реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Запали собі... штраф!

Чорні згарища полів, випалені широкі смуги вздовж доріг, обвуглені древа і кущі…Такі картини щовесни вже традиційно боляче ріжуть серце всім, хто не байдужий до всього живого.

Їдкий дим, суміш пилу, окисів азоту, чадного газу, важких металів тощо стелеться навкруги, отруюючи не тільки представників братів наших менших, а перш за все – нас. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовини. Горить пластикове сміття, яке містить канцерогенні вуглеводні, гума, що утворює канцерогенну сажу, виділяються оксиди сірки, які можуть викликати респіраторні захворювання, бронхіти, бронхіальну астму, тонзиліти тощо.

Спалювання листя призводить до загибелі зимуючих корисних комах, новонароджених тварин, знищує гнізда птахів, призводить до руйнації ґрунтового покриву, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

Неодноразово спалювання стерні на полях було причиною виникнення більшості лісових пожеж, які призводили до загибелі диких тварин. Самовільне спалювання сухої рослинності часто є причиною загоряння житлових будинків, виникнення важкогасимих торф’яних пожеж - в 2009 р. на території Чернігівської області відбулось 18 пожеж на торфовищах, загальною площею майже 17 га.

В минулому році 65% лісових пожеж виникло у квітні-травні місяці – в період масового спалювання сухої рослинності. Всього в лісах області виникло 304 пожежі, на загальній площі 447,85 га (у 2008 році – 209, на площі 844,29 га). Збитки від пожеж в лісових масивах склали 47,2 тис. гривень.

Розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 06.04.2009 р. за № 100 про заборону випалювання рослинності або її залишків та забезпечення протипожежних вимог на території лісового фонду заборонено випалювання рослинності та її залишків в сільгоспугіддях, смугах відводу автошляхів, залізниць, на території лісового фонду без спеціальних дозволів, залишилося поза увагою більшості керівників відповідних господарств і служб.

За отриманням дозволу на спалювання порубочних решток у смугах відводу автошляхів та на випалювання рослинних решток кукурудзи на полях в 2009 році до Держуправління охорони навколишнього природного середовища в області звернулись тільки ТОВ «Група Альфа-Норд» на частину автомобільної дороги Вільне – Кролевець, та ТОВ «Земля і Воля», що дало їм можливість провести відповідні роботи з мінімальним нанесенням збитків природі. Було відмовлено у видачі дозволів на спалювання порубочних решток та вирубаної порослі в смузі відводу автодороги Чернігів – Мена – Сосниця – Грем’яч та Київ – Чернігів - Н. Яриловичі через відсутність довідок з Менського та Ріпкинського районних відділів головного управління МНС України в Чернігівській області.

У відповідності до Закону України «Про рослинний світ» Держуправлінням охоронприроди в Чернігівській області надається Дозвіл на спалювання сухої рослинності та її залишків землевласникам та землекористувачам, які є сільгоспвиробниками і, відповідно, дає їм можливість проконтролювати процес спалювання та не допустити виникнення пожежі.

Самовільні ж випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автошляхів і залізниць, у парках, інших зелених насаджень та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, відповідно до вимог статті 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягнуть за собою накладення штрафу:

– на громадян – від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (170 – 340 грн.);

– на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850 – 1190 грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафів

– на громадян – від двадцяти до сорока неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 – 680 грн.);

– на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1190 – 1700 грн.).

Державною екологічною інспекцією області в 2009 р. було виявлено 9 випадків самовільного випалювання сухої рослинності і, відповідно, 9 осіб притягнуто до адмінвідповідальності.

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в області звертається з проханням до органів місцевого самоврядування, відповідних управлінь та служб виконати вимогу відповідного розпорядження обласної адміністрації про забезпечення проведення роз’яснювальної роботи серед керівників підприємств, організацій та широких верств населення області щодо заборони самовільного випалювання сухої рослинності ще до початку пожежонебезпечного періоду.

Давайте всі разом максимально берегти навколишнє природне середовище нашої області!

Сектор взаємодії з ЗМІ та зв’язків з громадськістю.

Орхуський центр Держуправління охоронприроди

в Чернігівській області




Теги:торф'яні пожежі, діоксини, довкілля, Штраф, бронхіальна астма, канцерогени


Читайте також



Коментарі (0)
avatar