Четвер, 18-Бер-10, 21:56

НовиниРеєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Сторінка 1 з 11
Модератор форуму: lyudmila 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Людмила СТУДЬОНОВА » Деякі доповнення до біографії Антона Павловича Чехова
Деякі доповнення до біографії Антона Павловича Чехова
siverДата: Неділя, 07-Лют-10, 01:49 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Нагороди: 0
Репутація: 0
Статус: Відпочиває
Антона Павловича Чехова

Днями шанувальники творчості великого письменника відзначили 150-річчя від дня його народження, а російський телеканал ОРТ презентував документальний фільм Сергія Медведєва, присвячений Чехову. Автор стрічки розкрив багато замовчуваних сторінок біографії Антона Павловича, в тому числі повідав нам про стосунки письменника з жінками. Але в цікавій розповіді Сергія Медведєва чомусь не знайшлось місця для української актриси Марії Костянтинівни Заньковецької. А між тим під час гастролей трупи Миколи Садовського у Петербурзі відбулось знайомство Чехова і Заньковецької в домі видавця і театрального критика Олексія Сергійовича Суворіна, на якого гастролі українських акторів справили величезне враження.

4 січня 1892 року Чехов писав з Петербурга до свого приятеля, полтавського поміщика Олександра Івановича Смагіна: «Вчера до четырех утра ездил по всяким Аркадиям и наливал себя шампанским; со мной ездила хохлацкая королева Заньковецкая, которую Украйна не забудэ. Она очень симпатична». Марія Костянтинівна у перші дні знайомства не здогадувалась, що письменник хворіє на сухоти. Не знала вона і того, що лікарі порадили йому поміняти клімат, і тому Антон Павлович розпочав переговори про купівлю садиби у Сорочинцах на Полтавщині. Проте незабаром його повідомили, що маєток (Чехов називав його хутором) вже не продається. От і змушений був Антон Павлович розповісти Марії Костянтинівні про цю неприємність. Заньковецька заспокоїла його і пообіцяла пошукати щось придатне в Чернігівській губернії. На знак згоди письменник запропонував їй поїхали кататися з крижаної гірки. Згодом Заньковецька писала своїй подрузі, теж актрисі трупи Садовського, Наталії Михайлівні Богомолець-Лазурській: «Я ніколи не спускалася з гір на санках і не уявляла, як запаморочило це впливає на новаків. Моїм супутником був Чехов…». Антон Павлович все повторював, що їй необхідно перейти на російську сцену, аби не замикати талант у вузькі рамки. Обіцяв написати п’єсу, де для неї буде роль виключно українською мовою.

В середині січня 1892 року Чехов у справах виїхав у село Біла Нижегородської губернії. Перебуваючи тут, письменник не переставав думати про Заньковецьку. В листі до своєї доброї приятельки з Сум Наталії Линтварьової 18 січня 1892 року він писав: «Можэтэ себэ представить, я познакомился с хохлацкой королевой, которую Украйна не забудэ. Она тоже хлопочет насчет хутора - хочет, чтобы я купил около нее в Черниговской губернии. Барыня веселая». Останньою фразою, трошки насмішкуватою, Антон Павлович приховував свої почуття до актриси.

Але їх помітив приятель письменника Олександр Смагін. Між ними зав’язалося листування. Чехов намагався заперечити: «Ведь я ни одним словом не намекал на Ваши отношения к Лешковской? Вы влюблены в Лешковскую, я же между тем бываю у Заньковецкой только как простой знакомый и почитатель таланта. Завтра поеду к ней справиться насчет хутора; она кое с кем переписывается и рекомендует мне Черниговскую губернию, где по ее словам много продажных хуторов и где, кстати сказать, нет рек, а одни только пруды».

Заньковецька виїхала в Україну. Чехов продовжував займатися купівлею хутора. Він все ще сподівався на допомогу Марії Костянтинівни. Але гастролі відбирали багато часу. Антон Павлович лікувався в Криму і за кордоном. Деякий час жив у Сумах, у Наталії Линтварьової. Біографи письменника кажуть, що він по лінії батька мав українське коріння. Про це побічно засвідчує лист письменника до приятеля і московського поміщика Олексія Сергійовича Кисельова від 15 лютого 1888 р.: «...мать и батька, как дети, мечтают о своей Хохландии». Йшлося про майбутню літню поїздку в с. Луки поблизу Сум, де Чехови наймали дачу у поміщиків Линтварьових, дочка яких Наталія Михайлівна стала близьким другом Антона Павловича.

Спостерігаючи за побутом українців в її маєтку, ловив себе на тому, що всі жінки нагадують йому Заньковецьку.

Хутір все-таки Чехов придбав під Москвою. Меліхово нині відоме кожному, хто любить і шанує письменника. Антон Павлович не сподівався прожити тут все життя. В листі до Линтварьової з Меліхово він писав: «По ночам у нас кричат совы, предвещая скорую продажу нашего имения с аукциона. Купил я имение на таких условиях, что аукцион сей есть отнюдь не плод моей мнительности. Когда же он, т.е. аукцион состоится, то я перееду на жительство в Нежин, где куплю себе дом и буду солить огурчики».

Однак аукціон так і не відбувся. В тому ж листі Чехов з гіркотою зізнавався: «Знаете, я чуть было не купил имение в Черниговской губернии недалече от Бахмача. Заньковецкая сватала. Если бы не купил на севере, то наверно купил бы около Заньковецкой».

Доля розвела їх. Однак Чехов слідкував за її творчим життям, переконаний в тому, що Марія Костянтинівна - страшенна сила. Тільки вона не на своєму місці. А велика українська актриса говорила про нього так: «Дивовижної чистоти душевної була людина!».

Людмила Студьонова

Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Людмила СТУДЬОНОВА » Деякі доповнення до біографії Антона Павловича Чехова
Сторінка 1 з 11
Пошук:

УПЦ КП Ющенко спорт Чернігів прокуратура Сіверщина О.Ясенчук Янукович США Росія Біла хата піст податкова споживач Ясенчук армія Клуб органічного землеробства вибори екологія поради Інтермеццо МНС кримінал Мазепа Тимошенко Десна Чернігівська область грип Просвіта Хоменко податки Акурайку Прилуки Жукля Студьонова Конкурс УНП ВО Свобода С.Соломаха БЮТ гумор пожежа анекдоти Ніжин Чернігівська Голодомор Китай Чернігівщина анонс статистика аварія євреї міліція О. Ясенчук СБУ уряд ПДВ Катерининська церква Чепурний українська мова Українська Народна Партія Іларіон гроші економіка Батурин Фтомова митниця Шкурко Антоненко історія Курдюк Україна Новгород-Сіверський церква Новий рік Філарет Путін криза земля В.Ступак Білорусь суд Школа студенти медицина смерть Романова УПЦ МП Німеччина Стрижак Свобода Ізраїль село С.Кордик Вибори - 2010 вена Сяйво Оксана Тунік-Фриз література Городня

Блоґи "Сіверщини"

Панорами Чернігова

Завантаження ...

Інтернет-портал "Сіверщина" не є копією друкованого видання
При використанні матеріалів гіперпосилання на siver.com.ua є обов'язковим.