реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

6 травня — День Юрія Переможця

6 травня — вмч. Георгія Побідоносця (Юрія Переможця) (303 р.).

У народі святого Юрія називають щеї: Юрій Змієборець, він же Георгій, Юрай-Рай, Ирій, Єгор, Георгій Побідоносець, Юрій Побідник, Єгорій Хоробрий — здавна вважався покровителем хліборобів і скотарів.

Характерно, що культ громовержця Перуна більш сильним виявився на півдні Русі, ближче до центру державності, що і спричинило більшу популярність в Україні св. Георгія, на якого частково перенесені риси Перуна, порівняно зі св. Миколою, надзвичайно популярним на півночі східнослов’янського світу.

Вважається, що цього дня починає співати соловей і кувати зозуля. Святий Юрій відмикає небо й землю, випускає на волю росу й рослини. У народній творчості Юрій — уособлення весни протиставляється святому Дмитрові — уособленню зими.
Роса в цей день має надзвичайні цілющі властивості: старі люди кажуть, що вона може сліпому зір повернути, дівчині красу подарувати, а якщо зібраною до сходу сонця росою окропити свійську птицю, то добре плодитиметься.
Вважалося, що св. Юрій впливає на зміни Місяця. Він начебто має завісу, котру то опускає, то піднімає, від того Місяця стає більше або менше. У цей день вшановували змій, які вперше виповзають зі своїх гнізд після зимового сну.
За часів язичництва Юріїв день був великим святом у народі. Воно завершувало цілу низку аграрно-магічних обрядів, пов’язаних із заклинанням родючості природи.

Зустріч весни, перша оранка під ярові, посів ярових, перший вигін худоби — ось комплекс весняних обрядів, пов’язаних з іменами богині Всесвіту Лади та її доньки Лелі.

У деяких місцевостях у день св. Юрія листям і квітами заквітчували молодого юнака. В одній руці він тримав запалений факел, у другій—пиріг. У супроводі дівчат, які виконували обрядові пісні, виходили на хлібні поля. Там запалювали хмиз, розкладений колом, а посередині клали пиріг.

Роса на Юрія має цілющі властивості.

У цей день за старих часів по всій Україні люди влаштовували обхід полів. Робити це звичай велів усією громадою, на полі правили службу Божу, молилися за врожай. Обходини мають проводитися до сходу сонця. За народними повір’ями позитивно вплине на врожай закопана крашанка, що лишилася після Великодня. Потім кожна родина повертається додому й сідає до обіднього столу.
У деяких регіонах України обідати прийнято прямо в полі. Після обіду починаються розваги дітей і молоді. Вважається, що якщо дитина покачається по озимих посівах, то буде здоровою та сильною. Поки дівчата водять хороводи, хлопці намагаються підстрибнути якнайвище: начебто наскільки високо підстрибнеш, настільки й пшениця підніметься. Дослідники народних традицій схиляються до думки, що обід у полі — це залишок обряду весняного жертвоприношення більшості народів Європи.

Народний прогностик

Як на Юрія стала буря, то буде мокре літо.
На Юрія дощ — на худобу легкий рік.
Як ґава до Юр'я у житі сховається, то буде жито.
На Юрія посади редьку, то вроде, як кулак.
Якщо на Юрія ворона в житі сховається, то буде врожайне літо, а коли зоно горобцю по коліна — на лихе.
На Юрія мороз — уродиться овес.
Коли до Юрія закує зозуля на голе дерево, то буде голодне літо, а як на піст, то буде поліття.
Після Юрія не можна сіяти маку, гарбузів і кукурудзи, бо пізно і майже нічого не вродить, малий врожай буде.
Закувала зозуля до Юрія — на поганий врожай.
Якщо хрущі з'являються у великій кількості — це ознака доброго врожаю на гречку і просо.
Як багацько весною хрущів на дереві, то це прикмета, що буде тепле літо.
Якщо хрущі з'явилися заскоро, ще у квітні, то травня чекай дощового.
По кульбабі можна дізнатися погоду: перед похолоданням чи якоюсь сльотою квіточки в цієї рослини завжди стулюються, ховаються, закриваються.
Якщо до 8 травня (Марка) не зацвіли яблуні, то на неврожай.




Теги:погода, роса, Святий Юрій, народний прогностик, Георгій Побідоносець, кульбаба, хрущі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar