реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Звіад Гамсахурдія

Насамперед, про нього слід говорити як про поета - він не лише писав чудові вірші, які мені пощастило прочитати в українському перекладі, він перекладав Бодлера, складного та хворобливого письменника, який вмів бачити надто вже химерні речі й це бачення, якщо вірити тим, хто добре знає грузинську мову, він вмів відтворювати блискучо та бездоганно.

Нащадок давніх та шанованих кшатрійських родів, людина, що мала права й на корону й на престол своєї країна, ідеаліст та романтик, він опинився, хоча й без корони та скипетра на чолі країни, зіпсутої республіканством та радянщиною саме тоді, коли політичному ідеалізму було оголошено війну на винищення. Він трохи нагадував останніх аристократів, останніх лицарів політичного ідеалізму - й Вільгельма фон Габсбурга й Володислава Потоцького - й тому він не міг дивувати власною відчайдушністю та власною приреченістю.

Він програв усі свої войни, але його ім"ям називали один із найвпертіших партизанських рухів на Кавказі у так звану добу межичасу, а це вже не настільки й мало для політичного ідеаліста.

Ігор СКРИПНИК



Теги:Ігор Скрипник, Звіад Гамсахурдіа, Грузія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar