реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Закриті тендери -- закрита влада

Експерт: Минулий рік став найзакритішим під час використання державних коштів органами влади

Це, у свою чергу, суттєво вплинуло на ефективність та якість витрачених фінансів. Така ситуація склалася через виведення у 2012 році з-під дії Закону про державні закупівлі тендерів підприємств, що проводять закупівлі власним коштом. На думку директора Центру Політичних Студій та Аналітики Віктора Тарана, змінити ситуацію можна шляхом прийняття законопроекту «Про відкритість використання публічних коштів».

Свідченням негайної потреби у новому тендерному законодавстві є також дані порталу «Наші гроші», що за два місяці 2013 року 66 млрд гривень стали «невидимими» для українців. Загалом, на думку експертів ЦПСА, протягом 2012 року в тінь було заведено більше 200 млрд гривень. Насамперед, це власні кошти державних та комунальних підприємств. Одним із результатів цього стало суттєве погіршення якостей товарів та послуг, які надають ці підприємства.

Для змінити цієї ситуації потрібно вивести із тіні згадані фінанси, аби громадськість змогла контролювати ефективність їх використання державними та комунальними підприємствами.

«Експерти ЦПСА розробили законопроект «Про відкритість використання публічних коштів», який забезпечить повну відкритість інформації про використання податків громадян України та коштів підприємств, які належать державі або місцевим громадам. Наразі Центром досягнуто домовленостей із опозиційними депутатами щодо просування законопроекту та його реєстрації у Верховній Раді України», - сказав Віктор Таран.

Законопроект «Про відкритість використання публічних коштів», у разі його прийняття у Верховній раді, забезпечить повернення усіх невидимих наразі коштів з тіні, переконує Віктор Таран. Так, законопроект гарантує створення та функціонування єдиного веб-порталу використання публічних коштів; комплексну систему звітування органів влади про власні витрати; повну відкритість закупівель державних, комунальних та казених підприємств.

«Очевидно, що подолати спротив корупційної більшості неможливо без широкого діалогу в суспільстві, формування потужної коаліції громадських організації, засобів масової інформації та усіх небайдужих громадян», - додав директор ЦПСА.

Відтак, Центр Політичних Студій та Аналітики закликає також чесних чиновників, обраних представників місцевих громад та підприємців долучитися до обговорення законопроекту та сприяти його прийняттю у Верховній Раді України.

Нагадаємо, 15 лютого Центр Політичних Судій та Аналітики й інші неурядові громадські організації розпочали створення коаліції задля просування ефективної системи прозорого використання бюджетних коштів як на законодавчому, так і на місцевому рівні



Теги:відкритість влади, державні закупівлі, тендери


Читайте також



Коментарі (0)
avatar