Неділя, 05-Лют-12, 06:47

НовиниРеєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Сторінка 1 з 11
Модератор форуму: Василь 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Дзвінок Ліні Костенко
Дзвінок Ліні Костенко
ВасильДата: Неділя, 07-Лют-10, 20:16 | Повідомлення # 1
Редактор
Група: Головна редакція
Нагороди: 7
Репутація: 3
Статус: Відпочиває
Я зателефонував Оксані Пахльовській з примарною надією запросити її, професорку римського університету Ла Сап"єнца, до нас, в чернігівське "Інтермеццо" для зустрічі з читачами. Примарна надія, бо й людина вона зайнята, й активно виступає по столичних медіа, та й ... донька Ліни Костенко. А та має нестримний характер. Оксана Єжи-Янівна чи й не в матір...

Тільки я почав автовідповідачу розказувати про себе, хорошого, як трубка обізвалася людським голосом:" Оксани нема вдома,а я -- її мама". Слава Богу, я не розгубився:" Драстуйте, Ліно Василівно!". Чому б мав розгублюватися? Ну, для інтелігента мого покоління і, природньо, саме українського інтелігента (бо неукраїнському все це -- "до фєні", яку вони й насаджують в нашій культурі) говорити з Ліною Костенко -- це все одно, що говорити з вічністю. Адже Ліна Костенко -- живий класик української літератури.

Який, щоправда, вже давно-давно нічого не видає. Тому і я не втримався:" А можна Вам нескромне питання: коли ми побачимо Вашу книгу, обіцяну видавництвом Івана Малковича?". Ліна Василівна відповіла: "Це дійсно нескромне питання. Я ж просила Івана нікому не говорити, бо я люблю так, щоб доки останньої крапки не поставлю -- не рухати". Але запевнила, що скоро її книги вийдуть. Книги. Тобто -- не одна.

Ми ще поговорили про провінцію -- я розповів про наш книжковий центр "Інтермеццо", а Ліна Василівна пригадала якесь село в Овруцькому районі на Житомирщині, біля радіаційної зони:" Які там діти! А який вчитель географії!". Ліна Костенко -- не просто поет, а сталкер чорнобильської зони. Щоліта їздить в експедиції у покинуті села причорнобилля.

Я запросив Ліну Костенко в Чернігів, нагадавши її вірша "Люблю чернігівську дорогу". "Так, -- пом"якшала Ліна Василівна, -- ми з чоловіком багато їздили, в тому числі і по ваших лісах". Не встиг нагадати як ми, студенти факультету журналістики, колядували в неї дома -- про це гарно спогадав Леонід Ісаченко в книзі "Хуго і Фігу". Я ще й був козою -- на книзі Ліна Костенко так і надписала: "Любій козі...". Власне, це було в іншому житті -- принаймні, в іншому столітті.

Оксану Пахльовську запросити до Чернігова не вдалося -- в її університеті вже почалися заняття. Можливо, приїде Ліна Костенко.
Та головне: хай пише Ліна Василівна! Хай вже вийде із свого затвору мовчання. Бо ж Україна терпне без слова Ліни Костенко.

Наостанок -- просто поезія. Ліни Костенко.

Дзвенять у відрах крижані кружальця.
Село в снігах, і стежка ані руш.
Старенька груша дихає на пальці,
Їй, певно, сняться повні жмені груш...

Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Дзвінок Ліні Костенко
Сторінка 1 з 11
Пошук:

уряд Азарова Крим Петро Антоненко Сіверщина хата Тимошенко ВО Свобода Голодомор розпад Росії Наливайченко Конкурс міліція БЮТ Донецьк Наша Україна податкова Польща газета анекдоти Катерининська церква Десна УПЦ КП поради Чернігівська споживач футбол Батьківщина область Китай гумор 2011 сепаратизм москва Інтермеццо США Чернігівська ОДА Росія СБУ Оновлення країни УНП прокуратура Чернігів тижневик грип пожежа Україна кримінал Чернігівська обласна рада анонс УПЦ МП вибори підприємці єпископ Іларіон пожежі Німеччина Чернігівщина Прилуки Табачник Новгород-Сіверський Василь Чепурний податки корупція Мена українська мова Податковий кодекс опозиція КРУ Білорусь Ющенко Просвіта Свобода ДАІ медицина митниця Чернігівська єпархія РФ Львів консультації Чернігівська область армія екологія міська рада пенсійна реформа Севастополь Батурин Ніжин Корюківка профспілки аварія МНС Янукович Біла хата Партія регіонів В.Чепурний кордон патріарх Філарет статистика Київський патріархат євреї Верховна Рада

Блоґи "Сіверщини"

Панорами Чернігова

Завантаження ...

Інтернет-портал "Сіверщина" не є копією друкованого видання
При використанні матеріалів гіперпосилання на siver.com.ua є обов'язковим.
Створити сайт безкоштовно