реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Зберегти Покорщину!

Провідні українські мистецтвознавці і художники на чолі з найавторитетнішою дослідницею стародавнього українського мистецтва Людмилою Міляєвою звернулися з листом до очільника Міністерство культури та інформаційної політики України щодо катастрофічного стану пам'ятки архітектури національного значення, єдиної світської дерев'яної будівлі другої половини 18 століття на терені України - садиби Дараганів у Козельці.

Лист підписала і завідувачка наукового відділу стародавнього мистецтва NAMU Галина Бєлікова.

Національний художній музей України приєднується до запиту колег.

Міністру культури України

Ткаченку О. В.

Звертаємося до Вас, вельмишановний міністре, з проханням звернути увагу на те, що унікальний ансамбль другої половини ХVIII ст. – садиба козацького старшинського роду Дараганів “Покорщина” у місті Козелець на Чернігівщині знаходиться в аварійному стані. Нижче надаємо наш лист до голови Чернігівської обласної ради Вдовенка І. С., де докладно викладено стан цієї справи.

Голові Чернігівської обласної ради

Вдовенку І. С.

КОПІЇ ЛИСТА направляємо міністру культури Ткаченку О. В.,

Голові Чернігівської обласної адміністрації Прокопенку А. Л.

Кілька днів тому ми поїхали до садиби 18 ст. козацької родини Дараганів на Покорщині на околиці Козельця, і ось що ми побачили (фотографії 1-11), і що ми сподівалися побачити (фотографії 12-14).

Ми є фахівці, і тому занурилися в цю справу, прочитали плани Чернігівської обласної ради щодо реставрації 2020-2022 рр., переконалися в тому, що Чернігівська обласна рада уявляє значення і унікальність цієї пам’ятки національного значення, що має інвентарні номери 846/1, 846/2, 1775. Ми перевірили і дізналися про те, що дійсно у 2007-2008 рр. у Львові, в інституті Укрзахідпроектреставрації розроблено проект реставрації цього ансамблю. Від себе хочемо додати, що це замовлення адресоване саме до львівської майстерні не є випадковим, адже впродовж кінця ХХ ст. і зараз це єдина реставраційна майстерня в Україні, яка має величезний досвід роботи з українською дерев’яною архітектурою. Зараз, виходячи з документів подальшої реставрації, ми дивуємося:

1) Як спокійно на папері констатується факт доведення унікальної пам’ятки до аварійного стану;

2) Незрозуміло, кому саме замовлена корекція первісного плану реставрації і чому саме її не робили автори первісного проекту, що значно заощадило б гроші. Повторюємо, що нині заявлений проект корекції реставрації, який начебто існує – невідомо кому замовлений, і як свідчать Ваші документи, наданий до широкого обговорення. Але ж підкреслюємо знову, професійно провести цю реставрацію і протиаварійні роботи може тільки згадана львівська реставраційна майстерня. Не нам робити фінансовий аудит коштів, які було витрачено на те, щоб довести національну пам’ятку 18 ст. до аварійного стану. За красиво викладеною програмою не зрозуміло, коли почнеться та реставрація. Стан, особливо дерев’яної споруди садиби, вимагає негайного втручання фахівців. Вона може не пережити ані дощів, ані осені, ані зими. Не треба також забувати, що унікальний парк, який оточує садибу, знищується, про що свідчать свіжі пні навколо маєтку, тобто садибу ніхто не доглядає. Вона кинута напризволяще. Ми підіймаємо сполох, залучаючи сюди і Міністерство культури. Чекаємо від вас відповіді з конкретними датами проведення реставраційних робіт. І не через місяць, як це прийнято, а найближчими днями, адже через місяць може бути пізно.

Ми сповнені рішучості боротися за рятування пам’ятки національного значення – ЄДИНОЇ СВІТСЬКОЇ ДЕРЕВ’ЯНОЇ БУДІВЛІ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ 18 СТ. НА ТЕРЕНІ УКРАЇНИ.

Міляєва Л. С. академік НАМУ, доктор мистецтвознавства, професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, заслужений діяч мистецтв України

Кара-Васильєва Т. В. академік НАМУ, доктор мистецтвознавства, професор, завідувач відділом образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології України ім. М.Т. Рильського НАНУ

Гамалія К. М. доктор мистецтвознавства, доцент Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури

Лесь Подерв’янський (О. С.) письменник, художник, член Національної спілки художників України

Шевлюга О. А. кандидат мистецтвознавства, Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури

Коренюк Ю. О. кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри реставрації Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури

Міхеєнко К. М. кандидат архітектури, Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури

Белікова Г. О. завідувач відділом стародавнього мистецтва Національного художнього музею України

Подерв’янська А. О. художник, член Національної спілки художників України, лауреат міжнародної бієнале у Мадриді 2019 р.

Романенко О. В. мистецтвознавець, провідний співробітник Національного музею народної архітектури та побуту

Воткаленко О. І. методист, Інститут людини Київського університету імені Бориса Грінченка

20.07. 2020



Теги:пам'ятки культури, міністерство культури, Козелець, Покорщина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar