реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Запоріжжя піднімається проти влади

У Запоріжжі у вівторок, 31 травня, відбулася акція протесту працівників місцевих заводів, котрі виступають проти масових звільнень на підприємствах міста.
На акцію протесту, за різними даними, вийшли від трьох до п’яти тисяч осіб. У чорній труні, яка була встановлена на площі, працівники заводів «поховали» Запорізький феросплавний завод, Марганецький ГЗК і Орджонікідзевський ГЗК (гірничо-збагачувальний комбінат).

Люди тримали плакати з написами: «Не дайте знищити «Мінерал»!», «Ми хочемо спокійно працювати, а не боротися за виживання!», «Допоможіть ЗАлКу з дифтарифом!»

У своїх виступах представники профспілок наголошували, що «гірничо-металургійний комплекс, при всьому своєму потенціалі, тріщить по швах». «За 10 років у запорізькому регіоні скорочено близько 18 тисяч робітників, при цьому 7 тисяч робітників скоротили лише за останні два роки», - стверджує голова Запорізького обласного комітету профспілки металургів і гірників України Валерій Козуб.

За його словами, наслідки зупинки підприємств, різке скорочення чисельності і викидання трудового потенціалу у тіньову економіку для Запорізької області будуть катастрофічними, оскільки у ГМК Запорізькій області працюють більш як 60 тис осіб, від яких залежить рівень життя їх сімей – понад 200 тис осіб.

Учасники акції закликали владу реформувати енергоринок, прийняти нормативно-правові акти, що регламентують порядок ціноутворення на електроенергію, яку споживають підприємства з виробництва алюмінію, феросплавів, титану, магнію, спецсталі залежно від коливання цін на продукцію цих підприємств на світових ринках, розробити і реалізувати держпрограму з відновлення ЗАлКу.

Голова центральної профспілки металургів і гірників Володимир Козаченко повідомив, що профспілка вимагає від Президента протягом 2 тижнів створити робочу групу з проблем ГМК області і провести її перше засідання.

"Якщо нічого не вирішиться, то будемо розблоковувати фонд "Солідарність", пікетувати Кабмін, і, якщо не подіє, то оголосимо всеукраїнський страйк", - заявив він.

Свої вимоги учасники мітингу передали представникам Запорізької облдержадміністрації і мерії Запоріжжя.

В акції взяли участь представники колективів усіх запорізьких промислових гігантів, підтримати яких прибули металурги і гірники Дніпропетровської, Донецької та низки інших областей України.

Українські новини, УНІАН



Теги:профспілки, Страйк, Запоріжжя, звільнення, Протести


Читайте також



Коментарі (0)
avatar