реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Дозвіл на вирубку дала директор департаменту екології Катерина Тканко

Місцеві жителі звернулися до екологів щодо вирубки дерев в Ічнянському національному парку.

Еколог-активіст Сергій Гладкевич підозрює, що ліс вирубується з ціллю подальшого продажу, бо вирублені дерева були цілком здорові та непошкоджені комахами. А в місцях, де потрібно було б почистити ліс, ніхто не вирубує, бо там молодняк, який ніхто купувати не буде.

Сергій Гладкевич розповів, що протягом 12 років на території парку відбувається санітарна рубка дерев. У 2015 році зусиллями співробітники Національного парку заготовили близько 2000 кубометрів деревини та реалізували її.

Також екологів насторожив той факт, що вирубка відбувається в період підвищеної пожежної небезпеки. Підозрюють, що таким чином теперішній директор парку Олександр Шульга хоче підзаробити, бо невдовзі в Міністерстві екології та природних ресурсів відбудеться конкурс на посаду директора парку.

Натомість Олександр Шульга заперечує всі звинувачення на свою адресу, пояснюючи їх особистою неприязню до нього екологів.

Директор парку запевняє, що йде саме санітарна вирубка дерев. А кошти від реалізації надходять у спеціальний фонд бюджету установи.

Деревина реалізовується населенню, бо в селах немає газу, - виправдовується директор парку.

Сергій Гладкевич звертає увагу, що санітарна рубка – це коли вирубуються вже погані дерева, а не здорові. «Там не може бути ділової деревини», - переконаний Гладкевич.

Слід уточнити, що у розвинених країнах основна функція національних парків полягає в збереженні унікальної екосистеми, а не в забезпеченні деревиною замовників. Сергій Гладкевич обурюється, що поповнювати бюджет потрібно розвиваючи туризм, а не продаючи деревину.

Так, за рахунок туристів бюджет Національного парку за 2015 рік поповнився тільки на 1000 гривень.

А більшість жителів Ічнянського району навіть не знають про існування Національного природного парку.

Згоду на санітарні рубки дерев в Ічнянському національному природному парку дав відділ природно-заповідного фонду, біоресурсів та екомережі Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації.

На переконання директора Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації Катерини Тканко, рішення ж Чернігівської обласної ради від 20.07.2016 № 31-5 / V1I «Про введення тимчасового мораторію на санітарні та суцільні рубки лісів в лісопаркових зонах Чернігівської області», яким заборонено на території лісопаркових зон Чернігівській області проведення суцільних санітарних рубок, на території природно-заповідного фонду області не поширюється.

Натомість обласна прокуратура вже порушила кримінальну справу за фактом незаконної вирубки дерев на території об'єкта природно-заповідного фонду.

В ході слідства буде нададуть оцінку відповідності дій посадових осіб Ічнянського національного природного парку та Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.Про



Теги:депуратмент екології, Чернігівська ОДА, вирубка лісу, Чернігівська обласна рада, природні парки


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
У Варвинському, Срібнянському та прилягаючих районах Полтавщини також постійно вирубуються дуби до 40-50 сантиметрів у діаметрі. Це якийсь жах! Невже на цю наволоч немає управи?
avatar