реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Зарплата в "конвертах" руйнує суспільство

Заробітна плата – одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, підприємців та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення.

Установи, організації та громадяни – суб’єкти господарювання повинні дотримуватися чинного податкового законодавства при виплаті заробітної плати, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків, порушення норм законодавства щодо нарахування та виплати заробітної плати.

Виплата заробітної плати у „конверті” послаблює соціальний захист працівників, причетних до тіньової економіки, зменшує надходження до бюджетів усіх рівнів та державних соціальних страхових фондів і в кінцевому підсумку обертається зубожінням освітян, лікарів, військових та незахищених верств населення.

Кожен громадянин має право на заробітну плату не менше від установленого мінімального розміру.
Такі явища, як зарплата в „конвертах” та робота без оформлення трудових відносин мають глибокі корені і руйнують суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто отримує неофіційну зарплату і чиї трудові книжки залишаються неоформленими. Нечесні працедавці роблять це начебто в інтересах найманого працівника, який через економічну неграмотність не усвідомлює всієї глибини обману.

Велике значення має добровільна сплата податків до бюджету з отриманих доходів, неприпустимо виплата заробітної плати та інших доходів у „конвертах”, а також за двома відомостями, фіктивними документами тощо.
З питань дотримання вимог чинного законодавства при виплаті заробітної плати з початку року перевірками охоплено 134 суб’єкти господарювання (фізичних та юридичних осіб) міста. Порушення податкового законодавства встановлено у всіх 134 випадках, тобто у 100% перевірених.

За наслідками таких перевірок донараховано 4,2 млн. грн. податку з доходів фізичних осіб та штрафних санкцій.
До речі, за січень-серпень 2010 року до бюджету надійшло 195,7 млн. грн. податку з доходів фізичних осіб, що складає 75,9% збору до місцевого бюджету по податках.

Досягнення нової якості життя наших співвітчизників потребує гармонійного балансу інтересів суспільства, держави і бізнесу, соціальної відповідальності суб’єктів господарювання.

Лідія Альбоща, начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПІ у м. Чернігові




Теги:зарплата в конвертах, заробітна плтата


Читайте також



Коментарі (0)
avatar