реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Замість запуску реформи кажуть про закриття медичних закладів

Надходження до бюджету району значно скоротилися – податок на доходи фізичних осіб у селах об’єднаних громад надходить до їх бюджетів, а не до районного. А цей податок, практично становить 98 відсотків від усіх надходжень до місцевих бюджетів.

«За весь час роботи в органах державної влади та місцевого самоврядування не пам’ятаю такого бюджету” – так прокоментував ситуацію голова Чернігівської районної державної адміністрації Віктор Корж.
Бракує коштів на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери на три місяці, на оплату енергоносіїв на півроку. У районній владі сподіваються на допомогу державного бюджету та планують вдаватися до традиційного способу – скорочення кадрів, закриття фапів та шкіл.

Проте така ситуація легко прогнозувалася і районна влада мала би зробити все належне для проведення децентралізації в усіх селах району. Адже, скажімо, процес створення Седнівської об’єднаної територіальної громади відверто блокується – то одному керівнику хотілося центр зробити не в Седневі, а в Халявині, де він живе, то другому не хочеться перевиборів… Уже вп’яте седнівці обговорюють проблему ОТГ, але й цього разу суміжні сільські ради не включені в процес прийняття рішень.

«Поки невідомо як відреагують Терехівська та Петрушинська сільські ради, котрі ще в роздумах щодо свого майбутнього, - каже заступник голови районної ради Володимир Поліщук. - Чи проводилось обговорення з депутатами Івашківської сільської ради, окрім переговорів з головою по телефону, теж поки що невідомо. Говорив седнівський голова на громадському обговоренні про майбутнє щасливе життя, про майбутні перемоги, вирішення проблем в житті громади та благоустрою, а поруч з ним стояла вже декілька місяців не прикручена батарея опалення».

На засіданні колегії районної державної адміністрації районна влада продемонструвала тільки сподівання на Київ та замість вирішення питань, потрібних для запуску в дію медичної реформи, говорить про чергове закриття медичних закладів. Директор Центру первинної медико- санітарної допомоги Віктор Куниця порадував учасників засідання відтермінуванням початку медичної реформи, яка, за його словами, вимагає скорочення закладів первинної ланки – амбулаторій та фельдшерсько- акушерських пунктів. Він пропонує об’єднати, тобто ліквідувати заклади в Моргуличах, Юр’ївці, Пильні, Жидиничах, Табаївці та ряді інших сіл.

Природньо, що учасники засідання з тривогою питали – чи не залишиться населення при таких реформаторах взагалі без медичної допомоги. Прикро, але районна влада відповісти чітко не могла.

«У мене стійке враження, що місцева влада на Чернігівщині свідомо ставить медичну реформу догори дригом, - каже завідуючий поліклінікою обласного Центру радіаційного захисту та оздоровлення населення Іван Осадців. – Адже суть медичної реформи не в закритті медичних закладів, як це нам представляють, а в створенні умов для нормальної, за європейською практикою, медичної допомоги, яка доходитиме до кожного села. А для цього місцева влада має зробити масу підготовчих заходів, через що й відтерміновано початок запуску медичної реформи. Скажімо, треба побудувати сучасні Центри первинної медико- санітарної допомоги. Кажу - побудувати, бо існуючі не дають можливості належно працювати. Натомість місцева влада у нас бачить медичну реформу за принципом одного начальника, який казав, мовляв, у районі хай хворого зеленкою помажуть і везуть в область».

Василь ЧЕПУРНИЙ,
Чернігівська область. "Голос України"



Теги:Чернігівська РДА, Іван Осадців, медична реформа, децентралізація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar