реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Serj  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Сергій КОРДИК » "Несерйозна" розмова про серйозне. Вибори у добу Хеллоуїн (Вибори: сьогодні і завтра)
"Несерйозна" розмова про серйозне. Вибори у добу Хеллоуїн
SerjДата: Субота, 23-Жов-10, 11:31 | Повідомлення # 1
Оглядач
Група: Редактор
Повідомлень: 33
Нагороди: 1
Статус: Відпочиває
Днями в редакції якось несподівано почалася розмова на тему найближчих виборів до місцевих рад. Одна колега зауважила, що цього року вибори проходитимуть саме тоді, коли у світі відзначають Хеллоуїн. «О, так це ж свято вампірів, відьом, привидів та іншої нечисті», — зауважила інша колега.
Заглядаємо в довідник. І справді, свята та фестивалі Хеллоуїн — одне з найдавніших свят у світі. Його історія налічує тисячоліття, і тут дивним чином поєднуються традиція вшанування злих духів і християнська — поклоніння всім святим.
У ніч із 31 жовтня на 1 листопада прийнято одягатися в костюми нечистої сили і влаштовувати маскаради. А ще по всій Європі цю ніч відзначають як перехід до зими. Вважається, що в цей час душі померлих відвідують свої колишні будинки, щоб погрітися біля вогню. Вони бродять по колу, збираючи пожертви їжі й питва у решти членів сім'ї. Душі померлих могли приймати різні обличчя — злі вселялися у тварин. Разом з ними є й інші темні сили: демони, домовики, відьми. Уся нечиста сила спускається на землю. Щоб не стати здобиччю мертвої тіні, люди гасили вогнища в будинках і вбиралися якомога страшніше — у звірині шкури й голови, сподіваючись розполохати злих духів.

Вважається, що цієї ночі всі бар'єри між нашим та «іншим» світами усуваються і відкриваються ворота між ними. Так що Хеллоуїн — це ще й спроба зрозуміти зв'язок між нашим і потойбічним світами. Ніч Хеллоуїна — це перехід через ворота з одного світу в інший, відкриття брами в зиму, в холодний світ, де все живе вмирає, але одночасно готується до відродження, звільняючись від усього зайвого, як дерева від листя.
Чи часом не символічними є прийдешні вибори і чи зміниться щось на краще від нашої участі у цьому дійстві? Хотілося б вірити, що так і буде, але наша песимістичність ґрунтується на досвіді попередніх усіляких виборів і надіях на краще, які так і залишилися, на жаль, сподіваннями.
У дискусії щодо місцевих виборів хтось вигукнув: «Колеги, схоже, нас тема мертвих зачепила за живе!» А інша співробітниця додала: «Так це ж і є воскресіння мертвого електорату». У дружньому, але досить емоційному обговоренні почули ще й такий вислів: «Навіть небіжчики вже голосуватимуть за кандидата».
Виходячи з того, що журналісти — теж люди, а отже, є прибічниками й антисимпатиками різних політичних сил, і вони мають право по-різному оцінювати діяльність політичних сил, то від колеги, яка довго відмовчувалась, раптом усі почули: «Що ви там не говоріть, а все рівно у вашого кандидата такого «даху», як у нашого, немає». Цим усе і сказано! Переможе той, хто має міцний «дах», під яким місце, як не прикро, обмежене — для всіх не вистачить. А краще, як зазначила ще одна колега, треба набратися терпіння, запастись гарбузами та й іти на вибори.
Чому саме гарбузами?
У ніч на Хеллоуїн люди відвідують сусідні будинки, що символізує мертвих у пошуках їжі. Маски бісів і гоблінів представляють злих духів. Ті, хто роздає солодощі, представляють людей, які намагаються умилостивити духів зла.

А гарбузова голова — невід'ємний символ Хеллоуїна. Із гарбуза видаляється серцевина, вирізується щось подібне до фізіономії людиноподібної істоти і всередину вставляється свічка. Гарбуз символізує одночасно закінчення збору врожаю, злий дух і вогонь, що відлякує його. Так концентруються древні повір'я в одному предметі. Але ще кажуть, що блукаючі вогники всередині гарбуза зі свічок представляють блукаючі душі, які застрягли між небом і пеклом.
А нам, українцям, якщо вже й дотримуватися обрядів Хеллоуїна, то краще слідувати іншій легенді, коли гарбузи і свічки ставили для відлякування від будинків злих духів. Тож і ми в редакції запасемося бодай одним гарбузом, аби наша «Біла хата» ще довго радувала своїх читачів, незалежно від того, з якої політичної команди будуть обрані депутати до місцевої влади, які «чомусь» після виборів так швидко забувають, що їх якраз обрали прості люди заради того, щоб вони захищали елементарні права виборців, а не тільки задля задоволення власних депутатських потреб, нехай і місцевого значення.
Сергій КОРДИК

Додатки: 0047835.jpg (37.3 Kb)
 
ІгорДата: П'ятниця, 17-Груд-10, 09:41 | Повідомлення # 2
Група: Редактор
Повідомлень: 10
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Дорогий Миколо Пантелійовичу!

Прочитав і перечитав Вашу статтю про мову. Поділяю Вашу думку, що лише мовами бездержавних народів має опікуватись Україна.
Обурливим фактом вважаю те, що чужі мови викладають у наших університетах російськомвні чи зросійщені професори.

Але щодо вивчення чужих мов, то, на мою думку, воно насамперед відкриває неосяжні скарби світового письменства.
З усіх европейських мов наша мова має НАДОСКОНАЛІШУ СИСТЕМУ ПРИГОЛОСНИХ ФОНЕМ (не певен, чи хтось зі шкільних вчителів наважиться таке сказати дітям…, бож усі звикли до переваг російської мови…), тому українець не має жодних проблем, скажімо, з італійськими ДЖ (giorno) та ДЗ (azzurro) і може правильно вимовляти Г в англ. "hobby", нім. "Hamburg" і т. п.

А щодо можливости створити якийсь громадсько-науковий орган для рятування нашої мови, то мені - з чужини - тяжко про це судити. Був би радий, якщо б така можливість існувала.

Додано (17-Груд-10, 09:41)
---------------------------------------------
Вибачте, помилково.

 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Сергій КОРДИК » "Несерйозна" розмова про серйозне. Вибори у добу Хеллоуїн (Вибори: сьогодні і завтра)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: