реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Звідки візьметься шляхта, якщо ви матюкаєтесь?!

Слово «шляхта» походить від німецького Schlacht (вимовляється «шляхт») – битва. З ним пов’язане слово Schlag (вимовляється «шляг») – «удар», звідси, до речі, лайка «Шляг би тебе трафив» – «щоб тебе вдарило». Водночас німецьке слово Schlag означає «характер» (склад, тип, рід), тобто щось тверде, міцне, сильне.

Українське слово «шлях» – це широка, велика, тверда дорога – «битий шлях», магістраль. Зі словом «шлях» пов’язане слово «слід» – видимий прояв застосування сили, наприклад, слід від удару. Шлях – це результат діяльності багатьох людей, які залишили колективний слід.

Логічно припустити, що згадані вище слова мають спільний корінь і є відгалуженням від якогось первинного слова.

– Що це за слово?

Первинним є слово «СИЛА» (сла, шла). Сила, яка залишає видимий «слід». Відтак шляхта – це сильні люди, які йдуть своїм шляхом до мети. Вони спроможні втілювати свої задуми і їх захищати, атакувати й оборонятися, завдавати удари й чинити опір на всіх трьох рівнях – інформаційному, воєнному, економічному. Вони живуть власним розумом і власною силою. Вони шляхетні, тому що мають життєву мету, йдуть до неї своїм шляхом і дбають про спільне благо.

– Коли середній клас стає шляхтою?

Тоді, коли усвідомлює своє призначення і веде організовану боротьбу за перетворення безголового ЕТНОСУ на суверенну НАЦІЮ – народ з власною головою. Шляхта – це єдина націєтворча сила. Народ народжує шляхту, шляхта творить народну державу.

У ході творення народної держави, шляхта виробляє шляхетну культуру, яка охоплює світогляд, мислення, мову, зовнішній вигляд.

Наприклад, серед української шляхти 18 ст. була неприйнятна будь-яка лайка. У книзі Юрія Волошина «Козаки і Посполиті. Міська спільнота Полтави 18 століття» (2016) розповідається, що «на Гетьманщині суворо карали за лайку. При тому, що у той час найбруднішою лайкою була «скурвий сину». У магістраті чи в сотенних судах таку гидоту не ризикували документувати – писали щось на кшталт «син неохайної жінки».

На московську лайку на Гетьманщині було ЩОНАЙСТРОГІШЕ табу. І статус козака (такий мали в Україні 1898 року близько 2 млн осіб) забороняв нею користуватися».

Наступний етап практичного націєтворення – перетворення шляхти на аристократію.

Ігор КАГАНЕЦЬ



Теги:російська культура, Шляхта, українська еліта, Ігор Каганець, матюки


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
avatar
2
lol lol lol
avatar