реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Атака на уряд...з Чернігова

Протистояння між двома гілками української влади набирає шалених обертів. Підтвердження цьому – прес-конференція заступника голови – керівника апарату Чернігівської обласної держадміністрації, голови Чернігівської обласної організації «Єдиного Центру» Володимира Приходька, яка відбулась 26 січня в чернігівському прес-клубі реформ.
Держслужбовець зазначив, що країна продовжує жити в умовах кризи. На його думку, до цього часу уряд не має чіткого антикризового плану дій, не розроблена стратегія щодо розв’язання проблеми безробіття, інфляційні процеси не знижуються.
У матеріалах, які були роздані журналістам, виділялись і такі постулати: «народні депутати від «Єдиного Центру» будуть голосувати «за» відставку уряду Ю.Тимошенко», «уряд не спромігся виконати жодної своєї обіцянки», «діяльність уряду є непрофесійною, лобістською і корумпованою», «газові махінації уряду Тимошенко»… Але, коли я запитав пана Приходька, чи підтримує він ці тези, акцентована увага здебільш була зроблена на поглибленому висвітленні «газового питання».
Хоча Володимир Приходько, відповідаючи на різні запитання журналістів, не обминув критикою й інші напрямки діяльності українського уряду. Це, зокрема, стосується нереального, за словами В.Приходька, дефіциту бюджету, рівня інфляції, зростання внутрішнього валового продукту, зменшення виробництва тютюнових виробів через збільшення акцизних ставок, підвищення мита та податків на окремі товари імпортного і вітчизняного виробництва, скорочення робочих місць тощо…
«А тому питання відставки уряду, — зазначив керівник місцевої організації «Єдиного Центру», — ґрунтується суто на економічній, а не на політичній, площині… Суспільство два останні роки жило в кредит, люди улізали в борги… Запанувала криза свідомості, криза виховання».
«Тютюнові компанії несуть зараз величезні збитки через непродумані кроки нинішнього уряду, - підкреслив В. Приходько, - а тому бюджет потерпає від нестачі відповідних коштів».
Але, як на мене, скорочення тютюнових виробів не йде врозріз з проголошеною Президентом тезою щодо посилення здоров’я нації, у тому числі, і через зменшення куріння, особливо серед молоді.
Пан Приходько бачить розв’язання проблем не через «популістські методи, до яких вдається уряд», а через «необхідність впровадження прагматичних методів», наголосив він. На його думку, складається враження, що уряд не зацікавлений в стабільності і навіть не спроможний виконати тих завдань, про що було обіцяно два роки тому. «А треба, — зазначив В.Приходько, — не обіцяти, а виконувати».
Дивними, деякою мірою, є такі звинувачення, оскільки команда Президента, до якої і належить партія «Єдиний Центр», теж забагато обіцяла свого часу українським громадянам, хоча б згадати «Десять кроків назустріч людям», про невиконання яких годі й говорити.
Війна між двома «союзними» течіями триває. А від того, на жаль, страждають українські інтереси — суспільні і громадян.
На прес-конференції Володимир Приходько дещо висвітлив й суто економічні питання обласного рівня.
Чернігівський регіон минулий рік за останні три роки вперше завершив з великими мінусовими показниками. Заборгованість із заробітної плати в бюджетній сфері складає 45,8 мільйона гривень. Такий борг виник переважно через несвоєчасне надходження з державного бюджету коштів. На даний час така заборгованість знизилась до 32, 8 мільйона гривень у бюджетній сфері. Фактично сьогодні призупинились такі обласні «гіганти», як камвольно-суконний комбінат, «Чернігівське хімволокно» і автомобільний завод. Працює тютюнове виробництво і Корюківська фабрика технічних паперів. Керівництво тютюнової компанії заявило про можливе скорочення свого виробництва на 30 відсотків у зв’язку з підвищенням акцизних ставок і про плани перенести свою діяльність в інші країни, наприклад, у Росію, де, як відомо, сплати акцизу залишилися ті ж, що були і раніше.
«Газове питання» в області контрольоване, всі об’єкти обігріваються, будь-яких ускладнень з перебоями газопостачання не виникає. «Чернігівгаз» контролює це питання.
У центрах зайнятості по області на 21 січня перебуває 32 тисячі безробітних. Це у 1,5 разу більше, ніж за цей же період минулого року. Фінансування цієї структури датується з Державного бюджету. На сьогодні проблем з виплатами з безробіття не має, але є перестороги, що таких коштів найближчим часом може не вистачити.
Невипадково В.Приходько звинуватив Юлію Тимошенко у «заволодінні Національним банком, щоб контролювати друкований станок з випуску грошей».
Пенсії в усіх районах області виплачуються своєчасно. Затримка в окремих регіонах була на один-два дні через технічну проблему. Тут також Приходько прогнозує, що вже у березні можуть виникнути перебої з пенсійними виплатами.
Наприкінці прес-конференції Володимир Приходько оптимістично зазначив: «З метою подолання негативних наслідків економічної кризи в області, Чернігівською облдержадміністрацією розроблено пакет антикризових заходів, які планується затвердити на черговій сесії обласної ради».

Сергій КОРДИК





Коментарі (0)
avatar