реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

«Зелена пожежа»

Саме такий термін вживають, коли говорять про амброзію полинолисту – один з найнебезпечніших карантинних бур’янів, проблема розповсюдження якого останнім часом набула глобального характеру – вона розповсюджена на всіх континентах.
На теренах Чернігівської області, яка вважається відносно «вільною» від розповсюдження амброзії, цей бур’ян вперше був виявлений у 2002 році.
Розповсюдженню амброзії полинолистої сприяє погіршення економічних та соціальних чинників: збільшення площі необроблюваних земель, порушення культури землеробства тощо. Амброзія переноситься з насіннєвим матеріалом, відходами, сіном, транспортними засобами. Окрім цього, завдяки легкій масі, насіння здатне переноситися водою під час злив та повеней. Небезпечним джерелом розповсюдження амброзії є залізничний транспорт, яким перевозяться на значну відстань у різні регіони гравій та пісок для ремонту колій.
Сьогодні цей бур’ян можна зустріти вздовж доріг, у лісосмугах, на полях, пасовищах, берегах водойм, пустирях та, подекуди, в населених пунктах.
За даними Державної інспекції з карантину рослин по Чернігівській області у 2008 році наявність амброзії полинолистої зафіксовано на площі понад 1296 га. Найбільш забруднені амброзією Куликівський (753 га), Прилуцький (290,7 га) та Новгород-Сіверський (123 га) райони. Серед міст чільні місця посіли Прилуки (37 га) та Чернігів (21,3 га)
На жаль, амброзія полинолиста належить до тих рослин, що завдають шкоди не тільки сільськогосподарським культурам, а й здоров’ю людини. Згідно з оцінками вчених її віднесено до небезпечних рослин-алергенів. Пилок амброзії є алергеном і в період цвітіння викликає масові алергійні захворювання. Це так звана «осіння пропасниця» – амброзійний поліноз, який протікає у формі різко вираженого алергійного риніту, кон’юнктивіту, бронхіальної астми, мігрені, кропивниці тощо. Лікування алергії, спричиненої пилком амброзії, тривале і важке, а часом і безрезультатне.
Боротьба з амброзією повинна бути спрямована на виснаження запасів її насіння в ґрунті і запобігання повторного засмічення:
– у населених пунктах: скошування рослини перед цвітінням у період бутонізації; викопування рослин із корінням і знищення їх спалюванням або подрібненням з дальшим захороненням решток у санітарних ямах; знищення рослин за допомогою перекопування або переорювання ґрунту з подрібненими рослинними рештками та подальше висівання на цих ділянках газонних трав.
– на полях сівозміни: чітке дотримання технологій обробітку ґрунту, дотримання агротехнічних заходів догляду за посівами, збирання врожаю;
– на узбіччях доріг і залишених полях: застосування гербіцидів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
За ефективного застосування перелічених заходів передбачається знищення цього карантинного бур’яну на 80 % земель усієї площі зараження.

Джерело інформації: Сектор взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю. Орхуський центр Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області.






Коментарі (0)
avatar