реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Фільм жахів від московської церкви

"Я наче побувала на сеансі фільму жахів", -- говорить про свої враження від побаченого в Катерининській церкві заступник директора історичного музею імені В.Тарновського Людмила Линюк. Після півторарічної блокади православного козацького храму прибічниками Московського патріархату, Партії регіонів та "вітренківцями" всі експонати перебувають у жахливому стані: від килима, наприклад, у багатьох місцях залишилися лише нитки основи, меблі Ґалаґана поточені шашелем, вся тканина 18 століття не просто засиджена мухами і поїдена міллю, а значною мірою втрачена для естетичного сприйняття. У скільки обійдеться реставрація пам"яток національної культури Людмила Петрівна не знає, але зрозуміло, що це будуть десятки тисяч.
Генеральний директор Національного історико-архітектурного заповідника "Чернігів стародавній" Юрій Соболь, який теж брав участь у прес-конференції в обласному управлінні преси та інформації, також не порадував журналістів:" Труби опалення порвалися, на двох банях зримо видно як відвалюється тиньк. Ремонт самого приміщення хтозна чи вкладеться в мільйон гривень". Проте, схоже, що навіть і на цьому муки козацької церкви не закінчилися -- облогу "канонічних" не знято і опалення храму неможливо налагодити. Юрія Олексійовича дивує чому під пам"яткою архітектури безборонно димить намет московськоорієнтованих, там складено дрова, безплатно для них підведено електрику. Ні пожежники, ні електрики, ні міська влада не бачать очевидних порушень закону і здорового глузду.
В той же час на офіційному сайті Чернігівської єпархії УПЦ Московського патріархату повідомляється, що в Катерининці і експонатів не було, а ті, що й були, лишень вкриті легеньким шаром пилу... На моє питання -- як Ви прокоментуєте таку заяву? -- заступник директора історичного музею Л.Линюк відповіла:"Ця неправда нехай лишиться на їх совісті. Я все бачила своїми очима і своїми руками ми вигрібали всяку черву із експонатів". Їх, до речі, у храмі було біля 260 та ще біля 60 робіт сучасних вишивальниць із Чернігівщини. Людмила Петрівна повідомила, що вони неодноразово зверталися до керуючого Чернігівсько. єпархією Московського патріархату єпископа Амвросія із проханням (яке приниження -- охоронці державного майна до агента чужоземної структури звертають із ПРОХАННЯМ!) дати можливість винести безцінні експонати. Владика "канонічно і благодатно" відповідав цинічними відмовами...
На питання чи будуть позови до московської церкви і всяких вітренківців та інших навіжених, і п. Соболь і п. Линюк відповідали -- рішення буде після експертних оцінок. Тим часом, у наметі під храмом димлять межи очі українській владі, українській культурі, українському терпінню

Василь ЧЕПУРНИЙ.






Коментарі (2)
avatar
1
Гнати в шию цих москалів треба!!!
avatar
2
Але чому ніхто не говорить про Філаретівську церковну утварь, яку вивозили після того як розійшлися експерти? Чи Лаевський всім на лапу знову дав щоб ніхто нічого не бачив. Якщо так то знайте що не всі сліпі і є конкретні докази того про що говорили люди ще рік тому.
avatar