реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Останній нащадок гетьмана Розумовського відвідав Чернігівщину

Його ім'я - Грегор, але прізвище - Розумовський. Останній прямий нащадок гетьмана Кирила Розумовського живе у Відні, є істориком і займається громадською діяльністю.

Він розуміє українську мову, але не говорить нею. Нещодавно Грегор Розумовський відвідав батьківщину предків - місто Козелець на Чернігівщині.

Нагадаємо, що рід Розумів, які при наближенні до царського двору стали Розумовськими, походить із села Лемеші біля Козельця. В самому ж місті гетьманський нащадок відвідав собор Різдва Пресвятої Богородиці, зведений матір'ю гетьмана - тут вона у крипті собору й похована. Грегор Розумовський поклонився саркофагу поховання своєї далекої родички.

Він відвідав також садибу Дараганів, яка нині перебуває в жахливому стані. Її придбала Наталія Розумовська задля прийому невістки - російської імператриці Єлизавети, а потім подарувала дочці Вірі з нагоди одруження її з Дараганом - київським полковником. Фактично за весь час комплекс садиби реставрації не знав. Покорщина - так називається ця садиба - є в планах реставрації за кошти обласного бюджету, але нині кошти ще не виділялися навіть на проектно-кошторисну документацію.

Василь АВДІЙ
Фото з сайту собору Різдва Пресвятої Богородиці міста Козельця



Теги:Козелець, Покорщина, Розумовські, Дарагани


Читайте також



Коментарі (0)
avatar