Середа, 08-Лют-12, 22:28

НовиниРеєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Сторінка 1 з 11
Модератор форуму: finka 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Клієнт завжди правий! (перукарня, сервіс)
Клієнт завжди правий!
finkaДата: Четвер, 10-Чер-10, 16:27 | Повідомлення # 1
Дописувач
Група: Редакція
Нагороди: 10
Репутація: 6
Статус: Відпочиває
У житті кожної жінки буває день, коли, глянувши на своє відображення у дзеркалі, вона рішуче каже собі й відображенню: «Ой-ой-ой! Треба щось робити!» І нічого нам дорікати, що ми, жінки, такі імпульсивні, непостійні, примхливі – такими створила нас Природа, такими ми і є…

Так от, суботнього червневого ранку моє відображення в дзеркалі мовчки, але прозоро натякнуло: «Що ти собі думаєш? Коли востаннє була в перукарні?» Пригадати я не змогла, бо дійсно було це дуже давно.

Наступний крок в такому разі який? Правильно! Помити голову і – до перукарні! День тільки почався.
Ось вже голова помита, волосся висушене й зібране у прозаїчний «хвіст». Вибір – за перукарнею. Першою думкою був добрий радянський спогад про «Чарівницю» в центрі Чернігова. Жодного разу мені там нічого не зіпсували, не зашкодили, не спалили. Але… до «Чарівниці» було набагато далі, ніж до інших перукарень, які повідкривалися мало не на кожному кроці.

І ось тут зауважу: треба слухатися своєї інтуїції! Бо перша думка, як виявилося згодом, була правильною! Але, щоб у цьому переконатися, знадобилося трохи часу.
Тобто спочатку я подалася до модного салону, який хвалила моя подруга. На ганочку неквапно диміли сигаретами дві молоденькі перукарки, всередині над чиєюсь головою чаклувала третя. Молоденька клієнтка сиділа самотньо із зануреними у ванночку нігтями.

-- Що ви хочете? – щебетнули до мене працівниці.
-- Стрижку, -- зізналася я.
-- Треба трохи почекати, -- сказали мені дівчата і продовжили розмову. Потім у когось із них дзвонив мобільний телефон. Ще через 10 хвилин покурити вийшла третя перукарка. Я стояла й думала: «А що я тут роблю? Адже мене не помічають. Невже я стала прозорою?»

Тож -- тупу-тупу -- і я подалася спочатку повільно, а потім все швидше до іншого новомодного салону (який теж начебто хтось хвалив).

-- Дивно: була десята ранку, але на ганочку там так само курили дві перукарки.
-- Що бажаєте? – поцікавилася касир.
-- Постригтись, -- знову зізналася я. І почула магічну фразу: «Доведеться трохи зачекати».

А потім, о диво! мізансцена повторилася один в один. Я стою, чекаю, повз мене пройшла перукарка, яка завершила роботу над зачіскою клієнтки, стрижена клієнтка розплатилася й пішла. Я навіть зазирнула в салонний зал – та порожньо ж!

-- Касирка почала довгу розмову по мобільному телефону з якоюсь Люсею, яка ніяк не може влаштувати особисте життя. Третя перукарка приєдналася до двох перших. Вони дружно диміли цигарками на ганочку з розмовами про своє, дівчаче. А я знову не йняла віри: «Невже я прозора? І що я тут роблю?»

Я пройшла повз них з тремтливою надією, що мене хтось гукне й заверне назад. Ага… Якраз! Для них не існували ні я, ні мій гаманець…

Ось тоді я й згадала про «Чарівницю» і, дорікаючи собі, що згаяла стільки часу, подалася туди. Мене зумстрів той самий величезний зал в обрамленні крісел і дзеркал, ті самі перукарські аромати. Там клацав ножицями й гув фенами, як і в радянські часи, сонм майстринь-перукарок, теревенили клієнти, дзижчав «стозвучный говор голосов», за висловом Михайла Лєрмонтова. До мене миттю підійшла літня жіночка: «Що бажаєте?»

-- Стрижку! – вже втретє за ранок промовила я. І була тут же проваджена у крісло. Посаджена. Закутана. Мені розповіли багато цікавого, порадили фасон стрижки, запропонували всілякі перукарські «хитрощі». Все це чемно, з жартами. А головне – швидко вправно і майстерно.

А я розповіла про свій невдалий вояж до двох салонів з перукарками-курцями. Жінка розсміялася: «Ну, дорогенька, по-перше, вони побачили купу Вашого волосся! Біля Вашої голови треба ж потрудитись, адже у Вас не три волосини! Коса, мабуть, колись була дуже товста? Ну а, по-друге, у нас такі курилки надовго не затримуються, бо тут треба працювати». Жінка, щоправда, висловила припущення, що, можливо, у тих салонах працюють за попереднім записом. Можливо. Я також про це думала, але ж мені могли одразу сказати про це, щоб не стояла привидом? Вони ж усі мовчали й курили!

Ось тут і згадалося радянське минуле з давно усіма висміяним «ненав’язливим сервісом». Щоправда, у нас вже народилося й виросло нове покоління, яке не жило в СРСР і нічого про той сервіс не знає. Але, напевне» «ненав’язливий сервіс» набув генетичної форми і передався у спадок. Інакше його нічим не поясниш.

І ще пригадується давній жарт-інструкція радянської торгівлі:
Пункт 1. Клієнт завжди правий.
Пункт 2. Якщо ви вважаєте, що клієнт неправий, читайте пункт 1». biggrin

Інеса Фтомова

Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Клієнт завжди правий! (перукарня, сервіс)
Сторінка 1 з 11
Пошук:

корупція Партія регіонів Чернігівська ОДА Польща Чернігівська єпархія Тимошенко Інтермеццо армія Київський патріархат пожежі В.Чепурний сепаратизм Податковий кодекс Наливайченко Свобода хата Сіверщина вибори Верховна Рада єпископ Іларіон Новгород-Сіверський анекдоти Донецьк Чернігівщина поради профспілки СБУ ДАІ Білорусь Ніжин Оновлення країни митниця Чернігівська область міська рада РФ українська мова податки Просвіта москва Батьківщина Наша Україна Чернігівська обласна рада КРУ Україна Мена 2011 ВО Свобода пенсійна реформа БЮТ міліція область УПЦ КП Ющенко Янукович Крим УНП Корюківка Батурин Біла хата футбол кордон медицина Василь Чепурний грип Петро Антоненко УПЦ МП Конкурс Голодомор опозиція прокуратура газета євреї Росія гумор США Чернігів статистика МНС податкова уряд Азарова консультації анонс Одеса Катерининська церква Прилуки розпад Росії патріарх Філарет споживач аварія Десна пожежа Чернігівська Німеччина Путін кримінал Львів підприємці екологія тижневик Табачник

Блоґи "Сіверщини"

Панорами Чернігова

Завантаження ...

Інтернет-портал "Сіверщина" не є копією друкованого видання
При використанні матеріалів гіперпосилання на siver.com.ua є обов'язковим.
Створити сайт безкоштовно