реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Забрали в дітей шматок хліба

Саме такий крок зробила Носівська ОТГ з учнями початкових класів шкіл, підпорядкованих відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту. 29 листопада 2018 року виконком Носівської міської ради прийняв доленосне для області рішення: не заклав коштів для безкоштовного харчування учнів початкової школи (навіть у «шалених» 90-х роках кошти на це виділялися). Чому я кажу «доленосне для області»? Та тому, що в жодній ОТГ чи районі Чернігівщини (за словами представників відділу освіти) такий механізм не діє. Всюди знайшли можливість і фінанси, бодай для співфінансування разом із батьками. Водночас, Носівська міська рада, яка за якимось «хваленим» у мережі Інтернетрейтингом займає ТРЕТЄ МІСЦЕ В ОБЛАСТІ, коштів на це на 2019 рік не заклала.

Прийнята виконкомом Програма харчування в закладах освіти ( http://nosgromada.gov.ua/?p=10034 ) посилається на благородну мету: «збільшення кількості учнів навчальних закладів, охоплених харчуванням». Але, на ділі, додавши аж 7 гривень на щоденний раціон школярів депутати потурбувалися лише про пільгові категорії дітей. Тобто, кількість дітей, охоплених харчуванням, навпаки зменшиться!

Проаналізуємо ситуацію. У Макіївській, Мринській ОТГ та Носівському районі знайшли можливості для встановлення ціни обіду учнів у 9-10 гривень не змінюючи пільгових категорій учнів. У Носівській же ОТГ «викинули за борт» всіх учнів 1-4 класів, що не є пільговими категоріями (малозабезпечені, біженці, діти АТО-шників, діти з особливими освітніми потребами, сироти тощо). Щоби всі розуміли, з приблизно 1200 учнів 1-4 класів по ОТГ безкоштовно тепер харчуватимуться близько 200-от. Тобто, зробивши ціну обіду пільговикам 14 гривень, ці кошти просто «відняли» у інших. Навіть шукати гроші не треба! І економія відразу видна (можете порахувати). Хто ж автор цієї Програми, спитаєте Ви? Відділ освіти, сім’ї, молоді та спорту Носівської міської ради. Підписана вона Наталія Тонконог що відома своїм «НЕЗВИЧАЙНИМ» призначенням на посаду, про яке всі трошки вже призабули.

Результатом цієї Програми стане те, що ЗА КОЖНУ ДИТИНУ не пільгових категорій у 2019 році БАТЬКИ ПОВИННІ будуть ЗАПЛАТИТИ 14 ГРИВЕНЬ ЗА ДЕНЬ, якщо хочуть, аби вона харчувалась у шкільній їдальні.

При чому, наперед, бо це пов’язано з проведенням тендерів і замовленням продуктів харчування. Це стосується і будь-кого, хто захоче офіційно харчуватися у їдальні школи.
Додам, що рішення це приймалося без будь-якого обговорення і схвалення громадою (я не рахую висвітлення незрозумілих широкій громадськості проектів рішень на якомусь сайті). З батьками учнів проводилась лише розмова про спів фінансування (50/50), по якій абсолютна більшість сказала чітко: «Не погоджуємось!»

Євген БОНДАРЧУК



Теги:харчування дітей, Носівська ОТГ, Євген Бондарчук


Читайте також



Коментарі (0)
avatar