реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Застереження. Як діяти під час грози

Осінь — період грозових дощів. У Чернігівській області ці явища часті й тому створюють загрозу виникнення надзвичайних подій.
Лише торік від розрядів блискавки виникли 24 пожежі, а цього року — вже 34. Крім того, доволі часто зустріч людини з блискавкою закінчується серйозним травматизмом або летальними випадками.
Тож, щоб уникнути лиха, необхідно дотримуватися наступних правил поведінки під час грози.
Якщо ви знаходитесь у квартирі, вимкніть всі електроприлади, не приймайте душ або ванну, не мийте посуд. Не торкайтеся батарей і кранів, закривайте всі вікна і намагайтеся не виходити на балкон.
Коли гроза застала вас на вулиці або на відкритій місцевості, не наближайтесь до телеграфних стовпів або високих дерев, особливо поодиноких, не стійте поряд із залізною огорожею або іншими провідниками електрики.
Не можна їздити на велосипеді та мотоциклі, адже їх деталі виготовлені з металу, також не користуйтеся парасольками, бо в них є металеві дроти. Якщо ви не один, тримайтесь на відстані одне від одного та намагайтесь не стояти, а лягти на землю.
Не користуйтесь мобільним телефоном, не ховайтесь у невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах. Краще сховатися в невеликих заглибленнях, біля підніжжя високих схилів, у лісі. У зоні блискавки не бігайте й не метушіться.
Якщо гроза застала вас у дорозі, не виходьте з транспортного засобу, повністю закрийте вікна. Якщо це сталося під час вашого перебування у човні або на водоймі, якнайшвидше поверніться на берег. Вода є провідником електрики.
Якщо поряд із вами в людину влучила блискавка, негайно викличте «швидку». У разі втрати потерпілим свідомості перенесіть його в безпечне місце і покладіть на спину, перевірте пульс. Коли останній відсутній, негайно почніть робити штучне дихання і непрямий масаж серця. При цьому бажано змочити вату нашатирним спиртом і дати понюхати потерпілому.

Юлія КАРАКУЛІНА,
м. Чернігів




Теги:безпека, Застереження, Природа, Гроза


Читайте також



Коментарі (0)
avatar