реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Заступник Генпрокурора пішов з посади через корупцію

Віталій Касько в понеділок зранку оприлюднив свій рапорт на ім’я генпрокурора Віктора Шокіна про звільнення з посади заступника за власним бажанням. «Воно обґрунтоване тим, що нинішнє керівництво прокуратури остаточно перетворило її на орган, де панує корупція і кругова порука, а будь-які спроби змінити цей стан речей всередині прокуратури відразу і показово переслідуються. Тут працює не право і закон, а свавілля і беззаконня, а ключові позиції в ГПУ з кожним днем обіймає все більше вихованців і послідовників сумновідомого Пшонки», — заявив Касько.

Поки Захід на закритих зустрічах з представниками влади наполегливо натякає на необхідності звільнення Шокіна, з Генпрокуратури вже йдуть люди, з якими пов’язували можливе реформування ГПУ. Свою відставку Касько також пояснив тим, що «Шокін забрав у мене всі функцій та інструменти вести і контролювати справи, в тому числі так званих «діамантових прокурорів».

«Касько був призначений після Євромайдану, але за ці два роки він не побачив можливості щось змінити в ГПУ, відповідно, щоб не самознищуватися, вирішив звільнитися, — коментує «Дню» експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук. — Тут є очевидним блокування будь-яких змін в ГПУ з боку тих, хто керує сьогодні Генпрокуратурою. На публіку Шокін робить заяви про бажання проводити реформи, але насправді це лише гра і обман. Так, в Генпрокуратурі є люди, які прагнуть проводити реформи, навіть той департамент, який був створений під Каська, але їм не дають працювати. Тому поки можна говорити про перемогу противників реформ в ГПУ, але це перемога в битві, але не у війні».

Показово, що Касько, пояснюючи своє звільнення, додав: «Причини того, чому у Генеральній прокуратурі більше неможливо і безглуздо працювати — вони є значно глибшими». Власне, на глибших причинах і хотілося б зупинитися. Адже «орган, де панує корупція і кругова порука» — це не новаторство нинішнього керівництва ГПУ, про що каже Касько. І навіть не новаторство Пшонки. Причина в тому, що всі генпрокурори за багато років, включаючи президентство Ющенка, Януковича і зараз Порошенка, крім того, що виконували волю президентів, користувалися самою системою, не дуже прагнучи щось в ній змінити. А от основу цієї системи було закладено в часи президентства Леоніда Кучми, символом якої давно вже стала резонансна справа «Гонгадзе — Подольського».

...Рік тому, коли призначали Віктора Шокіна генпрокурором, однією з основних його обіцянок було доведення до кінця відомої справи. Проте в реальності, нічого не зроблено. За словами Подольського, в ГПУ, де начебто окремо розслідують «справу Гонгадзе-Подольського» в частині замовників, він взагалі немає ніякого статусу. Нонсенс. А ті, хто хоч іноді могли відкрито говорити про цю справу, як Касько, взагалі звільняються з Генпрокуратури.

Іван КАПСАМУН, газета "День"

Повністю статтю читайте тут День



Теги:відставка Касько, Корупція, справа Гонгадзе, діамантові прокурори, Шокін


Читайте також



Коментарі (0)
avatar