реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Домашня кухня: рецепти

Салат із зеленої цибулі
На 500 г зеленої цибулі — 1/2 склянки сметани, 1 ст. ложку оцту, 15 г зеленого кропу.
Нарізують зелену цибулю, солять, накривають і дають постояти, а потім трохи розтирають ложкою, додають дрібно нарізаного кропу, оцту, сметани і добре розмішують. Цей салат можна подавати з дрібно нарізаною редькою або редискою, а також зі свіжим сиром.

Потапці з помідорами
На 500 г пшеничного хліба — 600 г помідорів, 35 г «Голландського» сиру, 2 ст. ложки вершкового масла.
Пшеничний хліб нарізують квадратними шматочками завтовшки 1 см, підсмажують у маслі і кладуть на лист. Зверху потапців кладуть нарізані кружальцями помідори, посипають їх тертим «Голландським» сиром і ставлять у духовку зарум'янитись.

Картопля з начинкою з оселедця
На 1 кг картоплі — 120 г оселедця, 1 цибулину, 2 яйця, по 2 ст. ложки сметани і вершкового масла, 0,1 г гіркого перцю.
Промиту картоплю печуть у духовці до готовності, обчищають від шкірки, зрізують верхівку, видаляють середину картоплі, в гарячому вигляді кладуть її в посудину, додають різаного оселедця і посіченої трохи підсмаженої цибулі. Все добре розтирають або пропускають через м'ясорубку на густу решітку, заправляють сметаною, сирими яйцями і меленим перцем. Підготовленою масою начиняють картоплю і обсмажують її в розігрітій олії до рум'яного кольору.

Товченка
На 300 г картоплі — 1/2 склянки квасолі, 2 ст. ложки маку, 2 чайні ложки цукру, 1 цибулину, 2 чайні ложки нарізаної зелені петрушки, 0,1 г гіркого меленого перцю.
Смачну страву одержують від змішування вареної квасолі і картоплі, розтертого маку, січеної сирої цибулі, нарізаної зелені петрушки, перцю і невеликої кількості цукру. Всі ці продукти протирають крізь сито. У домашній кухні їх товчуть у ступці, тому ця страва й отримала назву «Товченка». Щоб квасоля добре розварювалась, її перед варінням перебирають, заливають холодною перевареною водою на 8 — 10 год. (розмочують) і потім варять під накритою покришкою 1,5 — 2 год. залежно від сорту. Мак також добре розмочують, потім зливають з нього воду і розтирають у ступці. Змішують підготовлені продукти перед подаванням страви на стіл. Перебрані й промиті квасолю і мак розмочують в окремому посуді. Мак розтирають, а квасолю варять до готовності і відціджують навар. Зварену квасолю в теплому вигляді кладуть у каструлю, додають обчищеної вареної картоплі, розтертого маку, січеної цибулі, перцю, цукру, солі і нарізаної зелені петрушки. Все це змішують і розтирають до одержання м'якої і однорідної маси. На стіл подають у холодному вигляді.

Борщ із карасями
На 500 г свіжих карасів — 400 г свіжої капусти, по 1 кореню моркви, петрушки і пастернаку, 400 г картоплі, 1 цибулину, 250 г буряків, по 1/2 склянки квасолі і томату-пюре, 2,5 ст. ложки оцту або 1 склянку бурякового квасу, 20 г сушених грибів, 1 ст. ложку пшеничного борошна, 2,5 ст. ложки олії, 2 лаврових листки, 3 горошини запашного перцю, 1 ст. ложку дрібно посіченої зелені петрушки.

Промиті гриби варять до готовності, відкидають на сито, шаткують соломкою, а відвар проціджують. Квасолю попередньо розмочують і варять до півготовності. Обчищене і промите коріння моркви, петрушки, пастернаку і ріпчасту цибулю нарізують соломкою і злегка обсмажують. Буряки шаткують соломкою і тушкують разом з томатом і буряковим квасом до півготовності. У киплячий грибний відвар засипають напівтушковані буряки, нарізану часточками картоплю, обсмажені цибулю і коріння, шатковану капусту, зварені гриби, квасолю з відваром, підсушене борошно, лавровий лист, запашний перець, солять і варять до готовності овочів. У готовий борщ кладуть смажені карасі і доводять його до кипіння. Розлитий у тарілки борщ посипають нарізаною зеленню петрушки.

Борщ селянський холодний
На 400 г буряків — 400 г картоплі, 2 яйця, 200 г сухофруктів (яблука, сливи, вишні), 200 г свіжих огірків, 1,5 ст. ложки цукру, 0,5 склянки сметани, 2 ст. ложки дрібно посіченої зеленої цибулі, 2 чайні ложки дрібно нарізаної зелені кропу, 1 ст. ложку оцту.

Буряки миють, печуть у духовці до готовності. Обчищають від шкірочки, шаткують, збризкують оцтом і дають постояти 2 — З год. Картоплю чистять, нарізують кубиками і варять до готовності. Сухофрукти (яблука, сливи, вишні) перебирають, миють і варять до готовності в окремому посуді. Відвари з картоплі і сухофруктів охолоджують, зливають в одну посудину, кладуть варені фрукти, картоплю, підготовлені печені буряки, нарізані свіжі огірки, варені нарізані яйця і заправляють сіллю та цукром. Розливаючи борщ, у тарілки кладуть сметану і посипають його дрібно нарізаною зеленою цибулею та зеленню кропу.

Відварна яловичина з хроном

На 1 кг яловичини — 1 склянку сметани, 2 яйця, 2 корені хрону, 1 цибулину, по 1 кореню моркви та петрушки, 1 кг картоплі, 1 ст. ложку вершкового масла.

Яловичину кладуть у киплячу воду, додають цибулі, коріння моркви і петрушки, перцю і варять до готовності. Зварене м'ясо виймають із каструлі, нарізують шматками, вкладають їх у змащений маслом сотейник або каструлю з широким дном, заливають сметаною, змішаною з тертим хроном, сирими яйцями та сіллю, і ставлять у духовку, щоб зарум'янилось. Подають яловичину з відвареною картоплею, заправленою маслом і посипаною зеленню петрушки.

Смачного!




Теги:рецепти страв домашньої кухні, салат, потапці, борщ селянський, холодний борщ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar