реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Три доби етномузики. "Підкамінь-2009". ФотоРЕПОРТАЖ

Саме стільки у селі Підкамінь на Львівщині тривало різнокольорове дійство — Третій міжнародний фестиваль етнічної музики «Підкамінь-2009». До мальовничого села з’їхалися представники аматорсько-фольклорного мистецтва, виконавці популярної музики. Перед присутніми зі своїми годинними програмами на великій сцені виступили колективи майже з усієї України, серед яких: «Кому вниз», «ТІК», «Mad Heads XL», «Етно XL», «Очеретяний кіт», «Коралі», «Тінь Сонця», «Самі свої», «Полікарп», «Русичі», «Дзвони», «Чорнобривці», «Made in Ukraine», «Опіум», білоруська «Unia». А на малій сцені свої таланти представляли музичні колективи з районів Львівщини.

Учасник фесту - відомий в Україні лірник-казкар Сашко:
«Молодь, яка знаходиться тут, — наша надія. Це покоління — майбутні представники української нації. І я вірю в те, що Україна згуртується, зміцніє і нас будуть поважати у всьому світі. І ми обов’язково будемо такими».

На фестиваль міг потрапити кожен бажаючий. Єдиний пропуск-умова — необхідно було бути у вишиванці або національній бандані (хустинка на голові). Для тих, хто приїхав без національного вбрання, були організовані спеціальні пункти, де можна було придбати сорочку-вишиванку (від 200 гривень), футболку з будь-яким українським логотипом (50 гривень) або хустинку із символікою етносвята (за 30 гривень).

Народні майстри Львівщини провели для учасників етнофестивалю майстер-класи з декоративного та ужиткового мистецтва — гончарства, лозового та солом’яного плетіння, різьблення по дереву. Гості та учасники свята могли спробувати та придбати різноманітні напої з меду (медовуху) – все це власноруч виготовив майстер хмільних напоїв із села Сокиринці Срібнянського району, що на Чернігівщині, Микола Вовнянко.

Керівник музичної групи «Тінь сонця» Сергій Василюк (батьки співака родом із села Тупичів, що на Городнянщині):
«Важливо те, щоб молодь, а я це відчував зі сцени, проникла українським духом, тими піснями, які ми виконуємо… Одного махання головами, в ритм музики, недостатньо, щоб можна було говорити про національну ідею… Треба відчути все це через себе. Тільки тоді людина може сказати, що вона гідна споконвічного прагнення до свободи, до величного: «Я — українець».


Між лісом і населеним пунктом Підкаменя розташувалось наметове містечко — триденний молодіжний табір гостей фестивалю. Неофіційна делегація з Чернігова, як і багато іншої молоді, аби не платити за орендоване місце, влаштувалась у лісі неподалік.

Музикант, композитор, вокаліст готично-музичної групи «Кому вниз» Андрій Середа:
«Ми не шкодуємо, що активно підтримували Помаранчеву революцію. Вірю в те, що наша справа «не вмре, не загине»… То був початок національного руху за вільну Україну. Це — головне… Щодо нашої групи, то кожна пісня має своє оригінальне коріння і зазвичай глибоко пов'язана з традиціями України, випромінює справжній український дух. Той дух, якого вже небагато залишилось, бо все спаплюжили, але який завдяки «Кому вниз» великою мірою відроджується»
.

Для майже п’ятдесяти журналістів жодного винятку не було: проста їжа з круп (перловка, гречка, пшоняна) — з армійської польової кухні, прожиття — у сільському гуртожитку та місцевому пологовому будинку. А тому дехто із журналістської братії через тимчасові незручності (бо звикли до панського ставлення), майже відразу звідти поїхав додому…
Організатори акції — Львівська облдержадміністрація, обласний центр соціальних служб для сім’ї та молоді, Львівська єпархія Української греко-католицької церкви. Керівник проекту та директор фестивалю «Підкамінь- 009» Павло Войціховський.


інтерв`ю з Андрієм Середою ("Кому вниз")


"Коралі"



життєдайне джерело у селі "Підкамінь"


група "Кому вниз"


казкар-лірник Сашко і лідер групи "Тінь сонця"


"делегація" від Чернігівщини

На святі перебували
журналісти «Сіверщини»:
Сергій КОРДИК
та Олександр ЯСЕНЧУК









Коментарі (0)
avatar