Середа, 08-Лют-12, 22:06

НовиниРеєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
Сторінка 1 з 11
Форум "Сіверщини" » Чернігівщина » Чернігів стародавній » Великий і магутній сіверянський язик - книгописання
Великий і магутній сіверянський язик - книгописання
СпудейДата: П'ятниця, 02-Трав-08, 14:46 | Повідомлення # 1
Дописувач
Група: Редакція
Нагороди: 2
Репутація: 1
Статус: Відпочиває
Як Бог раздавав зерно
Кались Бог раздавав зерно, а чорт пуоддивився і рєшив вкрасти сабі трохи. От кали вже Бог раздав й пшеницю, й жито, й ячмінь з просом, то астався туольки авес. Чорту не було куди зерно пакласти, дак набрав пувний роут і став втєкать. На масту зачепився й упав. Зерно разсипалося. Чорт забув, шчо зерно називається авес, а павтарив три рази: авсот , авсот, авсот і на цюм місці вирас асот...
Записано в селі Киселювка, Менського району

Панська забаганка
На краю села жив сабі багатий-пребагатий діед Демид Жив у дабрі - пив, гуляв, а гості ад його й не виходили. Надаїло все наконєць. Якось сів вуон за стуол і задумався. Захатів шось таке, чого буть не може. Взяв бумажку й написав: «Таму, хто мені придумає таке, чого буть не може, аддам усі гроші».
Адного разу зайшов до його мужик Клим.
- Я сильно бідний, - каже вуон.
- Може буть, - адказав Демид.
- Нічого їсти.
- Таке тож може буть.
- Маї діти голи й галодни.
- Таке тож може буть, вірю.
- Жуонка лаєтса за мною.
- Може буть.
- Дивлюсь на вас, пан, і думаю: велика неправда царить у мирі.
- Таке може буть, може.
- Але кались закуончиться неправда!
- Таке може буть. Чого ж ні?
- От саберу я банду моцних хлопцов.
- Таке може буть. Іди збирай.
- Таді виженемо вас з ваших харом і сабаки вам марша заіграють.
- Такого не може буть! - закричав пан.
Бідний Клим забрав сабі панські гроші дай пашов дадому.
Записано в с. Чапаївка, Менського району, 2007 рік

Лисица й гайстер
Були сабі лисица й гайстер. Стрілись вани раз у лісі й падружились.
-От заве рижа гайстра да себе в гості:
- Приходь, - каже, - я й юшки наварю, і налисников, все як для себе.
Гайстер павірив, да й приходить в гості.
А лисиця наварила каши з малаком, размазала па тарілці да й припрошує:
Їж, гайстерку, на стєсняйся.
Довгоногий, й рад був би їсти, дак не виходить. Стукав, стукав дзьобом па тарілці – нечого не берецца.
А лисица як пристала да страви, дак і тарілку єзиком вилизала.
Вилизала й каже гайстру:
-Звиняй, шо було, тим и примала, буольш нема нечого.
-Да, нечого и за те спасіба, - каже гайстер. – Тепер ти да мене приходь.
-Приду, гайстрику, а як же.
Попрпощались и розишлись.
От уже лисица иде да журавля у гості. А журавель наварив такої харошої їжи: и мяса вкинув, и картошки, и бурака – усе друбно пакришив и склав у гладишку з узькою шийою. Припрпошує лисицю їсти. Тая да гладишки, а галава не влазить. Як вана не крутилася: и боком, и стоя, и лапаю, и зазирала. Неяк не може дастать.
А гайстер не зєває. Памала-памалу – да й паїв, шо наварив. И каже таді да лисиц:
- Ти ж не сердся на мене, шо у мене було, тим я тебе и годовав. Уже все кончилось.
Ох и разсердилась таді лисица, даже подякувать забула.
Оце з того время ваний перестали дружить.
Записала Скоробогатько Марина від бабусі Нагорної Марії Миколаївни, 2007 рік, Менський район.

Спудей

ВірнийДата: Понеділок, 05-Трав-08, 15:53 | Повідомлення # 2
Прохожий
Група: Читачі
Нагороди: 0
Репутація: 0
Quote (Спудей)
Лисица й гайстер
Були сабі лисица й гайстер. Стрілись вани раз у лісі й падружились...

От уже лисица иде да журавля у гості.

А хіба "гайстр" це журавель? Мені здається, що скоріше "гайстром" назовуть лелеку. В усякому разі знаю, що на Київщині "гайстром" звуть якраз лелеку.

А загалом - цікава добірка. Порівнюючи сіверські, стародубські, поліські, південнобілоруські говірки, можна побачити, як на шляху з півдня на північ українська мова поступово перетворюється на білоруську. Стосовно ж самобутності "сіверської мови" - сумніваюся. Занадто багато паралелей саме з цьома двома мовами. Скоріш за все все-таки - суміжна, перехідна говірка. Так мені здається.

Вірний зі Стародубщини

СпудейДата: Вівторок, 06-Трав-08, 23:22 | Повідомлення # 3
Дописувач
Вахляр або ж фашист
Ось сєдай, поговорим. Ти палучав па морде не за шо? А сам бив каму-небудь лич просто так, раді развлєченія? Тада знай, шо просто так морди не б'ють. Всєгда єсть глибока внутрєня причина. Даже кали їє нема. Ну, напримєр, двоє просеть у тебе закурить і адин каже:

- Ей ти в шубє, дай у зуб, шоб дим пашов.

Другий уже азираєцца па старанам. Тут можна здєлать нєскалько карєнних вивадов. Їм, навєрно пахмелицца хочецца і нема грошей. Дек вани пад відом закурить намереваюцца з тебе все купони витрєсти разом із душою. Ну, то єрунда.

Я сам лічно пабив би морду пісатєлю.

А може й голову атарвав би. І рука б не дрогнула. Причина очень серйозна. Вани, пісатєлі, все брехуни й рухавци. Тока народ баламутєть. Чєлавєческой жизні через них нєту.

Оце пабачу свого сусєда-пісатєля задрипаного і - в морду його, у морду, шоб знав. У нього ж пальта нармального нема. Таке зачовгане, як у паслєднього алкоголіка. А в газету пише, па тєлєвізару гаворить. «Наша мова, наша мова..»

Піджак на ньому, як у гайстра - пудстрелений. І ваабще, хай заб'є сабє ту мову в адне мєсто, кали жрать буде нєчого. Да ще разом з тими книжками, єкими вся його хата завалена. Убий - не панімаю! Чи вен їх канцервірує, шоб патом перейти на новий від пітанія, єстиме їх. Кіно і нємци!

Із-за цих книжок адни неприятнасті. Мая младшенька - Снєжанка - у вихадниє села уроки рабить. Патом приходить і каже:

- Папа, памагі мне прідумать на українскай мовє слава, шоб
аканчівалісь на «-яр».

- Адчепись,- кажу. - Іди да матері.

Вана же стала навпротив дівана. Телєвізар закрила, а там єкраз каманда Кусто гатовицца да встрєчі з акулами. І мати їє придурашна з кухні верещить:

- Мине на цєлий тиждень нагатовить треба! Картоплі нема! Тока урокав і не хватає! Сам дитинє памажи!

- Шо ти кричиш єк дурна! Я ту школу сто год назад закончив! Он Лєна аддєжурить, прийде і паможе! Вана учила і екзамени не­давно здавала!..

- Шоб ти здох на том диване, ірад праклятий! Предупреждаю: я да кума не пайду, хоч убий мене тут.

Замовкла і брязнула каструляю аб плиту. Узяв я у Снєшанки книжку і читаю «Згадайте і запишіть десять слів із закінченням на -яр. Поясніть усно їх значення».

Ну, думаю, атправлю їє до Михайлавича, «великого українського» пісатєля і граматного сусєда па плащадкє, хай спросіть.

Пашла. Довго хадила. Уже Кусто закончився, новасті падивився. Скоро клуб кінапутєшествій начнецца, а їє нема. Жєнка бубанить на кухнє.

- Єкого ти там бурчиш!? Падивлюсь клуб кінапутєшествій і паєду велісапєтом, вазьму тєбе мешок картоплі, тока адчепись.

- Триста лет оце усе мине треба! Не привезеш — чорт з табою. Таді єстимеш, шо хочеш. Лежиш як кнуряка. Табі б жрать не в себе да спать. Ти хоч раз у чомусь памєг минє чи пацилував увечері?

- Шо я табє - куртізанін, щоб вициловувать, - шуткую. –То пісатєлі навидумували, шоб прастому чєлавєку голаву дурить. І чого тебе сьогодні бере? Прилипла, єк банний лист...

Затьохкав званок. Снєжанка прийшла.

- У дяді Колі єсть такой український славарь, где слава напісани па аканчаніям. І на -яр єсть. Тесляр, зброяр, пісняр, газетяр, вахляр... Дядя Коля падаріл мне сваю новую кніжечку для дєтєй. Сматрі - «Гарній дівчинці Сніжанці...» Вот.

- Ну хватить! Марш уроки мучить.

Ненармальний вєн, той дядя Коля і лєнтяюка. Паработав би на стройкє. Бумагу портіть любой дурак може. Када ще Лєнка у первом класе вчилась, дак я єй стішки пра зайчіка пісал. Учителька даже удівілась.

Снежанка спрашує:

- Папа, а што такоє, тесляр?

- Не шо такоє, а хто такой. Ето плотнік!

- А вахляр?

- Пачитай сваю книжку! Як там сказано: «Згадать, записать і пояснить усно». Шо я за тебе уроки рабитиму?! Думай!

- Па-а-а?

- Адчепись. Вахляр - це плахой чєлавєк.

От уже ж пісатєлі! Навидумують слов, а ти їх разшифровуй, Єслі б я вибрав здуру сєбє ету професію, то упатрєбляв би токо нармальні слова, понятні всякаму рабочєму. Сматрєв би і писав натуральна, шоб правда була!

Дадивився я клуб кінапутєшествій, надув камури у велісапеті і паєхав да кума за картошкаю. Вен хоч і в центре живе, зато в сваєм доме. І погреб є. А в наших скварєшнікаіх пятіетажних падвали теплі, дак картошка прарастає.

Кум памог в середину рами закинуть мєшок. Кума і па сто грам не налила, бо вен у п’ятницу так нажрався после работи, шо, думала, кончицца ноччю.

Павєв я велісапет у руках - з мєшком же не паєдеш.

Іду па Кацюбинського вниз дарогаю. Пуд калеса дивлюсь, шоб в єкусь ямачку не вскочить, да не павело б руль, шоб велісапет не впав. Десь на перекрьостку з Фрунзе навстрєчу йде «геній». Вен у канторе нашого ПееМКа работав да пенсії придурком - то парторгом, то прафоргом, то в кадри його пасадили. Дак вєн рамани ад бєздєлія писав. Усю кантору заставляв читать.

Бєдна секретарка пєчатала їх да пасінєнія. А патом вен сваї пісанія насив у все редакції. Там його називали якимсь словом на букву «г». Хто читав, дак казали, шо все там пра вайну і на каждой страніце - «уважаємий і дарагой Лєанід Ілліч» умело камандує вайскамі. А вен, «геній» памагає Льоні. Нудно, як виступлєнія на сесії.

Ага, спомнів. Його називали графаманом. Це срєді пісателєй та­ка балєзнь. Раньше єю графи болєли і ад того багато писали, як Талстой.

А от єслі я напишу расказ, то напечатають. Главное, шоб на українскай мовє.

На углу Горькаго стояв екийсь не-весь. Ну, дурак натуральний з ліцом калбасного цвєта і крутив галавою. Штирхав палкою землю і шось бурматєв. Я, канєшно не жестокий, но падумай сам: нашо такіє люди мучаюцца? Питаєцца - нашо? Єдять, харчі переводять, адєжу, носять, елєктричество расходують, воду. А газ? Це ж енерганасітєлі. Карочє, має предлаженіе - занімалась би етім єкась паліклініка. Утілізіровала їх.

Нетерпимий я? А он та баба терпима, шо в ката палкаю кинула? Єслі падхадіть із хвактіческай точки зрєнія, то кот нікаму ніякай шкоди не дєлає. Картошки не єсть. Ето, може, самоє главноє в наше тежолоє время - його ж і кармить, в сущнасті, не треба. Я даже падумав, чи не атразіть це в свайом расказє.

Єслі глубже гаваріть на тему дамашніх животних, то сабак би в горадє надо аснаватєльно пастрєлять. Развелось їх стоко, шо вани палавину прадуктового запаса унічтажають. У нас на Пухава в сасєдскаму даму адну дєвачку укусіло. Кажуть, асобєнно бальших собак дернжать адінокіе женщини. Єслі б я ета пабачив, то - з автамата б їх. І рука не дрогнула б.

Чого аб етом не пишуть, ці українскиє пісателі? Када ані пакажуть настаящую жизнь такою, як вана єсть! Я чєлавєк занятий, це сьо­годні випало провести в руках велісапета, дек є минута паразмисліть. А вани ж тиняюцца без дєла. Панаблюдали б за жизнню, а то, граматєі, токо виступають, да єзиком мелють.

Дивєцца, як треба. Столик - возлє Стрижня на березі бачите? Кампанія сидить. Пиво п'ють із адной банки. Двє дєвици і два бугая. Ще й куреть. Ва-пєрвих п’ють без індівідуального посуду - мікроби, самі панімаєте. Ва-втарих, адною банкою це не закончицца. А в-третіх, шо буде патом? Представляєте?..

Круто я падгледєв? Так каждий пісатєль должен жить, а не сидеть в кабінете, чи як сусєд не вилазить із сваєї хати. Да ще й писать пра мову, да пра те, шоб ми вставали з калєн.

Я єму кажу:

- Коля, от ви, пісатєлі, кажете, шо ми раньше в Савецкому Саюзє стаяли на калєнах. Шо ж ми тепер зовсім лежимо? Тадє ж і гроші, як гроші були, і гарєлка дешева і кавбаса... Да шо там казать.

А вєн наче дурника із себе корчить:

- Да, - говорить, - раніше ми - дійсно на колінах жили. І щоб як свині дивилися в землю та мовчали, нам підсовували під саму мордяку шмат гнилої ковбаси та костюма. Зараз почали вставати. А ті, хто тримав нас у ярмі, тепер роздягнули до нитки. Хочуть знову загнати нас у стійло і поставити на коліна.

Ну її атвєтів. Все ці міслітєлі панапридумували разниє панятія: на калєнах, лежма.

Напротів дварца піанєров я чуть не вскочив пуд МАЗа. Задумався очень. Мало не впустив велісапет з мешком. Вадітєль, падло, завер­нув перед самим маїм носом, став, а патом паєхав у двари направо. Дєти схватили його ззаду за прицеп і паєхали на руках.

У нашу моладасть катались па-другому. Трахтари зимою вазили на санях сєно із-за Десни і праєзжали па нашей улиці. Ми як пачуємо, шо трахтар іде, то хаваємось у дварє. А тєльки вєн паравняєцца з дваром - бєгом за ним, учепимось ззаду саней за сєно і довго волочимось, аж поки не висмикнем ахапку. А то - трахтарист пабачить і приастановить. Ох тадє і тікали ж ми.

Єслі б оце все маї мислі записать, канєшно, расказ би ловкий вийшов. Я сабє цену знаю. Прастой чєлавєк мудрєйший, чим разни там умники. Вани жизнь не понімають.

Кричали на площаді, шо новий голад буде. Брехня! Он на асвальті патьоки і пахне картошкаю. Шо це значить? А то, шо люди, у часном сєктарі свиней держать. Оце вам і голад. Раз картоплю варєть, свиней гадують, яблуні є - значить голаду не буде.

То, може, разниє учониє в сталицах да шахтьори трошки паложать зуби: на паличку да поцо­кають єзиком. Правда, має собственне мнєніє, шо шахтьори галадать тожє не будуть. То хлопци не промах. Як начнуть стукати сваїми касками, дек сам прєзідєнт у Києві пачує. Пагано токо, шо не з свого стала кусок їм кине. У нас назбирає, шоб успакоїть. Це, канєшно, поки шо. Бо шахтьорам як буде мало, то й єго ззєдять без солі.

Кого тадє ставить прєзідєнтом? Рухавца того, западенца? Чи мо камуніста єкогось?

Не буде голаду, не буде. Камунізм тоже абєщали, а його як ка­жуть, всьо нєт і нєт. Уходіт, як гарізонт. Хача нєкатриє, не будем паказувати пальцами, уже настроїли сабє і камунізм, і саціалізм, і капіталізм умєстє взятиє. Бо руки гребуть не ад себе, а пуд себе. І всьо равно чи красним знамям прикриваюцца, чи сєра-бура-малінавим.

Хтось казав, шо нам, хахлам, треба імєть такий бєлий-бєлий прапар, а пасередині така танюсенька красна смужечка - як сало з прорєззю. Це для тих, хто думає галадать.

Ото па тєлєвізару паказують, як прахожих астанавлюють і спрашують: як їм живецца, сагласни вани чи не сагласни, за бєлих вани чи за красних. Но падивєцца, кого вани приглашають. Усе разних із галстуками да в кастюмчиках.

Треба пудходить да прастого чєлавєка. І його прасить шоб узяв усе в руки. Перестрелять спекулянтов, каператівщиков. Другим зразу наука буде. А націаналістов і камуністов у баржи - і в море затапить, шоб воду в странє не мутили. Тадє всє заработають і бистро недастроєниє аб’єкти народ­ного хазяйства закончать. Єй-богу треба самому пачинать писать, шоб люди панімали. Шоб їм голаву не дурили разнаю єрундою.

Скоко цією улицаю не єздив, а не бачив інтернаціанальної. Вабще-то в грабу я бачив їхній інтернаціоналізм разом із тим, хто його придумав. Все разним братам параздавали і тепер голим м'яким мєстом зайчики пускаємо. Токо єкийсь брат із Африки приєде, так єму як на падносє — мир, труд і май. Ще й кусок сала - держи братуха. А пачєму бєлих тапачок усім їм не нашиємо, шоб бачить їх у довгаму дерев’яному ящику.

Бачу баба тазіком і нагами виписує. Красавіца так ідьот наче медалі адєжди дєманстрирує. Ач єка сорокалєточка белакурвая. Так ступає наче їє на сцену вивели і заставляють балет паказувать. Як надвод­ная лотка в степях України.

Треба б на їє глянуть, думаю. Дай дажену і пережену, як Америку. Токо б велісапет не упустить, бо зараз неяка падла не захоче гидицца з мешком, шоб знов його круз раму запхнуть. Сейчас такі люди стали, шо аби палавина передохла, друга - повиздихала, дек і горя б не було. Менше народа - больше кисларода.

Ти ба, як виляє. Навєрно учона. А вани всє курви. У, блєдная паганка, завернула. Даже морди не паказала. Навєрно розмальована. Я б таких брав за шию і рилом у калюжу, у калюжу. Умивацца. Поки б не пачала захлинацца. Шоб знала як умну із себе корчить і красицца. Аби не велісапет, я б єй паказав. А ти б мине памог? Тут нада, як і в усяком дєлє, сплачєніє. Нам усєм давно пара сабрацца і прагаласавать: дурних - «усипить», старих - тоже, а отих писак-тунеядцов, начальство разне, паразітов предупредить раз і навсєгда. Або будуть работать, або хай на себе абижаюцца.

І за ето прєдлаженіє прагаласавать. Хто не падніме руки — тоже разабрацца. Чого не пудняв? Хто такий? Пачєму не хочеш ісправить нашу жизнь к лучшаму, к дастатку і повнай справедлівасті?

Стой,- думаю. Треба адайти убок, а то єкийсь ідіот дадумався па тратуару матациклом єхать. Цю свалачну маладьож, рокеров і наркаманов сваїми б руками...

…Ачнувся я аттого, шо хтось ляпав мене па морде. Я лежав пад сталбом із ярким фанарьом. Мужик у піджаку так лупив мене па щеках, шо у мене аж галава переверталась.

- Обережніше, Толя, обережніша,— гаварила єкась женщина в
ачках і щупала мене за руку. Пабачила має раскриті очі і каже:

- Ну, нарешті. Я вже думала, що з вами кепські справи. Хто ви? Звідки? Що з вами?

Вана витирала мине пахучим платочком кров на віскє, вообщем за вухом.

- Чому ви мовчите? У вас щось із головою? Вас нудить?

Навєрно доктарша. Патом сказала, шо у мене сатрясєніє мозга.

І наче между прочім замєтила пра єкийсь екзестенціальний каліт, чи шо. Галава точно пакалувала, токо на хрєна мине їє абразованасть? Правда, єкусь таблетку в рота всунула. Навєрно, украла з гуманітарнай помащі.

Падняв я голаву, а велісапета і мєшка нєту! Йо ма йо!

- Де велісапет і мєшок!? - спрашую.

А вани вилупились як барани:

- Який велосипед?

- Мой!

- Не було ніякого велосипеда. Ви он там лежали без свідомості.

- Шо ви мине лапшу вєшаєте! Ви, галубчики, мене, случаймо, не атвлекли? Вам уже і маю картошку дадому павезли! Зарабляєте так, кров із прастих людей п’єте!

Вана платочок пуд кущ кинула:

- Толя, підемо звідси негайно. Він навіть не п’яний. Він — нату­ральний фашист.

Не помию, шо я єй на фашиста атвєтив, но трошки вдагонку пагаварив. Було б шо в руках, дек я б їм здєлав... Бач, єки у їє руки пахучі. Картошку вєк не садили. Не лапати, не вилок не держали.

Правда, єслі разабрацца па справедливасті, у всьом винаватий сусєд. Це він, сука, атискал слово «вахляр» і етім збив мине мазги з пантелику. Була б і картошка цєла, і велісапет. Добре, шо хоч больше нечого не взяв із сабою.

Ну, аб етом послє. А пісатєлю я морду, навєрно, всьо-таки бить не пайду. Скандал. Разбори. У нєго знакоми є в міліції. Падаждьом. Буде ще і на нашєй улиці празник.

Днями чув па радіо, як адин граматєй сказав, шо вахляр - це аказуєцца вєєр. Чує має серце, шо скоро многіх нада буде трошки другим вєєрком правєтрить. Отада і кислароду больше стане і кавбаска в магазінах паявицца і масло. Я люблю намазувать булку товстим слоєм масла. Асобенно шоколадного. Вано таке саладкувате і каричневе...

м. Чернігів, 1994

Владислав САВЕНОК,

Ось це дійсно, написано на суржику

Спудей

ВірнийДата: Середа, 07-Трав-08, 08:30 | Повідомлення # 4
Прохожий
Група: Читачі
Нагороди: 0
Репутація: 0
Quote (Спудей)
Ось це дійсно, написано на суржику

Є в мене один знайомий білорус - якби то він оце оповідання прочитав, точно сказав би, що у Чернігові білоруси живуть!!! wacko

Вірний зі Стародубщини

СпудейДата: Четвер, 15-Трав-08, 07:57 | Повідомлення # 5
Дописувач
Білоруси не білоруси, але щось є. До речі на картах БУНР кордон з Білорусією починався за 10 км на пвн. від Чернігова, до Білорусії відносилась і Городня. Білоруські імперіалісти до Білорусії відносили й Чернігів smile Але то все їх мрії.

Спудей

СпудейДата: Неділя, 06-Вер-09, 22:04 | Повідомлення # 6
Дописувач
«… Работать учителям очень трудно, так как в 1-й класс приходила не однородная масса - одни из школы Мануила, другие из церковно-приходской, и уже что-то знавшие, и третьи приходили в первый раз и ничего не знавшие. Второе, что особенно осложняло работу - это мес¬тный говор и учебники на русском языке. В Березном не говорили по русски «вол» или по украински «віл», а говорили «вул», что очень ут¬рудняло письмо. Кроме этого буквы: "ь (ять), Ф- фита, ... -ижица. Ъ - твердый знак. Особенно трудно заучивать детям слова с буквой - ь (ять), как например: бьк, бьлый, бьлка, бьлить и так далее. …»
Березна на початку минулого віку (Із спогадів Р. П. Товстухи)//Іван Корбач Минулі і сучасне літописної Березни, =Київ, 2007, -С. 50

Спудей

Форум "Сіверщини" » Чернігівщина » Чернігів стародавній » Великий і магутній сіверянський язик - книгописання
Сторінка 1 з 11
Пошук:

корупція Партія регіонів Чернігівська ОДА Польща Чернігівська єпархія Тимошенко Інтермеццо армія Київський патріархат пожежі В.Чепурний сепаратизм Податковий кодекс Наливайченко Свобода хата Сіверщина вибори Верховна Рада єпископ Іларіон Новгород-Сіверський анекдоти Донецьк Чернігівщина поради профспілки СБУ ДАІ Білорусь Ніжин Оновлення країни митниця Чернігівська область міська рада РФ українська мова податки Просвіта москва Батьківщина Наша Україна Чернігівська обласна рада КРУ Україна Мена 2011 ВО Свобода пенсійна реформа БЮТ міліція область УПЦ КП Ющенко Янукович Крим УНП Корюківка Батурин Біла хата футбол кордон медицина Василь Чепурний грип Петро Антоненко УПЦ МП Конкурс Голодомор опозиція прокуратура газета євреї Росія гумор США Чернігів статистика МНС податкова уряд Азарова консультації анонс Одеса Катерининська церква Прилуки розпад Росії патріарх Філарет споживач аварія Десна пожежа Чернігівська Німеччина Путін кримінал Львів підприємці екологія тижневик Табачник

Блоґи "Сіверщини"

Панорами Чернігова

Завантаження ...

Інтернет-портал "Сіверщина" не є копією друкованого видання
При використанні матеріалів гіперпосилання на siver.com.ua є обов'язковим.
Створити сайт безкоштовно