Середа, 08-Лют-12, 22:46

НовиниРеєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Сторінка 1 з 11
Модератор форуму: finka 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » До побачення, Петрівко! (Петрівка, книжковий ринок,)
До побачення, Петрівко!
finkaДата: Вівторок, 08-Чер-10, 17:57 | Повідомлення # 1
Дописувач
Група: Редакція
Нагороди: 10
Репутація: 6
Статус: Відпочиває
Вчора я зрозуміла, чим нам із сином подобаються поїздки на київський книжковий ринок Петрівка. Хоча, відверто кажучи, там щось і книжок останнім часом поменшало. Переважають аудіо-відео носії та ще чимало всілякої канцелярщини. Оцифровуємося. Але... Жоден цифровий носій не зрівняється із "живою" книжкою, чиї сторінки пахнуть так, як не пахне ніщо інше. І навіть стару букіністичну книжку хочеться погладити. Над гарними букіністичними книжками — немов серпанок з тих дотиків тисяч рук, які їх гортали...

Була червнева неділя. Більшість продавців Петрівки нудьгувала. Сонце рішуче припікало. Але ми невтомно кілька годин снували між рядами, переглядаючи пропозиції книжкового моря: детективи, і рукоділля, езотерика і фантастика, художні твори і перевидана класика, а на додачу — програвач вінілових платівок і самі вінілові платівки (продукт минулого століття!) з пречудовими музичними записами — чимало смаків може задовольнити Петрівка.

Однак я зненацька збагнула, що вкотре приїжджаю туди не стільки за книжками, скільки за тим, щоб побути у специфічній книжковій аурі, послухати вишукані розмови покупців і продавців. Таких не почуєш більше ніде! Тут — інша мова, інші жести й погляди, інші рухи й запитання-відповіді. Одне слово, Петрівка!

* * *
-- Що ви шукаєте?
-- Нам на подарунок -- що-небудь про Мазепу.
-- Про Мазепу у мене немає, може вас влаштує щось інше з того ж історичного періоду?
-- Ні-ні, наш іменинник збирає видання саме про Мазепу.
* * *
Продавці між собою:
-- Ну, ти ось дай мені нарешті чітку відповідь: хто був улюбленим учнем Ісуса Христа?
-- Він однаково любив усіх своїх дванадцятьох апостолів...
-- Ну, не скажи!
-- Ну, добре. Причепився. Іоанн був його улюбленим учнем.
-- Так ось з цього й випливає те, що намагаюсь тобі довести з учорашнього дня...
* * *
Напис над прилавком:
"Спрашивайте! Продавец не только говорящий, но и читающий!"
* * *
-- Дівчино, що шукаєте? Підказати?
-- У вас того немає.
-- Можливо, я знаю, де є? Що саме вас цікавіть?
-- Фантастика. Автор Террі Прачетт...
-- Без проблем! Он місце № 35. Там може бути. Володя! До тебе люди!
* * *
Ще один напис:
"Продавец говорящий. 1 шт"
* * *
У букіністичних розвалах увагу привернув відсік, завалений англомовною літературою. Над книжковим еверестом хвацько спілкувалися англійською мовою білий господар і... чорний, як смола, покупець. Покупець вже тримав в руках дві книжки і, очевидно, мав намір придбати ще...
* * *
За моїми власними спостереженнями, продавці букіністичних розвалів більш інтелектуальні, більш ерудовані, спокійніші, переважно поважного віку. Здається навіть, що вони не стільки продавці тут, скільки такі собі Хранителі сонму знань (ще ж не все переведене в цифру:)) і їх, можливо, не дуже хвилює заробіток. Вистачає лише на необхідне -- й досить. А, можливо, я й помиляюся. Але навряд чи набриднуть справжнім поціновувачам книжки.

І яким разючим контрастом з інтелектуальною й напівсонною Петрівкою був недільний драйвовий передвечірній Хрещатик! Там були танці і розваги, напівгола молодь і спортивні змагання, бігуни на роликах і закохані парочки, зграйки жовтих, чорних, білих туристів і різномовна говірка з російськими матюками -- усьому є місце на Хрещатику. І це — добре. Саме отаке різноманіття додає яскравості нашому світосприйняттю. І ми з сином вкотре сказали, спускаючись в метро: "До побачення, Петрівко!"

Інеса ФТОМОВА

lsvkievДата: Понеділок, 18-Жов-10, 19:33 | Повідомлення # 2
Прохожий
Група: Читачі
Нагороди: 3
Репутація: 1
Статус: Відпочиває
Хоть кто-то доброе слово пр Киев сказал....

Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » До побачення, Петрівко! (Петрівка, книжковий ринок,)
Сторінка 1 з 11
Пошук:

корупція Партія регіонів Чернігівська ОДА Польща Чернігівська єпархія Тимошенко Інтермеццо армія Київський патріархат пожежі В.Чепурний сепаратизм Податковий кодекс Наливайченко Свобода хата Сіверщина вибори Верховна Рада єпископ Іларіон Новгород-Сіверський анекдоти Донецьк Чернігівщина поради профспілки СБУ ДАІ Білорусь Ніжин Оновлення країни митниця Чернігівська область міська рада РФ українська мова податки Просвіта москва Батьківщина Наша Україна Чернігівська обласна рада КРУ Україна Мена 2011 ВО Свобода пенсійна реформа БЮТ міліція область УПЦ КП Ющенко Янукович Крим УНП Корюківка Батурин Біла хата футбол кордон медицина Василь Чепурний грип Петро Антоненко УПЦ МП Конкурс Голодомор опозиція прокуратура газета євреї Росія гумор США Чернігів статистика МНС податкова уряд Азарова консультації анонс Одеса Катерининська церква Прилуки розпад Росії патріарх Філарет споживач аварія Десна пожежа Чернігівська Німеччина Путін кримінал Львів підприємці екологія тижневик Табачник

Блоґи "Сіверщини"

Панорами Чернігова

Завантаження ...

Інтернет-портал "Сіверщина" не є копією друкованого видання
При використанні матеріалів гіперпосилання на siver.com.ua є обов'язковим.
Створити сайт безкоштовно