реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Чернігівщина » Видатні діячі Чернігово-Сіверщини » Е
Е
СпудейДата: Понеділок, 02-Лют-09, 13:26 | Повідомлення # 1
Група: Читач
Повідомлень: 144
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Елланський Василь Михайлович (Єланський, Еллан-Блакитний» (криптоніми та псевдоніми: В. В.; В. Г.; В. Е.; В. П.; Б-ий В.; Б-киЙ, Б-ний В.; Валер. Б.; Ва-ль; В-иль Б.; Авіель; Бий В.; Блакитний В.; Бл». китний Валер.; Блакитний-Еллан В.; Валь; Вістяр; Гаррі О.; Гарт Н., Гартованець В.; Гартований В.; Гартований Василь; Гурт-Гарт (спільни з Кириленком І.); Дрюгаль А.; Еллан Ва¬нн ь; Єгорський В.; Маркіз Попелястий; Мрій¬ник; Не поет; Орталь Артур; Проноза Валер.; Проноза Мрійник; Прохода Валер; Рудий ІІІІІІЬКО) (12. 01. 1894, с. Козел Чернігівського повіту Чернігівської губ. (нині — смт. Михайло-Коцюбинське Чернігівської обл.) — 02. 12. 1925, м Харків) — письменник, журналіст, громадсько-політичний союз.
Народився в родині священика. Навчався в Чернігівській духовній школі та духовній семінарії. Київському комерційному інституті.
Член Чернігівського товариства "Просвіта" входив до його ради (1917 р.). Член "Юнацької спілки".
На українському зібранні у Чернігові (18 березня 1917 р.) представляв студентську молодь, закликав інтелігенцію працювати на користь українського народу.
Делегат до Центральної Ради від Всеукраїнської ради селянських її депутатів. Член УПСР (з квітня 1917 р.), входив до ЦК партії (з листопада 1917 р.).
Редактор газети "Боротьба" (з 1918 р.), літературно-наукового 11» і тижневика "Зшитки боротьби". Ініціатор розколу УПСР (травень І'»ІX р.) і оформлення лівої фракції боротьбистів. Один із організаторів і керівників Української комуністичної партії (боротьбистів), член ви-і • нікому Чернігівської ради робітничих депутатів. Після самоліквідації V К11(6) прийнятий до КП(б)У та введений до її ЦК з 1920 р. Виступав проти реставрації старої Російської імперії в новій формі РСФСР та за і "ІОІ рівноправних з Росією незалежних від неї радянських республік. І олова Державного видавництва України (1920-1921 рр.), головний редактор газети "Вісті ВУЦВК" (1921-1925 рр.). Організатор літературних груп "Боротьба" і "Гарт" (її керівник). У 1919 р. — член И\'ЦВК, згодом — нарком пропаганди УСРР. Один із організаторів боротьби проти денікінців на Правобережжі.
Автор збірки віршів "Удари молота і серця" (1920 р.). В 1930-х рр. його твори конфісковані як націоналістичні, пам'ят¬ник у Харкові знищений.


Спудей
 
wodonagrevДата: Неділя, 03-Трав-09, 20:46 | Повідомлення # 2
Група: Читач
Повідомлень: 1
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Спасибо за отличную тему на Вышем форуме!
 
Форум "Сіверщини" » Чернігівщина » Видатні діячі Чернігово-Сіверщини » Е
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: