реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Сосницький » Авдіївка
Авдіївка
ВасильДата: Четвер, 28-Чер-07, 14:01 | Повідомлення # 1
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Село лежить на півдорозі між Сосницею і Новгородом-Сіверським, старе поселення розташоване на річці Кистер, що впадає в Убідь.

За легендами, село засноване Авдієм, боярином новгород-сіверського князя. Принаймні, в часи козаччини про село вже є численні згадки -- одним із перших поселенців згадується Волошко. Таке прізвище і досі побутує в селі. Селище -- місце першого поселення авдіївців, схоже, було знищене пожежею і зараз від нього нема і помітного сліду. Так само як і практично безслідною залишилась Лиса Гора -- традиціне місце відьомських шабашів.

Село належало гетьманам Данилу Апостолу та Івану Скоропадському. Нащадків останнього досі в селі називають Шкурапатськими. Зберігся Панський ставок -- частина маєтності скоропадських. Урочище Три ставки на хуторі Наталіївському, де було виробництво цегли, також має лише ставки -- їх нищити комуністам було найважче.

До складу Авдіївки входить колишнє село Лузіки.

Авдіївські та лузіцькі прізвища -- Іващенко, Лекута (прізвище явно литовського походження), Грищенко, Юсочка, Адаменко, Чепурний, Кваша... Назви урочищ -- Скриня, Копані Штани, Забігайлівка, Надточіївка, Ковалівка, Поділ, Чепурнівка, Понорницький шлях...

Історію села досліджували Володимир Балабатько та Анатолій Лазаренко. Їх публікації є в "Історії міст і сіл УРСР" та в районній пресі.

Василь Чепурний, авдіївець, що виріс на Чепурнівці

 
GrisДата: Середа, 23-Січ-08, 22:00 | Повідомлення # 2
Група: Читач
Повідомлень: 6
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
biggrin biggrin biggrin biggrin
 
черпакДата: Субота, 16-Лют-08, 10:14 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 2
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Витаю панове! У мене бабуся родом з Авдіївци. cool Ось така ин-фа…

Генеральное следствие о маетностях Черниговского Полка (1729-1730 года)
«1.Село Авдеевка- 80 дворов владелы гетман и енералний обозный и полковник Миргородский Данило Апостол, по жалованной грамоте, данной ему в 1710 году за службу его, ныне тем селом владел по отдачи его Апостоловой за дочерю своею зять его, бунчуковый товарищь Михайло Скоропадский; 2 мелницы одна на реке Кистре о двух колах мучных, да коло валюшное да на реке Убеди о двух же колах мучных, а на какой уряд надлежало, в жалованной грамоте не показано.
2. Оное село Авдеевка, по сказки тамошних старожилов, никому ни на який чин не надлежало, но по изгнанию поляков, было свободное и завладел оным Василий Борковский, будучи полковников в Чернигове, а потом, обозным енералным ставши, утвердил себя и жалованною грамотою и владел лет около пятидесят по смерть свою, а по его смерти досталось во владение полковнику Миргородскому Даниилу Апостолу, нынешнему ясневелможному его милости пану гетману, за службы его и за ним лет болше двадцати содержится, и жалованною грамотою утверждено, якая и ныне в его велможности имеется; а ныне, по его дачи, владеет тым селом зять его, бунчуковый товарищь Михайло Скоропадский. А сего 1731 году на то село и на протчие маетности объявлена от ясневелможного его милости пана гетмана подлинная жалованная грамота 1710 году, и дана с ней за руку сына ого полковника Миргородского, Павла Апостола и за справкою канцеляристы войскового Васыля Себастияновича копия, которую грамотою утверждено то село и протчие маетности ясневелможного, в чину полковничества Миргородского будучому, тако да будут за ним во владении неподжвижно.»

 
ЖурналістДата: Вівторок, 11-Бер-08, 00:42 | Повідомлення # 4
Група: Видалені





Баби мого села минулого століття

Баба Лисаветка — шептуха

З нею за руку ходив малим вечорами до її ровесниць — i таких спогадiв про часи давноминулi наслухаюсь... Та найбiльше впам’ятку, як вона у молодих сусiдiв на Подолi лiкувала малу, ще в колисцi, дитину: вела, вела по спинцi, тодi щось як крутоне, дитя як верескне, батьки бабу за руки схопили, а вона спокiйно: «Да вже все — управила. Переплаче i буде здорове». Виявляється, баба вправила немовлятi хребет! Таку смiливiсть не кожен лiкар має, а баба була неграмотною (вмiла читати i ледь писати — провчилась «одну зиму i коридор») сiльською шептухою. За її словами, вмiла лiкувати вiд вивиху до укусу змiї. У лiкарнi був головлiкарем Трембовецький, що потiм довго у Сосницi працював, так вiн часто своїх пацiєнтiв «iз пiдiрваним животом» до баби Лисаветки направляв. I вона за два — три рази, якщо не задавнено, отi животи трактористiв та доярок на мiсце ставила.

Звiдки у неї те вмiння? Коли було їй рокiв 12 — обезножiла. Що тiльки не робили, до фельдшера возили — не помогло. А була в селi баба Марфа, що лiкувала словом. Привiз батько малу Лисаветку до Марфи у двiр возом, та вийшла, щось пошептала та й каже: «Уставай i йди за мною!» Розвернулась i — в хату. Бабин батько: «Дак вона ж не ходить!» А баба з воза злiзла i пiшла. Вiд того часу й перейняла вмiння у баби Марфи i до своїх 80 з гаком рокiв лiкувала всiх, хто просив.

Баба була скупуватою, а грошей не брала, що мене дуже дивувало. Тiльки хлiб, варення, ще якiсь продукти. Я питав: «Чого ж не грошi?» Баба: «Еге, тодi у мене вмiння однiметься». Думаю собi грiшним дiлом: якби нашi попи не гребли, то i в них би умiння зцiляти було.

...У недiлю снiдати з нами баба нiколи не сiдала: «Еге, ще у церквi служба йде!» «Бабо, так у нас же церкви нема в селi!» — «Нiчого, десь та i є!» Ото запалить лампадку перед iконами i по складах Євангелiє бубнить.

А коли виступав по радiо Брежнєв (а радiо майже не вимикалося), баба, було, витирала руки, пiдходила до приймача i кулаком грозила: «Сказала б я тобi, гад!» Коли ж радiо транслювало першотравневу демонстрацiю: «На Красной площаді колонни красних знамьон...» — баба кидала: «Дурак красному рад».

Баба Саша

Залишившись пiсля вiйни без чоловiка, з двома малими дочками, баба стала заробляти на прожиття самогоном. Арештували, судили i заслали до Сибiру. Моя мати i тiтка Анюта, обидвi шкiльного вiку, виживали в голодi й нетопленiй хатi (у лiсi не вкрадеш — i сили у дiвчат нема, i не дозволить лiсник; було, вже як дуже приморозить, то крали два-три полiна у сусiда — директора МТС). Мати була здiбною до навчання, i пiсля 7-го класу їй пропонували вчителi вступати до педагогiчного училища. Але ж куди — без матерi, без чобiт, без грошей...

У нашому роду я перший здобув вищу освiту. Не тому, що розумнiший, а тому, що iншим поколiнням комунiсти вивчитись не дали. Коли я вступив до Київського унiверситету, батько пiдозрiло заклiпав очима i пiшов у сад, щоб нiхто слiз не бачив...

А баба Саша вiдбула заслання у сибiрських мiсцях, куди транспорт ходив тiльки по рiчцi. Повернулася ранiше строку завдяки клопотанням одноногого бухгалтера колгоспного Iвана Iвановича — вiд єдиний iз села допомагав їй справитися з несправедливiстю. Зате рiдний дядько Тимiш моїх матерi та тiтки, що був бригадиром, на нарядi їх не бачив i роботи не давав...

Московка

Так звали сусiдку, бо вона ж із самої Москви родом чи з Московщини. Перше моє про неї враження — йду з городу, реву страшенно: баба Московка за щось побила. Та ще й лаялась не по-нашому. Може, саме вiд того часу я московську мову i не люблю...

Та цiкавiше iнше: онук баби Московки Гриша, з яким ми разом по веснi листям липи об’їдалися (а ви їли молодесеньке листя липи?), став прапорщиком росiйської армiї і служить у Москвi. Що то значить — голос кровi!

Чорнорота

Друга сусiдка отримала таке прізвисько за лайки, що з її рота сипалися. Але що то були за лайки порiвняно iз сучасним матюччям — то ж у неї поезiя була! I лаятись було за що: хати стояли так тiсно, що пiд нашою хатою за крок уже був хлiв сусiдський. А за межу — одвiчна українська проблема! Так ось одного разу баба Чорнорота перемогла у суперечцi мою бабу, якiй теж пальця в рот не клади, найсильнiшим українським способом: нагнулася, закинула спiдницю на спину i показала... Ви здогадалися? На цей аргумент у моєї баби Лисаветки слiв не вистачило...

Соломинка

Певно, звали її правильно Соломiєю, але була такою маленькою i худенькою, що прiзвисько їй пасувало точно. Баба Соломинка часто у нас бувала, особливо весною: тiльки щось робити стане — i ключицю вивихне. Моя баба сердиться, а ключицю на мiсце повертає з такою спритнiстю, як насiння лускає...

Щось у баби Соломинки було темне пiд час вiйни — начебто якось вона допомагала нiмцям. Але ця таємниця вже поросла могильним барвiнком.

...«Який український письменник не гонив курей з городу?!» — риторично запитував Iван Драч. На жаль, уже є такi письменники — i з ними в лiтературу прийшла всяка блювота мiських пiд’їздiв, смiттєзвалищ та унiтазiв. Село було i є чистiшим, хоча i в нього проникли через телеящик раковi метастази мiста.

Баби ж мого села i досi тримають на своїх могилках свiт минулого столiття.

Василь ЧЕПУРНИЙ,
редактор обласної газети «Сiверщина», родом з Авдiївки.

 
черпакДата: Неділя, 23-Бер-08, 22:59 | Повідомлення # 5
Група: Читач
Повідомлень: 2
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Отдел картографии Российской Государственной Библиотеки г. Москва
Список населенных мест по сведениям 1859 г. (Спб, 1866)

Сосницкий уезд 2 стан
№2944 Авдеевка село козачье и владельческое, положение - при колодцах
расстояние в верстах от уезда - 40, от становой кварт - 39
число дворов - 239; число жителей: муж. пола - 869, жен. пола - 950
сооружения - церковь православная 1, почтовая станция.

 
ВасильДата: Неділя, 26-Груд-10, 15:42 | Повідомлення # 6
Редактор
Група: Головний редактор
Повідомлень: 243
Нагороди: 7
Статус: Відпочиває
Олексій Мороз доводить, що в Авдіївці діяли у 20-і роки два повстанські загони по десятку чоловіків -- Рака і Ващенка. Отсанній свідомо виступав за УНР і Головного отамана Симона Петлюру.
А село, на його думку, засноване язичниками, які тікали від християнізації -- з того часу до другої світової війни збергіалося урочище священних дубів Божелісся, вирубане німцями.
Біля Авдіївки є Зенькова могила -- місце поховання російських драгунів, що загинули від козаків гетьмана Івана Мазепи. Село ж було спалене московськими військами -- зараз там урочище Селище.
 
Форум "Сіверщини" » Історія міст і сіл Чернігівщини » Сосницький » Авдіївка
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: