де прості двері, десь - накладним зарядом, десь - титановим інструментом. Хлопці одночасно зайшли кожен на свою адресу.

Найбільше підозрюваних ми взяли в одному спортзалі - дев'ять чоловік, серед них - двоє кілерів.
- Скільки людей в цілому було затримано в той день?
- Більше 30. Але це тільки за один день. Далі була друга і третя хвилі, які дозволили розширити коло затриманих сепаратистів і російських агентів.

Звичайно, коли ми зайшли в тридцять з чимось адрес, шум піднявся по всій Одесі. Я під'їхав до обласного управління. Добрий день, кажу. Хлопці, пустіть, треба зателефонувати. На посту набирають Батракова. Батраков дзвонить мені: «Василь Сергійович, ви що, в Одесі !?». Я кажу: «Сергію, так. Завтра колегія. У тебе день народження. Святкуй »(сміється). Я йому довіряю, але вважав правильним його не посвячувати.

- Чи можна сказати, що російський проект Бессарабія закінчився в той день?
- Ні. Три етапи зачистки було. Багато з тих, кого ми взяли, відкрили нам виходи на наступних людей. Ми вдарили по них, звезли, до ранку отримали від них все кладки з вибухівкою, зброєю і так далі, пішли далі за адресами, далі суди, санкції. Погнали далі.

Перший удар ми завдали по бойовому ланці - тому, яке планувало серію вибухів.

Більше читайте тут: http://www.liga.net/projects/gricak_interview/



Теги:Арддзінба, Бесарабія, фсб, Сепаратизм, російсько- українська війна, Одеса, СБУ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar