реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Завтра дорожчають світло і горілка

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, з 1 березня 2016 року підвищує мінімальний тариф на електроенергію для населення на 25%.

Відзавтра він становитиме 57 коп. за кВт на год, повідомляє varota.com.ua із посиланням на gazeta.ua

Графік підвищення тарифів для населення тривалістю в 2 роки було затверджено рік тому. Наступне підвищення тарифів на світло почнеться 1 вересня. Згідно з документом, мінімальний тариф встановлюється на місячний обсяг споживання електроенергії 100 кВт/год. Весь обсяг понад 100 кВт/год відпускається за тарифом 99 копійок за кВт/год. Якщо споживати більше 600 кВт/год, то платити доведеться по 1,56 грн за перевищений обсяг.

Через підвищення акцизів з 1 березня півлітрова пляшка горілки в роздрібному продажі буде коштувати не менше 70-75 гривень. Про таке фактичне зростання повідомляють виробники та дистрибутери горілчаних виробів.

Зазначається, що ціна у 70-75 гривень якраз покриває витрати і дає певний прибуток по всьому ланцюжку від виробника до роздрібної точки. А власне причина подорожчання — у новій ставці акцизного податку. Відтепер у півлітровій пляшці легальної горілки вона складатиме 21 гривню.

Окремі аналітики вважають, що таке подорожчання горілки призведе лише до збільшення "тіньового" ринку і зменшення надходжень до бюджету. Адже попит перевищить пропозицію і ймовірно переміститься в Інтернет. Вже зараз мережа рясніє пропозиціями горілки у 6-и і 10-и літрових пластикових пляшках. При цьому, ймовірніше за все, що їх виробники явно не сплачують акцизний податок.

Загалом же виробники прогнозують зростання тіньового ринку та покупок горілки через Інтернет



Теги:горілка, реформи Яценюка, акциз, подорожчання


Читайте також



Коментарі (0)
avatar