реклама партнерів:
Головна › Новини › Гаряча точка

Гаряча мова для Ніжина

17 серпня відбулася 30 сесія Ніжинської міської ради, на яку виносилося безліч різних питань, пов’язаних з бюджетом, з земельними взаємовідносинами. Зокрема, розглядалося рішення, що стосується затвердження на території ніжинської громади мовного закону.

Проект рішення про українську мову на території ніжинської громади, як єдину і державну вніс до порядку денного депутат Багрінцев Максим. Як говорить депутат Багрінцев, «враховуючи тенденцію, що зараз масово на території держави міські ради на півдні та на сході приймають рішення про те, щоб надати російській мові регіонального статусу, прийняття таких рішень направленно на розкол України, на приниження національної гідності Українського народу, що є також зазіханням на конституційний лад України, що підпадає під кримінальний злочин".

Для того щоб захистити українську мову, депутат Багрінцев наполіг на обов’язковому розгляді цого питання, в цьому його підтримали й інші депутати міської ради, які не байдужі до долі української мови та всієї держави.

Основним противником прийняття данного рішення був міський голова Ніжина М. Приходько, який навіть всіляко перешкоджав розгляду цього питання. Але з великими потугами рішення було ухвалено, в ньому чітко записано, що державною мовою на території громади м. Ніжина є українська мова, а також в рішенні зазначено, що міська рада буде всіляко сприяти розвиткові та вільному функціонуванню української мови в усіх сферах суспільного життя м. Ніжина.

Депутат Багрінцев сказав: «Ухвалення цього рішення унеможливить надання російській мові регіонального статусу». Він також зазначив, що автори ганебного, брутального та злочинного закону України про засади державної мовної політики за нової влади будуть серйозно покарані та визнані ворогами народу.

Депутат Багрінцев закликає послідувати ніжинському прикладу й інші міські ради област». Ніжинська міська ради стала єдиною поки що міською радою в області, яка відмовилася надавати російській мові регіональний статус.

Олександр РОЗИНСЬКИЙ



Теги:українська мова, міська рада, Ніжин, регіональна мова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar