реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Журналістам Конституційний Суд подарував ...намордники

Конституційний суд вирішив, що збирати інформацію про статки чиновників та держслужбовців незаконно.

Рішення Конституційного суду про те, що банківські рахунки, нерухомість та інше майно чиновників та їх сімей є конфіденційною інформацією, дозволить їм витрачати та заробляти мільйони без звіту перед народом.

Більше того, згідно з вердиктом КС, розголошення такої інформації каратиметься законом. Це робить практично неможливими журналістські розслідування про "мажорне" життя модновладців.

Винуватець може понести покарання за ст. 182 Кримінального кодексу (незаконний збір, зберігання, використання, поширення конфіденційної інформації), за якою йому світить на вибір суддів: штраф від 8,5 тис. до 17 тис гривень, виправні роботи до двох років, арешт на строк до шести місяців або позбавлення волі до трьох років.

Статусом інформації про приватне життя чиновників Конституційний суд зацікавився за поданням Жашківської райради Черкаської області.

Місцева влада звернулася до суддів в жовтні 2011 року з проханням роз'яснити, які дані можна вважати даними про особистий і сімейний побут, чи є така інформація конфіденційною і чи вважається її пошук, зберігання, використання та поширення втручанням у приватне життя.

Жашківські депутати також попросили суддів визначити, які відомості про посадових осіб не можуть бути предметом гласності.

"Судді з Жилянської повністю впоралися зі своїм завданням і цього разу: у своєму рішенні від 20 січня (№ 2-рп/2012) вони пояснили, що інформацією про особисте та сімейне життя громадянина є, зокрема, будь-які дані про відносини немайнового та майнового характеру, а також пов'язані з ним і членами його сім'ї обставини і події", - кажуть експерти.

Оскільки всі ці дані відносяться до розряду конфіденційних, то їх збирання, зберігання, використання та оприлюднення без згоди самих громадян, згідно з законом, є втручанням в їх особисте життя.

Підвищений інтерес до чиновницької персони представника ЗМІ відтепер загрожує для нього судовим розглядом. Адже, прикриваючись згаданим рішенням КС, викриті чиновники зможуть сміливо йти до суду і доводити, що оприлюднені факти є втручанням в їх особисте життя.

ТСН



Теги:життя чиновників, Конституційний суд, свобода слова, ТСН


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Наші журналісти й так продажні у більшості своїй. Тому їх цим не злякаєш.
avatar