реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Житло в Чернігові: дешевшає чи дорожчає?

Від 10 до 300 тисяч доларів — варіюють цінники на купівлю житла в Чернігові. У серпні пропозицій щодо продажу нерухомості стало менше на понад сотню. Та в агенціях нерухомості запевняють, що ці квартири не продали, а зняли з продажу через завищені ціни, які покупцю нині не по кишені.

А от орендувати квартиру з пристойним ремонтом можна від 6 тисяч гривень – запевняють місцеві рієлтори. Та якщо уряд впровадить законопроєкт про підвищення військового збору до 5% — це може суттєво змінити ринок нерухомості.

Повномасштабна війна, економічні гойдалки та міграція вплинули на структуру попиту й пропозиції ринку нерухомості прифронтового міста. Та, попри обстріли та загрози воєнного наступу, питання купівлі житла не лише не втрачає своєї цінності серед інвесторів, але й дедалі більше приваблює мешканців прилеглих районів.

Влітку 2022-го ми досліджували чи ожив ринок нерухомості в Чернігові після російського вторгнення на терени області. Восени — як змінилися ціни та попит на оренду житла. А як змінилися ціни у 2024-му, на яке житло треба полювати та що це за квартира, яку продають дорожче, ніж у центрі столиці — журналістам Чернігівської Медіа Групи розповіли досвідчені фахівці сфери нерухомості.

Дорожчали чи дешевшали? Як змінювалися ціни на житло впродовж року

Згідно аналітичних даних сайту ЛУН, за метр квадратний у чернігівських новобудовах просять 690 доларів. Середня ж ціна однокімнатної квартири на вторинному ринку — 31 000 доларів. Двокімнатної — 43 000 доларів. А власником трьох кімнат можна стати за 55 000 доларів.

Цьогорічного лютого чернігівці намагалися продати 1342 квартири — розповідає директор агенції нерухомості «МКТ» Олександр Панасюк. Щомісяця ця цифра лише зростала, бо продати житло за більше, ніж сотню тисяч доларів у Чернігові не легко. Та власники квартир з вигідною локацією у середмісті та гарним ремонтом робити знижки не поспішають. Адже, здебільшого, фінансовий ресурс дозволяє їм зачекати відновлення купівельної спроможності населення та стабілізації ринку нерухомості.

«Цифри доходили до 150, 170, 200, 250 тисяч доларів. Рекордна ціна була 290 тисяч доларів за квартиру на вторинному ринку. Такий бум спровокувала, на мою думку, програма єОселі, бо вони почали давати гроші. Але люди купували квартири, вартістю до 60 000 доларів. Все, що дорожче —продати вкрай складно».

Така тенденція завищених цінників зумовлена ще й психологічними збудниками — говорить Олександр Панасюк. Налякані війною, люди бояться втратити пожитки. Тож, у вартість помешкання закладають усі витрати на ремонт.

«Тобто, як вони рахують. Беруть вартість квартири і додають вартість ремонту. А ремонт може бути і вдвічі дорожчим за вартість квартири».

Відносно 2023 року, у першому кварталі 2024-го ціновий приріст склав близько 5%. Однак, вже з квітня ціни на житло в Чернігові суттєво не змінюються — запевняє директор агенції нерухомості «Новалад» Олег Музика.

«Попитом користується те житло, де зроблений гарний ремонт. Найбільше запитів на купівлю двокімнатних квартир. Приватні будинки продаються менше, бо вони дорожчі. В основному, покупці приїздять з Мени, Куликівки, Козельця. Дуже багато клієнтів зі Сновська. Купують у віці 55-60 років. Найбільше запитів на центр, Стрілецьку набережну та Масани».

До повномасштабного російського вторгнення вартість житла в новобудовах складала 500-600 доларів за метр квадратний. Нині ж, на думку директора агенції нерухомості «МКТ» Олександра Панасюка, цифри мають не зростати, як це відбувається сьогодні, а зменшитися у половину. Тоді це відповідатиме всім умовам ризику військового стану та економіки.

Найдешевші та найдорожчі пропозиції житла у місті

Найдешевшою пропозицією на сайті оголошень olx.ua хизується однокімнатна квартира в районі «Кругу». Неремонтовані 13 метрів квадратних продають за 9 599 доларів. Якщо ж проїхати ближче до центру — можна зустріти найдорожче житло в місті. Стати власником двоповерхових 150-ти метрів квадратних можна за 360 тисяч доларів. А це — вартість квартири в елітному ЖК у середмісті столиці.

«Найдорожчі квартири — це новобудови в центрі та перша лінія забудов на Стрілецькій набережній. Там дуже тихо, поруч ліс та водойма, гарно розвинена інфраструктура. Люди не зважають навіть на погану дорогу. Продається все швидко, навіть якщо ціни перевищують сотню тисяч доларів. Трикімнатні можуть коштувати 140, двокімнатні — 120 000 доларів», — аналізує директор агенції нерухомості «Новалад» Олег Музика.

Милуватися квартирою з п’яти кімнат можна, виклавши, 260 000 доларів. Щоправда, чималу суму доведеться додати ще й за ремонт. Та продавці запевняють, що така пропозиція унікальна, адже під одним дахом тут об’єднана площа аж трьох квартир.

У липні в Чернігові продавалося 1820 квартир. Вибір великий. Тож, якою би ексклюзивною не була пропозиція — про такі дороговартісні угоди місцевим продавцям варто забути. Так говорять у агенціях нерухомості. Пояснюють це тим, що багато запитів надходить від людей, чиє помешкання зруйнували російські військові. А таких коштів у містян та переселенців немає. Тож, місія агенцій нині — проаналізувати усі ризики та, спираючись на реальні кейси продажів, запропонувати найоптимальніші ціни.

«Найдорожча квартира в липні, площею близько сотні метрів квадратних, була зафіксована на рівні 290 тисяч доларів. Але вже в серпні її ціна впала до 219. Є у нас один клієнт, якому ми допомогли продати квартиру з дисконтом у 30%. Стартувала ціна з 250 000 доларів. Але для того, щоб продати нині квартиру — треба бути лідером у ціні. А реальний продаж квартири, площею у 70 метрів квадратних, на сьогодні — 35 тисяч доларів. Хоча у червні-липні такі пропонували за 90 000 доларів», — Олександр Панасюк, директор агенції нерухомості «МКТ».
Загородна



Теги:житло, ринок нерухомості


Читайте також






Коментарі (0)
avatar