Субота, 31-Лип-10, 07:43

НовиниРеєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Сторінка 1 з 11
Модератор форуму: Василь 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Полтавський килим Мамбет -аджи. Продовження.
Полтавський килим Мамбет -аджи. Продовження.
ВасильДата: П'ятниця, 15-Січ-10, 07:19 | Повідомлення # 1
Редактор
Група: Редакція
Нагороди: 3
Репутація: 1
Статус: Відпочиває
Спочатку була оця публікація.

Полтавський килим Мамбет-аджи
Середньовічне кримсько-татарське місто звалося Гезльов, а українці його перезвали на Козлов. Тепер це -- Євпаторія. З руїн піднято Гезльовські ворота -- ворота Дров"яного базару (Одун-базар кьабуси). Крім смачнющої кави по-гезльовськи, яку нам приносив 14-річний Арслан (майже тезка мого сина Арсена!), на другому поверсі -- невеличкий музей.

У ньому -- середньовічний Гезльов, виліплений у макеті з піщаника. Вражаюче у повній темряві прокидається місто: першими з"являються світлячки біля мечетей, лунають голоси муедзинів, спів півнів, гавкіт собак... В експозиції -- кримсько-татарська одіж, дерево нації, карта Криму та околиць на шкірі бика. Але екскурсовод Еміль звернув нашу увагу на український старенький килим. Виявилося, що він -- з Полтавщини. Його виміняв прадід Еміля на мішок зерна, щоб виручити голодуючу українську сім"ю у 1933 році. Еміль не знав, що ми -- українці і розказував цю історію для всіх екскурсантів. Особливо вражало це росіян -- у них дома путінська пропаганда закрила тему Голодомору.

Наступного дня ми прийшли спеціально до Гезльовських воріт, щоб зустрітися з Емілем і вияснити -- як звали його прадіда. І подякувати за доброту, яка не минає і не забувається через десятки років. Еміль був здивований:" Ви будете про це писати?!". Став телефонувати діду -- забув бо, як звали прадіда. Виявилося -- Мамбет-аджи. Приставка "аджи" означає: здійснив паломництво-хадж до Мекки.

А ще Еміль назвав кілька слів, які є в наших мовах: ви легко відгадаєте, що означають мейдан, серникь, терези. Мені ж пригадалася експозиція сусіднього монастиря дервішів, де в Аліфе-ханум я побачив "коумань" -- наш куманець. А вишивка -- геть українська. Що й не дивно -- значну частину населення Криму, хоч і не зі своєї волі, становили українки.

...Проходячи мимо полтавського килима Мамбет-аджи, на якому вишиті ініціали "Н П О К", я поклав на нього руку. Він був теплим.

Розміщений на блозі та в газеті "Сіверщина", цей матеріал викликав кілька коментарів -- як правило, аноніми редактора сайту обізвали євреєм, а мене - промусульманським автором. І, звісно, як завжди аноніми -- агресивні і неграмотні. Що й викликало коментар Еміля з Євпаторії, який є героєм цієї публікації і якому я переслав її. Він написав, що є етнічним кримцем і патріотом України. Готовий за Україну й воювати. І я Емілю вірю більше, ніж своїм співплемінникам -- анонімам. Тож на їхні в"їдливі "Аллах акбар!" та "Шалом" я можу відповісти одним:" Слава Україні!". Думаю, Еміль мені відповість правильно. Аноніми -- хтозна.

Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Василь ЧЕПУРНИЙ » Полтавський килим Мамбет -аджи. Продовження.
Сторінка 1 з 11
Пошук:

ФСБ кримінал українська мова вибори Ясенчук гумор смерть Чернігівська область Чепурний штраф футбол Сіверщина Верховна Рада Наливайченко Одеса митниця США міліція Росія міська рада анонс Прилуки Чернігівська пожежа ПДВ євреї В.Чепурний аварія Янукович Свобода Київ БЮТ економіка Мазепа Ющенко Тимошенко Батурин Корюківка МНС Табачник Німеччина Стрижень уряд Азарова Голодомор прокуратура податкова Інтермеццо Катерининська церква ВО Свобода Путін Ніжин опозиція вена Польща поради Чернігів грип УНП Просвіта Біла хата УПЦ МП Петро Антоненко О. Ясенчук Новгород-Сіверський гроші ДАІ Стрижак медицина Ізраїль Іларіон Антоненко повінь податки пожежі Мена єпископ Іларіон Кордик анекдоти Севастополь Крим Китай УПЦ КП кордон Україна екологія Акурайку Десна Чернігівська єпархія уряд СБУ земля Конкурс Чернігівщина Партія регіонів споживач патріарх Кіріл статистика історія сепаратизм армія

Блоґи "Сіверщини"

Панорами Чернігова

Завантаження ...

Інтернет-портал "Сіверщина" не є копією друкованого видання
При використанні матеріалів гіперпосилання на siver.com.ua є обов'язковим.