реклама партнерів:
Головна › Новини › Гаряча точка

Бреч — не Умань

Перегони на конях міжнародного рівня можуть проводити в селі Бреч, що неподалік Корюківки. Частими гостями в селі бувають представники Росії та інших держав. Видовище дійсно вражає. Таким і обласний центр не може похвалитися.

А ще село знамените тим, що колись там жила велика єврейська громада, діяла синагога, залишилось велике кладовище, де поховані відомі євреї.

Звичайно, Бреч — не Умань. Але кілька десятків хасидів з Ізраїлю сюди приїздили, щоб поклонитися могилам предків, віддати шану селу. Тут місцеві активісти і розповіли хасидам, де знаходяться поховання, а де і синагога колись була.

Виявляється, в тому будинку в радянські часи розмістили школу, а вже в роки незалежності святі для євреїв стіни, з дозволу можновладців, були повністю знесені, бо школа закрилася. Проблема старанням засобів масової інформації набула розголосу і загрожує перерости у міжнародний скандал. Усе-таки це ж вам не православні храми, мусульманські мечеті чи єврейські синагоги руйнувати в епоху Сталіна або Хрущова і зовсім інше — в незалежній Україні, де стільки одноплемінників при владі. Ні для кого не секрет, що єврейське лобі є дуже впливовим не лише в Україні, а й в усьому світі. Принаймні декому з можновладців нерви можуть попсувати добряче. Хоча синагоги, звичайно, не повернеш. Правда, в селі споруджують православну церкву. Отже, буде де гріхи відмолювати за справи минулі й сьогоденні.

Один лише висновок варто зробити: нинішній владі треба б вивчити як історію народів держави, в якій живеш, так і історію краю, де гроші куєш. Тоді подібних проколів не траплялося б.

Валерій МАГУЛА



Теги:Магула, Бреч, Корюківський район, євреї


Читайте також



Коментарі (0)
avatar