реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Збитковість "Ніжинсільмашу" дослідило КРУ

Контрольно-ревізійне управління в Чернігівській області провело державний фінансовий аудит ВАТ «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування» за 2008 — 2009 роки.

Як показало дослідження, на ефективність фінансово-господарської діяльності підприємства негативно впливала ціла низка факторів.

Приміром, це нераціональна організаційна структура ВАТ «Ніжинсільмаш». (Загальна кількість працівників апарату управління та іншого адміністративного персоналу підприємства станом на 01.01.2009 року складала 47 % від загальної кількості працівників, а на 01.01.2010 – 43%).

Ще один фактор — реалізація продукції за цінами, нижчими за фактичну її собівартість. Внаслідок цього в 2008 – 2009 роках підприємство недоотримало щонайменше 8 млн грн. (6,2 млн грн. — у 2008 році та 1,8 млн грн. — у 2009 році).

Закупівля товарно-матеріальних цінностей без проведення тендерних процедур на суму понад 19 млн грн. призвела до зайвих витрат на 340 тис грн.

Неефективні господарські операції по списанню неліквідних матеріальних цінностей призвели до непродуктивних витрат в сумі 670, 3 тис грн.

Аналіз показників фінансово-майнового стану підприємства за останні 2 роки засвідчив, що через великий тягар боргових зобов’язань воно не в змозі було працювати ефективно, не маючи достатньо коштів для ведення поточної діяльності.

Частково задовольнити вимоги кредиторів, виплатити заборгованість із заробітної плати та відновити діяльність підприємства дозволили кошти інвестора — ТОВ «Укравтозапчастина», який в обмін на інвестицію у сумі 16,4 млн грн. отримав частину майнових активів ВАТ Завод «Ніжинсільмаш» на таку ж суму.

За результатами дослідження, аудиторська група рекомендувала перелік заходів, необхідних для підвищення ефективності управління коштами і майном та покращення фінансових результатів діяльності ВАТ “Завод Ніжинсільмаш”.

Довідка. ВАТ «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування». Організаційно-правова форма - відкрите акціонерне товариство. Підпорядкованість - Фонду державного майна України. Головний напрямок діяльності — розробка, серійний випуск і реалізація технологічного обладнання для птахівництва. Середньооблікова чисельність працівників в еквіваленті повної зайнятості становила: 2008 рік – 547 чол., 2009 рік – 494 чол. З 2005 року Товариство проходить процедуру санації.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області




Теги:Ніжинсільмаш


Читайте також



Коментарі (0)
avatar