реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Згорів храм Домницького монастиря (оновлено)

Сьогодні вночі згорів собор Різдва Богородиці Домницького монастиря у Менському районі на Чернігівщині. За попередньою версією, пожежа сталася через несправну електропроводку. «Але, - зауважує депутат Чернігівської обласної ради Василь Леоненко, - насторожує, що пожежа почалася згори, де електропроводки нема. В монастирі є сторож, було багато ікон цінних – чи вони згоріли?».

Домницький монастир був під опікою гетьманів Івана Мазепи та Івана Самойловича. У радянський час в ньому розташовувалася виправна колонія. На дзвіниці зберігався дзвін Івана Мазепи, що перед другою світовою війною ще був у фондах Чернігівського історичного музею, а монастир був відомий ще й чудотворною Домницькою іконою, яку монахи переховували від комуністів у підземеллях монастиря. Спершу поширилася інформація, що згорів собор Різдва Богородиці 1801 року зведення. Але згодом виявилося, що ситуація ще гірша – згоріла на сто років старіша церква святої Параскеви- П’ятниці 1714 року зведення. Це підтвердив і офіційний сайт Чернігівської єпархії УПЦ Московського патріархату. Там уже оголосили про збір коштів: «Милістю Божою ніхто не постраждав під час порятунку святинь з палаючого храму, але для відновлення пам’ятника архітектури XVIII cт. знадобляться сотні тисяч гривень».
Вона була передана церкві 1992 року Як розповів кандидат історичних наук Олександр Бондар, у цьому храмі щойно було встановлено новий, різьблений з дерева іконостас.
Ієромонах Нестор Назаров, який раніше був насельником цього монастиря, а зараз перейшов в українську церкву, каже, що ймовірною причиною пожежі є алкоголізм монахів: «Половина з них від горілки перемерла, тому й не дивно, що церква так загадково загорілася».
Настоятелем монастиря є архімандрит Варфоломій Ромашко, який у день напередодні пожежі був на якомусь зібранні у Чернігові. В згорілому храмі зберігалися цінні ікони та прикраси. Наразі доля чудотворної ікони невідома




Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України",

Чернігівська область.

Фото сектору комунікації поліції Чернігівської області.






Теги:пожежа, Василь Чепурний, Домницький монастир, Чернігівська єпархія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar