реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Добровільна справа -- декларація

Відповідно до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» для повернення зайво сплаченої суми податку з доходів фізичних осіб декларацію мають право подати:

- фізичні особи, які сплатили ПДФО за договором відчуження об’єкта рухомого чи нерухомого майна, але договір не було засвідчено нотаріально й угода не відбулася (у такому разі до декларації додаються підтверджувальні документи про фактичну сплату ПДФО);

- звільнені з роботи працівники, у яких при проведенні остаточного розрахунку при звільненні виникла переплата ПДФО (до декларації додається довідка про результати перерахунку).

Податковий кредит – це сума (вартість) витрат, понесених платником податку - резидентом у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року (крім витрат на сплату податку на додану вартість та акцизного збору), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року, у випадках, визначених цим Законом.

Умови та порядок надання податкового кредиту визначені у ст. 5 вищевказаного Закону. Податковий кредит виникає за наслідками звітного податкового року. На нарахування податкового кредиту за наслідками звітного податкового року має право платник податку - резидент України, який має ідентифікаційний номер.

При цьому загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом звітного року як заробітна плата, тому податковий кредит застосовується виключно до доходів, одержаних протягом року платником податку у вигляді заробітної плати.

До складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат.

Зазначені документи не надсилаються податковому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення податковим органом податкової перевірки стосовно нарахування такого податкового кредиту.

Алла Супрун, ДПІ у м. Чернігові






Коментарі (0)
avatar