реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Унікальний зеленосвятський обряд

Дорогі чернігівці! Усіх тих, у кого в серці є любов і шана до наших українських звичаїв і обрядів, запрошуємо на свято «Зелена неділя, клечальна неділя!», яке відбудеться на Трійцю, 15 червня, о 18.00 на пагорбі біля П’ятницької церкви.

Це свято початку літа, свято розповені і розквіту природи, буяння зелені, трав, дерев і найтепліших людських почуттів. А ще це свято за християнською суттю називається П’ятидесятницею, бо святкується на 50-ий день після Великодня, це свято зіслання Святого Духу на апостолів.

Ви побачите унікальний, реліктовий обряд «Водіння Куста на Поліссі». Про цей обряд я прочитала в книзі В.Скуратівського «Покуть», і коли ми з союзянками на початку 90-их років вийшли в образах Кустянок на центральну площу Чернігова, де було зібрання і танці старших людей, то одна жінка підбігла до нас і захоплено сказала, що вона пам’ятає такий обряд в її селі, що в добрянських лісах.

А ще жінки на зелені свята бавилися, веселилися обрядом «Гонити шуляка»: робили шуляка з підручного матеріалу, пригощали одна одну, та ще й шулячка, щоб курчат не крав, співали унікальних русальних пісень.
В цей час не можна було працювати на городі, щоб не розгнівати русалок! Викидали на велике дерево рушники та полотно, щоб задобрити їх. Наші пращури жили в злагоді з природою і тому хотіли, щоб русалки оберігали обійстя, город, сад, долину.

А ще буде трійчанська вікторина з гарними подарунками для дітей і дорослих. Ласкаво просимо на свято!

Раїса РЕШЕТНЮК, режисер-постановник свята, заслужена артистка України.





Коментарі (0)
avatar