реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Інфляція - загроза майбутньому вже сьогодні

7 серпня 2007 року газета "Урядовий кур'єр" повідомила, що індекс споживчих цін(індекс інфляції) за липень 2007 року становив 101,4 відсотка порівняно з червнем поточного року. Цей індекс був трохи менше ніж за червень коли він досяг рекордного рівня у 102,2 відсотки. Але це мало втішає, бо це найбільший показник індексу інфляції у липні місяці, що зафіксований Державним комітетом статистики з початку його оприлюднення.
Найбільше у липні подорожчали продукти харчування, аж на 2,3 відсотки. Спочатку року товари цієї групи подорожчали на 8,4 відсотки порівняно з груднем 2006 року.
Серед продуктів харчування рекордно у липні подорожчали основні продукти, які споживають найменш захищені верстви населення: яйця на 37,6%, борошно - 6,9%, олія - 4,6%, макаронні вироби - 2,8 %, хліб і хлібопродукти - 2,2 відсотки. А підвищення вартості овочів початку року, включаючи картоплю, склало 58,8 відсотки.
Найбільше серед послуг населенню с початку року подорожчали плата за власне житло(квартирна плата), вода, каналізація відповідно на 20,3%, 11,1%, 10,6 відсотки. Поки що утрималися ціни на електроенергію, а газ подорожчав лише на 0,6 відсотки.
Ціни в галузі охорони здоров’я загалом підвищилися на 7,3 відсотки. Найбільше підвищилася вартість амбулаторних послуг, аж на 9 відсотків.
Серед послуг найбільше у липні, на 3,5%, подорожчав пасажирський залізничний транспорт. З січня 2007 року це подорожчання досягло вже 15,8 відсотків. За цей же час подорожчали на 17,4% також паливо і мастила.
Отже, інфляція набирає обертів. У 2007 році індекс інфляції досяг вже 105,6 відсотки головним чином через рекордну інфляцію у червні-липні.
В той же час другому уряду В.Януковича доводиться не тільки вкидати в економіку інфляційні гроші, але й сплачувати борги, що утворені під час його ще першої каденції на цій посаді. В цій самій газеті Міністерство фінансів України повідомляє, що 2 серпня ним здійснено чергову виплату купонного доходу за облігації зовнішньої державної позики України 2004 року на загальну суму у 22,185 млн. дол. США. Це виплата відсотків за здійснену у серпні 2004 року ще "першим" урядом В.Януковича зовнішньої позики на загальну суму у 500 млн. дол. США за плаваючою ставкою, що визначалася за формулою: Libor 6M USD + 3,375 відсотка річних. Не виключено, що саме ці запозичені кошти були використані першим урядом В.Януковича для захисту свого майбутнього, тобто на "купівлю" голосів виборців через доплату до пенсій на передодні президентських виборчих перегонів 2004 року.

Чи є гарантія того, що для зменшення темпів інфляції "другий" уряд В.Януковича не здійснить чергові зовнішні запозичення як це було у 2004 році ? Розраховуватися ж за передвиборний соціальний популізм уряду "проффесіоналів" звісно буде український народ.

економічний оглядач газети "Сіверщина"
Сергій Соломаха






Коментарі (0)
avatar