реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Здорові були, панове офіцери!

У червні 1991 року я став свідком шикарного військового параду у Вашинґтоні. Йшли американські війська, що розбили Ірак, який вторгся до Кувейту. Йшли вільною ходою, на грудях виблискували медалі, над колонами майоріли зірково-смугасті стяги. Нарід Вашинґтона вітав переможців, тримаючи діточок і маленькі прапорці. Нарід радів з упевнености, що його військо захистить справедливість у світі.

Наступного ранку всі американські газети вийшли з кольоровими світлинами параду на перших шпальтах.

У серпні 2008 року я почув з вуст колишнього міністра оборони України Анатолія Гриценка, що паради не потрібні, мов, це марна трата коштів, тим паче для бідної України. Мов, гроші ліпше було би спрямувати на ковбасу для бідних.

2018 року на урочистому параді на вшанування Дня Незалежности у Києві 24 серпня використовуватимуть військове вітання "Слава Україні!" – "Героям слава!" замість команд совіцького зразка. Під час параду лунатиме і марш українських націоналістів "Зродились ми великої години".

Сподіваюся, що лунатимуть і суто українські команди, наприклад: «Здорові були, панове офіцери!» (замість: Здравіє желаю, таваріщі офіцери).

Український парад для українців коштує набагато більше, ніж ковбаса…

На світлині: лейтенант 28-й бригади Олексій Литовченко. Світлина Pavel Shaposhnikov під час репетиції параду 21 серпня 2015 року.

Дмитро ПОНАМАРЧУК



Теги:Слава Україні!, військовий парад, Анатолій Гриценко, день незалежности


Читайте також



Коментарі (0)
avatar