реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Чи буде відставка виконкому?

Ймовірну інтригу сесії міської ради Чернігова коментує політолог Тарас ВОЗНЮК.

— У минулому інтерв’ю Ви говорили про можливу відставку виконкому. Чи буде вона на цій сесії?

— На цій сесії це питання скоріше за все не буде виноситись. Оскільки, за моєю інформацією, цю ідею на сьогоднішній день підтримує невелика кількість депутатів міської ради, що недостатньо для позитивного голосування, а тим більше подолання вето міського голови. Організатори внесення цього питання налаштовані серйозно, і їм потрібно, щоб це питання було не просто внесено, а й проголосовано. Подібна ситуація була і з відставкою Віталія Гольця, коли переговори велися ще в червні, а проголосували лише в липні – на наступній сесії. Переговори тривають, але літо, як відомо, невдалий сезон для розігрування політичних комбінацій. Ключові політичні гравці, що ухвалювали попереднє рішення, знаходились на відпочинку. На сесію, яка відбудеться 12 вересня, питання неготове: відсутній проект рішення і необхідна кількість голосів для позитивного голосування
— Яка мета ініціаторів відставки виконкому?

— Відставка виконкому не є для когось самоціллю, але є очевидні факти, що організатори намагаються тиснути на міського голову, аби пришвидшити його кінець. Всім очевидно, що з-за меж Чернігова до його бізнес-сфери намагаються втиснутися клани, один з таких уже розпочав свою передвиборчу кампанію. На наше місто «поклала око» одна алкогольна компанія, яка вже знайшла кандидата на посаду міського голови. Олександр Соколов для них є представником старої бізнес-номенклатури, їм не потрібні учні Миколи Бутка, їм потрібні свої учні, якими справні ляльководи будуть уміло маніпулювати. Вже на цій сесії очевидний «наїзд» на інтереси міського голови. Варто поглянути на порядок денний і звернути увагу на кількість протестів прокурора: хтось же пише скарги, організовує їх розгляд і внесення протестів на сесію. Адже рядові громадяни роками чекають відповіді на свої звернення, а тут така оперативність. Я не збираюся захищати Олександра Соколова і ту еліту, яку він представляє, невідомо, що буде краще для нашого міста: стара чернігівська бізнес-номенклатура чи заїжджі «гречані» інвестори. Про апетити старих ми вже знаємо. На що чернігівське зазіхнули нові, мені невідомо, але відомо одне: гряде великий перерозподіл власності. Інколи це проходить з великими пертурбаціями в бізнес-сферах, а інколи — на грані криміналу, як це було у Донецьку. Головне, щоб ми не повернулися до часів, коли будуть процвітати погрози, «наїзди» та навіть убивства, адже Чернігів славився тим, що був тихим затишним містом.
— Кому буде непереливки?

— Найбільше непереливки буде Олександру Володимировичу, бо його чекають і погрози, і відставки виконкому, та навіть, можливо, будуть заведені на нього або когось з його оточення кримінальні справи. Можливо, навіть дійде до імпічменту міського голови, адже ця ідея вже витає в повітрі та деякими щедро спонсорується. Непереливки чекають на так званих «друзів Соколова», що фінансували його передвиборчу кампанію, в когось відберуть бізнес, когось обкладуть даниною, когось чекають неприємні спілкування з правоохоронними органами, а інші за звичкою просто відкупляться.

— Чи буде дострокове припинення повноважень міського голови?

— На цей час інтереси головних політичних гравців розходяться. Одні, почавши виборчу кампанію, бачать, що коштів катастрофічно не вистачає. Не домігшись дострокових виборів мера, їм до чергових доведеться витратити не менше 10 мільйонів доларів США, адже темпи взяті високі. Всім відомо, що вартість усіх земельних ділянок Чернігова не покриє таких астрономічних витрат, а в благодійність вищезазначених панів може повірити тільки дурень.

Інші кола, які брали участь у знятті секретаря міської ради, не зацікавлені в дострокових виборах. Вони намагаються реалізувати зовсім інший сценарій: проголосувати недовіру міському голові в квітні чи травні наступного року, коли згідно з чинним законодавством не можна буде проводити дострокових виборів. Вони реалізовують сценарій приходу до влади Олександра Соколова: спочатку оберуть необхідного секретаря, який потім вдало виконає обов’язки міського голови і успішно переможе в виборчій кампанії в ранзі в.о.

Питав Олександр
ЯСЕНЧУК.






Коментарі (0)
avatar