реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Податківці змінили принципи перевірки!

Сьогодні органи державної податкової служби України змінюють підходи до організації і проведення документальних перевірок – підвищують вимоги до попереднього відбору суб’єктів підприємницької діяльності для перевірок, впроваджують у життя нові критерії відбору платників для включення до плану-графіка проведення документальних перевірок.
Якщо раніше усі підприємства підлягали перевірці один раз на 2 роки, то тепер – лише ті платники, які мають високий ступінь ризику ухилення від оподаткування.
„Ми не ставимо за мету перевірити кожного платника. Податкова відійшла від тотального контролю і з минулого року відбір платників податків здійснюється на основі ризикоорієнтованої системи за критеріями ризиків можливого ухилення від оподаткування”, – зазначив заступник начальника ДПІ у м. Чернігові Олександр Дорошок.
Запровадження такої системи дає можливість групувати платників податків за їх ризиковістю, податковою складністю; здійснювати якісний відбір платників для проведення аудиту; групувати податкові ризики за їх значимістю тощо.
За січень - липень 2009 року за результатами контрольно-перевірочної роботи підрозділів податкового контролю юридичних осіб донараховано 60,9 млн. грн.
„Ми не перевіряємо сумлінних платників податків, податковим контролем охоплені лише ризикові платники. Водночас, якщо суб’єкти господарської діяльності уникають сплати податки, то вони повинні знати – податкова до них дійде. Варто також зазначити, що якість контролю значно покращилася, а платники сплачують до бюджету суми, які не доплатили”, – продовжив О.Дорошок.
У І півріччі 2009 року пріоритетними напрямками контролю податкових органів були перевірки підприємств будівельної, деревообробної, торговельної діяльності.
Однією з найпоширеніших типових схем ухилення від оподаткування у будівельній сфері є залучення підприємств з ознаками „сумнівності”, транзитних підприємств для збільшення цін придбання на товари (роботи, послуги), перерахування коштів на „фіктивні” підприємства з подальшим банкрутством останніх і віднесенням заборгованості до складу валових витрат. Зазначена схема ухилення призводить до здорожчання вартості готової продукції та наданих послуг.
Використовуються також і такі схеми ухилення від оподаткування, як необґрунтоване збільшення валових витрат за рахунок відображення сум витрат, не пов’язаних з господарською діяльністю; неповне відображення отриманих доходів у складі валових; неправомірне завищення сум податкового кредиту з ПДВ.
При перевірці суб‘єктів господарювання у сфери роздрібної торгівлі з питань дотримання порядку ведення обліку товарів на місці проведення розрахунків у 12 випадках виявлено порушення.
За результатами вжитих контрольно-перевірочних заходів застосовано штрафних санкцій на суму 8 тис. грн.
„Встановлено багато порушень, зокрема, використання необлікованих товарів. Під час наших перевірок ми неодноразово спостерігали факти росту виторгів у 2 рази. Звичайно, за такі дії необхідно відповідати. Бізнес не повинен приховувати прибутки”, – наголосив Олександр Дорошок.
З 25.06.09 набрав чинності Закон України „Про заборону грального бізнесу в Україні”. Вимогами зазначеного Закону передбачено, що за здійснення діяльності у період її заборони до суб’єктів господарювання на підставі рішення суду застосовуються штрафні санкції на суму 5 млн. грн. за кожен факт такої діяльності.
З початку дії Закону вилучено 7 гральних автоматів та іншого обладнання на суму близько 300 тис.грн. щодо порушників складено адміністративні протоколи, матеріали направлено до органів внутрішніх справ для вирішення питання щодо порушення кримінальних справ за ст. 203 Кримінального кодексу України (заняття забороненими видами господарської діяльності).
Підготувала Наталія Грищенко, заступник начальника управління податкового контролю юридичних осіб ДПІ у м. Чернігові





Коментарі (0)
avatar