реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Презентація документального збірника "Крути. Січень 1918 року" відбулась у Чернігові

У Чернігові пройшла презентація найповнішого документального збірника про легендарну подію в історії Української революції 1917-1921 років - бій під Крутами. Книга називається "Крути. Січень 1918 року" і є результатом більш ніж десятирічної роботи громадської організації "Історико-культурологічне товариство "Герої Крут".

Фоліант обсягом 840 сторінок розпочинається вітальним словом Президента України Віктора Ющенка та передмовою академіка Івана Дзюби. Має сім розділів, які містять документи різних періодів, спогади учасників та очевидців бою під Крутами, їхніх родичів, фотокартки, історичні розвідки, матеріали періодики та окремих видань - все, що на сьогодні вдалося знайти про ту героїчну подію.

Як розповів на презентації народний артист України Ярослав Гаврилюк - керівник товариства "Герої Крут" та упорядник збірки, матеріали для неї вишукувались в архівах та бібліотеках різних міст України. До цієї справи активно долучились як відомі у вітчизняній науці й культурі постаті, так і рядові працівники державних установ. Куди б не звертався пан Гаврилюк - ніде не отримував відмови. Сам він зацікавився темою Крут ще коли був студентом. Про те, що в Аскольдовій могилі лежать захисники України, він дізнався від літнього чоловіка, що проходив повз неї. Зайнятися дослідженням "крутянської теми" впритул зміг тільки в 1995 році, коли вже було від чого відштовхуватись.

Ярослав Гаврилюк зауважив, що сценарій художнього фільму про Крути, написаний ним у співавторстві з Василем Портяком, був визнаний кращим і затверджений для зйомки, але сьогодні важко сказати, коли і чи буде взагалі знятий цей фільм. Аби праця не пропала, сценарій, у якому всі імена подані в оригіналі, також вміщено до збірки.

Директор видавничого центру "Просвіта" Василь Клічак повідомив, що збірник "Крути. Січень 1918 року" вийшов на замовлення Держтелерадіо України за програмою "Українська книга". Його наклад - 3000 примірників, які будуть розповсюджені по бібліотеках, навчальних та наукових закладах. Враховуючи великий інтерес до цього видання та наявність охочих його придбати, творці фоліанту хотіли б випустити ще один його тираж - для вільної торгівлі. Вони дуже сподіваються, що в Україні знайдуться доброчинці, спроможні оплатити папір та друк додаткового накладу унікальної і такої потрібної Україні книги.

Наталія Потапчук - УКРІНФОРМ






Коментарі (0)
avatar